Carl Haglund muistelee Jörn Donneria lämmöllä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Carl Haglund muistelee Donneria lämmöllä – konkari neuvoi nuorta puolustusministeriä: ”Jörn oli jollain tavalla kuolematon”

Haglund toimi rkp:n puheenjohtajana Donnerin viimeisen kansanedustajakauden aikana.

30.1.2020 19:32

Kirjailija, ohjaaja ja poliitikko Jörn Donner on kuollut. Uutinen tulee torstai-iltapäivänä RKP:n entiselle puheenjohtajalle ja ministerille Carl Haglundille järkytyksenä.

– Erittäin surullinen uutinen. Jörn oli jollakin tavalla sellainen kuolematon ihminen, Haglund saa sanotuksi.

Haglund toimi RKP:n puheenjohtajana vuosina 2012–2016, eli myös Donnerin viimeiseksi jääneen kansanedustajakauden aikana. Ikämies nousi kolmannen kerran eduskuntaan syksyllä 2013 Astrid Thorsin (r) jätettyä edustajapaikkansa. Donner istui Arkadianmäellä vaalikauden loppuun eli kevääseen 2015 saakka.

Haglund kuvailee Donneria paitsi ”isoksi persoonaksi”, myös ystäväkseen.

– Jörn loi kulttuurin saralla todella paljon Suomessa, ja samalla varmasti myös kosketti monia. Joskus hän provosoi, ja joskus ilahdutti. Joka tapauksessa hän ei jättänyt ketään kylmäksi, Haglund luonnehtii.

– Meillä oli tapana silloin tällöin tavata kahdestaan ja jutella maailmanpolitiikan menosta. Olin silloin puolustusministeri, ja hän oli tietenkin pitkään kunnostautunut myös ulkopolitiikan saralla.

Donner oli viimeisen kansanedustajakautensa aikana jo kahdeksankymppinen ja toimi esimerkiksi vuoden 2014 valtiopäivien avajaisissa eduskunnan ikäpuhemiehenä. Haglund oli tuolloin 35-vuotias ja kertoo arvostaneensa suuresti Donnerin keskusteluseuraa.

– Hän toi suurta lisäarvoa päätöksentekoon vielä siinäkin iässä.

”Stör jag?”

Aivan ensimmäisen kerran Haglund ja Donner olivat tekemisissä jo vuosia ennen eduskunta-aikoja, Haglundin ollessa parikymppinen.

Hän toimi tuolloin ruotsinkielisen opiskelijalehden Studentbladetin päätoimittajana – tehtävässä, jossa Donnerin poika Rafael toimi sittemmin vuosina 2017–18 – ja soitti Donnerille pyytääkseen tältä vieraskolumnia lehteen.

– Esittäydyin ja kysyin ”stör jag?”, eli että häiritsenkö. Hän vastasi, että ”ainahan ihmiset häiritsevät”, Haglund naurahtaa.

– Minulla oli kunnioitus Jörnia kohtaan, ja olin joutunut rohkaisemaan itseäni ennen soittoa. Kun hän vastasi noin, menin ihan pinteeseen. Sitten hän alkoi nauraa, sanoi vastauksensa olleen tsoukki ja kysyi, mitä nuorellamiehellä on asiaa.

Haglund sai Donnerilta kolumnin lehteensä. Miehet tapasivat viimeisen kerran viime kesänä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut