Melanooman tuntevat lähes kaikki, mutta tiedätkö nämä kaksi sitä selvästi yleisempää ihosyöpää? – Näin tunnistat ihosyövän eri muodot hyvissä ajoin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Melanooman tuntevat lähes kaikki, mutta tiedätkö nämä kaksi sitä selvästi yleisempää ihosyöpää? – Näin tunnistat ihosyövän eri muodot hyvissä ajoin

Ihosyövät ovat olleet vuosikymmeniä jatkuvassa kasvussa, vaikka uv-säteily ei ole lisääntynyt. Ihosyöpien hoidossa on tärkeää havaita ja poistaa pahanlaatuiset ihomuutokset ajoissa, muistuttaa syöpätautien erikoislääkäri Kalle Mattila. Listasimme kolmen ihosyövän eli melanooman, tyvisolu- ja okasolusyövän oireet, hoidon ja tyypilliset tunnuspiirteet kuvineen.

Luomi tai muu ihon muutos kannattaa mieluummin poistaa kuin jäädä murehtimaan asiaa. Useimmiten ihomuutoksen ulkonäöstä ei voi suoraan todeta, onko kyseessä syöpä.

8.7.2019 8:00

Lähes kaikki tuntevat melanooman, mutta se on siitä huolimatta vasta kolmanneksi yleisin ihosyövän muoto.

Melanoomaa yleisempiä ovat tyvi- ja okasolusyöpä. Syy näiden kahden ihosyöpätyypin huonompaan tunnettuuteen on se, että ne eivät ole niin vaarallisia kuin melanooma, kertoo syöpätautien erikoislääkäri Kalle Mattila Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: