Kysely: Yhä suurempi enemmistö suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus varsinkin vasemmalla on kasvanut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kysely: Yhä suurempi enemmistö suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus varsinkin vasemmalla on kasvanut

Tutkimuspäällikön mukaan suurin selitys on taloustilanne, sillä viime vuosina ei ole ollut tarvetta spekuloida devalvoinnilla.

Mikko Kosonen pitää selvänä, että 100 miljoonaa euroa on iso raha. Summan irrottaminen vaikuttaa Kososen mukaan Sitran toimintaan, mutta hallitusti.

23.7.2019 6:00

Yhä selvempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti yhteisvaluutta euroon.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n mielipidekyselyssä euromyönteisten osuus oli 60 prosenttia, mikä on enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.

Euroon myönteisesti suhtautuvien osuus on kasvanut vuoden 2016 jälkeen joka vuosi.

Euromyönteisyys on kasvanut -kielteisyyden kustannuksella. Vielä vuonna 2016 yhteisvaluuttaan suhtautui kielteisesti 32 prosenttia eli lähes joka kolmas vastaaja. Nyt osuus oli laskenut 20 prosenttiin.

Selittäjänä taloustilanne

Erityisesti SDP:n ja vasemmistoliiton äänestäjien suhtautuminen euroon on kyselyn perusteella kääntynyt myönteisemmäksi.

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo, että taustalla vaikuttavat muun muassa perinteisten alojen työntekijöiden muuttuneet mielipiteet.

– Pitkään jatkuneen taantuman aikana euro koettiin osittain palkansaajarintamalla kiveksi kengässä, hän tulkitsee.

– Ajatus oli, että ilman euroa olisi voitu devalvoida, eikä olisi tarvinnut ryhtyä esimerkiksi kivuliaisiin kilpailukykysopimuksiin.

Vime vuosina asialla ei ole paremman taloustilanteen vuoksi tarvinnut spekuloida samaan tapaan.

– Ihmisille ovat tulleet selkeämmin näkyviin euron hyvät puolet. Euroa pidetään myös (taloutta) laajemmin Suomen asemaa vakauttavana tekijänä.

Naiset miehiä kriittisempiä

Tuloksista käy ilmi, että kielteisimmin euroon suhtautuvat sen sijaan perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien äänestäjät.

Naiset ovat miehiä eurokriittisempiä. Euron kannatuskasvaa sen sijaan koulutus- ja tulotason kasvaessa.

Tammi-helmikuun vaihteessa tehtyyn kyselyyn vastasi runsaat 2000 henkilöä, ja virhemarginaali on 2-3 prosenttia.

Aineistoa on painotettu siten, että se edustaa mahdollisimman hyvin koko väestöä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: