Hätkähdyttävä tieto rikoskierteen jatkumisesta: Jo lähes puolet tuomituista on rikoksen uusijoita - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hätkähdyttävä tieto rikoskierteistä: Lähes puolet tuomituista on rikoksen uusijoita – nopeimmin uuteen rikokseen syyllistyvät ehdottomaan vankeuteen tuomitut

Lännen Median mukaan viimeisen puolentoista vuoden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän väkivallan kohteeksi.

30.9.2019 18:03

Pori

Jo lähes puolet rikoksesta tuomituista syyllistyy uuteen rikokseen, ilmenee Tilastokeskuksen julkaisemista viime vuoden tuomiotiedoista.

Nopeimmin uuteen rikokseen syyllistyvät ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitut. Kun rikoksen uusijoilta kului keskimäärin 10 kuukautta tuomiosta seuraavana rikokseen, ehdottomaan vankeuteen tuomitut uusivat rikoksensa vain noin seitsemän kuukauden kuluttua edellisestä tuomiosta.

Tilastokeskuksen uusintarikollisuus­aineisto kertoo, että sekä tuomittujen rikosten määrä että uusijoiden osuus laski koko 2000-luvun. Viime vuonna molemmat luvut lähtivät kuitenkin jälleen nousuun.

Todellisuudessa rikoksen uusijoiden määrät saattavat olla tätäkin suurempia. Tilastokeskuksen aineistossa rikoksen uusijoiksi luetaan ne, jotka on tuomittu uudesta rikoksesta, kun edellisestä tuomiosta on kulunut enintään kolme vuotta.

Nykyisessä oikeuskäytännössä kolme vuotta ilman uutta rikostuomiota tekee tuomitusta ensikertalaisen.

Viime vuonna tuomituista rikoksen uusijoita oli 48 prosenttia eli noin 27 000. Ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittujen osuus uusijoissa on hyvin korostunut. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vankilaan passitetuista lähes 90 prosenttia eli 4 900 oli rikoksen uusijoita.

Myös yhdyskuntapalveluun tuomituista 87 prosenttia uusi rikoksensa. Tuomioistuin voi muuttaa enintään kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen yhdyskuntapalveluksi, jonka enimmäispituus on 240 tuntia.

Useimmiten rikoksen uusija on alle 30-vuotias mies. Myös rikoksesta tuomittujen naisten keskuudessa uusintarikollisuus on nousussa. Viime vuonna jo 43 prosenttia rikoksesta tuomituista naisista oli uusijoita.

Näin tuomittiin 2018

Vankeusrangaistuksia 20 008.

Ehdollisia vankeusrangaistuksia 12 692.

Ehdottomia vankeusrangaistuksia 5 566.

Elinkautisia tuomioita 11,

Kahdeksan vuoden tai sitä pitempiä määräaikaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia 71.

Yhdistelmärangaistuksia 4

Lähde: Tilastokeskus.

Suomessa tuomittiin viime vuonna 20 008 vankeusrangaistusta. Näistä vain 28 prosenttia vei tuomitun kalterien taakse.

Ehdottomien rangaistusten määrä kasvoi noin 300 tuomiolla. Kasvusta valtaosa johtuu Tilastokeskuksen mukaan liikennerikoksista. Yhä useampi ratista kärynnyt kuljettaja on huumekuski, ja huumetapaukset tuomitaan ankarammin kuin tavanomaiset rattijuopumukset.

Ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomittiin noin 12 700. Lisäystä edellisestä vuodesta tuli lähes 500.

Elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittiin viime vuonna 11 ihmistä. Kahdeksan vuoden tai sitä ankarampaan määräaikaiseen vankeusrangaistukseen tuomittiin 71 henkilöä. Näistä jo 44 prosenttia tuli huumausainerikoksista, loput taposta, murhasta, surmasta tai lapsensurmasta.

Viime vuonna otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön uusi, vakavien rikosten uusijoille tarkoitettu yhdistelmärangaistus, joka koostuu ehdottomasta vankeudesta ja sitä seuraavasta vuoden valvonta-ajasta. Yhdistelmärangaistukseen tuomittiin neljä henkilöä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: