Aqua Dragons -tuotetta myydään leluna - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lasten lelu pöyristyttää - miniakvaarion sisällä on eläviä vesieläimiä

Ruokaviraston ylitarkastajan mukaan tuotteesta pitäisi tulla paremmin selville se, että sisällä on elävä olento.

Aqua Dragon -tuotteen mukana tulevista munista kuoriutuu äyriäisiä, joita on tarkoitus pitää kuvassa näkyvässä miniakvaariossa.

26.4.2019 10:48

Perin harva kokee eläimen leluna – ainakin toivottavasti.

Suomessa on kuitenkin myynnissä Aqua Dragons -niminen miniakvaariosetti, joka sisältää oikeita eläimiä, pieniä äyriäisiä. Tuotetta myydään lapsille suunnattuna leluna.

Tai siis, tuote ei varsinaisesti ostohetkellä sisällä eläimiä. Se sisältää suolalehtijalkaisten eli reilun sentin mittaiseksi kasvavien äyriäisten munia, joista äyriäiset kuoriutuvat. Tuotepakkauksen mukana tulee reilun taskumatin kokoinen miniakvaario, jossa äyriäisiä voi kasvattaa.

Muistutetaan vielä, että tuotetta ei markkinoida tai myydä lemmikkinä, vaan leluna. Tuotepakkauksessa sen suositusikärajaksi on määritelty kuusi vuotta. Lelu on siis sopiva esimerkiksi alakouluikäiselle lapselle.

Paitsi että kyseessähän ei pitäisi olla lelu, vaan lemmikki, josta lapsi ei voi yksin olla vastuussa.

– Suurin ongelma on se, että markkinoidaan lapsille eläväksi eläimeksi kuoriutuvaa munaa. Ei voi olettaa, että lapsi tai välttämättä edes tuotteen ostanut aikuinen ymmärtää, että sieltä tulee elävä eläin, kun sitä hoidetaan ohjeen mukaan, Ruokaviraston ylitarkastaja Sari Salminen kertoo.

– Kun sieltä tulee elävä eläin, niin saattaa olla, ettei tiedetä, miten sen hoito toimii, vaikka mukana tulee hoito-ohjeet.

Laki ei estä

Tuotepakkauksen mukana tulee äyriäisille soveltuvaa ruokaa. Jossain vaiheessa ruoka loppuu, jos äyriäinen tai äyriäiset ovat pysyneet hengissä. Ihmisen tulisi tällöin ostaa äyriäiselle lisää ruokaa, koska muuten hän rikkoo eläinsuojelulakia.

– Eli tavallaan pitää ottaa selvää. Se ei ole pelkästään lelu, Salminen sanoo.

Salmisen mukaan tuotetta pitäisi markkinoida niin, että tulee täysin selväksi, että munasta kuoriuduttuaan miniakvaariossa on eläin.

Tuotteen myyminen leluna ei kuitenkaan riko eläinsuojelulainsäädäntöä. Se johtuu siitä, ettei eläinsuojelulaissa ole säädelty selvästi sitä, voiko eläimen käsittää leluna. Lainsäädännön puitteissa ruokavirasto tai mikään muukaan taho ei voi pakottaa kauppoja myymään tuotetta jonain muuna kuin leluna.

– Siinä tulee kuitenkin pohdittavaksi se, että onko tuotetta asiallista myydä. Siinä ei kuitenkaan ole mitään lainsäädännön vastaista.

Ruokavirasto on julkaissut virallisen kannanoton, jonka mukaan Aqua Dragons -tuotteita ei pitäisi myydä leluina. Ruokavirastoon on tullut tuotteesta liittyen noin kymmenen yhteydenottoa.

Tarvittaisiinko laki?

Lelujen turvallisuutta tutkiva Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilla ei Salmisen mukaan ole säädöksiä siitä, voiko eläin olla lelu. Leluihin liittyvä turvallisuuslainsäädäntö on tehty ihmisten turvaamiseksi, ei eläinten.

– Täytyy miettiä, voisiko sellaista säädöstä olla, että eläimiä ei voisi myydä leluina, Salminen pohtii.

– Se olisi tarpeellinen.

Salmisen mukaan eläinten hyvinvointilainsäädäntöä oltiin uudistamassa, mutta hallituksen kaatuminen katkaisi sen käsittelyn. Salminen kertoo, että ministeriön virkamiesten kanssa on jo käyty keskustelua siitä, tulisiko tällaiset tapaukset liittää eläinten hyvinvointilainsäädäntöön vai leluja koskevaan lainsäädäntöön.

Kyse voisikin olla täysin eri asiasta, jos Aqua Dragons -tuotetta myytäisiin lemmikkinä tai lemmikkituotteena lelun sijaan. Tällöin kyse voisi olla tavallisesta akvaarioharrastuksesta, jolloin eläviin olentoihin ei mitä todennäköisimmin suhtauduttaisi leluina.

Aiemmin kohua on herättänyt niin sanotun muurahaisfarmin myyminen leluna. Sen mukana ei tosin myyty muurahaisia tai munia, joista muurahaiset kuoriutuvat. Paketti sisälsi muun muassa muurahaisakvaarion ja ravintogeeliä, mutta ostajan tuli kerätä tai pyydystää muurahaiset itse.

Kansanedustajan kannanotto

Aqua Dragons -tuotteesta on noussut pienimuotoinen kohu sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun Jyllannin Suomineito -blogia pitävä Terhi-Anneli Koivisto nosti asian pöydälle. Kansanedustaja Jaana Pelkonen on jakanut Koiviston blogin Facebook-seinällään.

– Kuten Pelkonen omassa Facebookissaan sanoo, niin eihän se ole mikään lelu, Koivisto sanoo Iltalehdelle.

Blogikirjoituksen ja Pelkosen Facebook-jaon jälkeen ainakin Hobby Hall on ottanut Aqua Dragonsin pois myynnistä. Tuote on kuitenkin yhä myynnissä muutamien suomalaisten kauppojen tai kauppaketjujen verkkokaupassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: