Erkki Tuomioja kannattaa Sdp:n ja Vasemmistoliiton yhdistymistä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Erkki Tuomioja kannattaa Sdp:n ja Vasemmistoliiton yhdistymistä – "vasemmistoliittolaiset ovat valtaosin sosiaalidemokraatteja"

Pitkäaikaisen entisen ulkoministerin mukaan puolueiden erillisyyteen ei ole olemassa muita kuin historiallisia syitä. Yhdistyminen olisi puolueille keino saada paremmin viestinsä läpi.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) lataa tuoreessa kirjassaan kovaa tekstiä puolueen entistä puheenjohtaja Paavo Lipposta kohtaan.

11.8.2019 6:00

Ex-ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kannattaa Sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistymistä.

Tuomiojan mukaan Sdp:tä ja vasemmistoliittoa toisistaan erottavat syyt ovat nyttemmin poistuneet. Hän sanoo, että yhdistyminen olisi puolueille keino saada paremmin viestinsä läpi.

– Vasemmistoliittolaiset ovat valtaosin sosiaalidemokraatteja. Voi kysyä, miksemme toimisi samassa puolueessa ja keräisi suurempaa voimaa tätä kautta. Olen tämän ennenkin todennut, ettei ole olemassa muita kuin historiallisia syitä, miksi nämä kaksi puoluetta ovat erillään.

Tuomioja olisi valmis harkitsemaan myös vihreiden ottamista mukaan yhteistyöhön, mutta tunnustaa, että kolmen eri puolueen liitto olisi hankalampi toteuttaa.

– Tässä vaiheessa en tätä lähde sen enempää avaamaan. Teen sen joskus omana aikanani, Tuomioja sanoo Lännen Medialle.

Aiemmille ehdottajille vähän vastakaikua

Kahden vasemmistopuolueen yhdistymistä tai muuta lähentymistä on pohdittu julkisessa keskustelussa 2000-luvun mittaan.

Keväällä 2005 puolueiden yhdistymistä ajoi Vasemmisto yhteen -niminen yhdistys, jonka puheenjohtajana toimi vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Matti Viialainen. Hänen mukaansa suomalaisen vasemmiston yhdistäminen olisi ollut välttämättömän nopeuttamista. Vasemmistoliiton johto tyrmäsi ajatuksen.

Vuonna 2012 Sdp:n entinen puheenjohtaja, silloinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ehdotti, että Sdp ja vasemmistoliitto voisivat perustaa yhteisiä ryhmiä kunnanvaltuustoihin. Hän perusteli ehdotustaan toteamalla, että puolueet olivat lähentyneet toisiaan merkittävästi.

Heinäluoma ei kuitenkaan ehdottanut puolueiden yhdistämistä. Yhtä kaikki vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hylkäsi esityksen.

Vuonna 2014 Kunnallisalan kehittämissäätiö selvitti suomalaisten kantojen puolueiden mahdollisiin yhdistymisiin. Silloin vastaajille ehdotetuista yhteistöistä mieluisin oli Sdp:n ja vasemmistoliiton liitto. Sitä kannatti 42 prosenttia vastaajista, mutta vastusti 41 prosenttia. Muut eivät osanneet ottaa kantaa.

Samassa kyselyssä Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden yhdistyminen sai vain 16 prosentin kannatuksen. Mallia vastusti 67 prosenttia vastaajista.

Ehdotti yhteistä pohjaa edellisvaaleihin

Kuten Tuomioja toteaa, hän on itsekin väläytellyt vasemmiston lähentymistä.

Vuonna 2016 Tuomioja ehdotti esimerkiksi, että Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät olisivat valmistelleet yhteisiä ohjelmallisia tavoitteita kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

Sdp viettää 120-vuotisjuhlaansa ensi viikon lauantaina Turussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos