Ilkka Kanerva johtaa historian suurinta vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainan presidentinvaaleissa – "En ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ilkka Kanerva johtaa historian suurinta vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainan presidentinvaaleissa – "En ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä"

Ukrainan presidentinvaaleja valvoo noin tuhannen tarkkailijan ryhmä. Myös Suomen tulevia eduskuntavaaleja tullaan tarkkailemaan.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) johtaa eduskunnan puolustusvaliokuntaa.

22.3.2019 17:06

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) on valittu johtamaan Ukrainan presidentinvaalien vaalitarkkailuoperaatiota.

Kyseessä on historian suurin vaalitarkkailuoperaatio, johon osallistuu noin tuhat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj), Euroopan neuvoston, Euroopan parlamentin ja Naton vaalitarkkailijaa. Kanerva on Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja.

Kanerva pitää tehtävää erittäin tärkeänä, koska tulevalla presidentillä on olennainen osa Ukrainan-sodan lopettamisessa ja Minskin-tulitaukosopimuksen toimeenpanemisessa.

– Ukrainan tämän hetken tilanteessa on poikkeuksellisen tärkeää, että sillä, joka presidentiksi valitaan, on mahdollisimman legitiimi mandaatti vallankäyttöön, Kanerva sanoo.

Kanerva mukaan on tärkeää, ettei kansainväliselle yhteisölle jää epäilyksiä vaalien avoimuudesta ja rehellisyydestä.

Kanerva on johtanut vaalitarkkailuoperaatioita aiemminkin muun muassa Moskovassa ja Yhdysvalloissa, mutta hän myöntää, että kyseessä on vaativin tehtävä pitkään aikaan. Hän johti myös Ukrainan edellisten presidentinvaalien Etyj-parlamentaarikkojen vaalitarkkailuoperaatiota vuonna 2014.

– En ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, toteaa Kanerva.

Ukrainan vaalit erityisen tärkeät

Vaalitarkkailijoiden perustehtävä on Kanervan mukaan varmistaa, että vaalit ovat vapaat ja reilut. Tähän kuuluu se, että kaikki sujuu lainvoimaisesti ja luotettavasti vaalien alusta loppuun asti.

Kanerva kertoo, että vaalitarkkailijoita on ollut Ukrainassa jo parin kuukauden ajan seuraamassa maan lainsäädäntö, rahoitusta ja median sekä viranomaisten toimintaa vaaleissa. Tämä ryhmä varmistaa, että vaalijärjestelyjen perusta on kunnossa.

Vaalien aikana Kanervan johtama ryhmä seuraa, että kaikki sujuu avoimesti ja luotettavasti. Vaalitarkkailijat muun muassa valvovat, ovatko vaalilistat asianmukaiset ja vaaliuurnat aamulla tyhjät, toteutuuko äänestäjien vaalisalaisuus ja suoritetaanko ääntenlaskenta luotettavasti.

Ukrainan presidentinvaalien tarkkailuoperaatioon panostetaan Kanervan mukaan todella paljon, koska Ukrainan-kriisi on niin tärkeä sekä maan sisäisesti että koko Euroopan kannalta.

Ukrainan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 31. maaliskuuta.

Myös Suomen eduskuntavaaleja tarkkaillaan

Suomen eduskuntavaaleja saapuu Kanervan mukaan valvomaan enintään noin 20 hengen ryhmä.

Kyseessä on lähinnä varatoimenpide, koska maailmalla tiedetään, että Suomen ja Ruotsin kaltaisissa maissa vaalit järjestetään luotettavasti ja läpinäkyvästi, Kanerva kertoo.

– Tänne tullaan varmuuden vuoksi katsomaan ja hakemaan samalla kokemusta, miten vaalit hoidetaan hyvin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: