Finn Spring laski jätevetensä ojaan 25 vuoden ajan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yle: Suomen suurin lähdevesivalmistaja Finn Spring laski jätevetensä ojaan 25 vuoden ajan

Yle kertoo ELY-keskuksen kiinnittäneen huomiota asiaan jo vuonna 2016.

Finn Springin tuotteita. Laborantti ottaa vesinäytteitä pullotetuista tuotteista. Kuvituskuva.

1.7.2019 11:02

Suomen suurin lähdevesivalmistaja Finn Spring on Ylen mukaan käsitellyt jätevesiään huolimattomasti. Yle on koonnut tietonsa julkisista asiakirjoista ja nimettöminä pysyttelevistä viranomaislähteista.

Keski-Pohjanmaalla Toholammilla ja Lestijärvellä toimiva Finn Spring joutui Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskuksen (ELY) tarkastuksen kohteeksi vuoden 2016 lopussa.

Toholammin tehtaalla ei ollut Ylen tietojen mukaan lainkaan ympäristölupaa ja tehtaan vedet oli johdettu tehtaan rajalla kulkevaan ojaan lokakuuhun 2016 saakka. Toholammin tehdas oli tuolloin toiminut 25 vuotta.

Tuosta lokakuusta eteenpäin vedet alettiin johtaa uimahallin jätevedenpuhdistamoon. Nyt Toholammin tehtaalla on oma puhdistamo.

Kun yrityksen toiminta alkoi vuonna 1991, ei sen toiminta vaatinut silloin ympäristölupaa. Itse toiminta ei vaadi sitä vieläkään, mutta jätevesien käsittely vaatii. Lupa voidaan vaatia esimerkiksi, jos toiminta sijaitsee pohjavesialueella.

Yrityksen Lestijärven tehtaan huuhteluvesistä oli syntynyt bakteerikasvustoa ojaan ja jäteveden hapenkulutus ylitti luparajan moninkertaisesti. Lestijärven tehtaalla on ollut kunnan myöntämä ympäristölupa, mutta ELY-keskus edellyttää tehtaalta valtion myöntämää lupaa.

Vuonna 2016 tehdyn tarkastuksen lopputulos oli, että jätevedet pitää puhdistaa ja niiden puhdistamiselle ja johtamiselle pitää hakea ympäristölupaa. Lisäksi todettiin, että lupaviranomainen asiassa on valtion lupaviranomainen. Lupahakemus on nyt vireillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut