Miten paljon koronakriisin aikana rahaa kuluu ruokaan ja viihteeseen? – Etsimme arjen kokemuksia siitä, minne rahaa kuluu nyt - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Miten paljon koronakriisin aikana rahaa kuluu ruokaan ja viihteeseen? – Etsimme arjen kokemuksia siitä, minne rahaa kuluu nyt

Kerro meille, millä tavalla poikkeusolot ovat vaikuttaneet rahankäyttöösi? Mihin rahaa menee ja mistä nyt olet tinkinyt? Yhteystiedot löydät tämän jutun lopusta.

Kauppalistat venyvät, kun ruokakaupassa käydään harvemmin, mutta yhdellä ostoskerralla ostoksia hankitaan enemmän.­

26.4. 11:12 | Päivitetty 26.4. 11:18

Koronakriisin keskellä ja poikkeusoloissa eläminen on vaikuttanut monin eri tavoin kotitalouksien kulutuskäyttäytymiseen.

Esimerkiksi S-pankki kertoi perjantaina, että rajoitusten aikana pankin asiakkaiden korttimaksujen määrä on pudonnut reippaalla neljänneksellä.

Aiemmin viikolla Nordea-pankki kertoi korttiostostapahtumien pudonneen maaliskuun aikana neljänneksellä alkuvuoteen verrattuna.

Kulutusta hillitsee se, että lähes kaikki paikat ovat kiinni. Kulttuuri- tai urheilutapahtumissa ei voi käydä, eikä myöskään ravintoloissa ja kahviloissa. Lähes ainoat auki olevat paikat ovat ruokakaupat, joista ostetaan harvemmin, mutta kerralla enemmän.

Lähes puolimiljoonaa yt-neuvotteluiden piirissä

Kuluttajien rahan käyttöön vaikuttaa vahvasti sekin, että lähes puoli miljoonaa suomalaista on yt-neuvottelujen piirissä. Heistä osa on jo lomautettu, mikä kiristää rahatilannetta entisestään.

Lähes kaikki pankit ovat myöntäneet koronakriisin vuoksi lyhennysvapaita.

Koronakriisin alussa kuluttajat hamstrasivat ruokaa ja vessapaperia, mikä sittemmin on tasaantunut.

S-pankin korttimaksutapahtumiin perustuvien tietojen mukaan kuluttajat tekevät ruokaostoksia nyt harvemmin, mutta suuremmilla summilla eli ruokakaupasta ostetaan kerralla enemmän.

Kotona ollaan töissä ja vapaalla – miten paljon tarvitaan viihdettä ja ruokaa?

Kun kodista on tullut työpaikka ja koululaisten luokkatila, ruokailusta on huolehdittava eri tavalla kuin tavallisena aikana.

Martat ovat kannustaneet käyttämään puolivalmisteita, joiden avulla arkiruuan tekeminen ei vaadi liikaa aikaa eikä voimavaroja. Huikeaa lopputulosta tärkeämpää on pitää kiinni yhteisistä ruokailuhetkistä ja säännöllisestä ruokarytmistä.

Moni on innostunut leipomaan, mikä näkyy sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa.

Jatkuva kotona oleminen on lisännyt myös erilaisten viihdepalveluiden hankkimista.

Haluamme kuulla arjen kulutustarinoita

Kerro meille, millä tavalla rahankäyttösi ja kulutustottumuksesi ovat koronakriisin aikana muuttuneet. Mihin rahaa on mennyt ja mistä olet säästänyt? Onko lisääntynyt kotona oleminen lisännyt ruoka- ja sähkölaskuasi?

Ovatko poikkeusolot muuttaneet tai opettaneet uudenlaista suhtautumista kuluttamiseen? Miten työelämän muutokset ovat vaikuttaneet kotisi taloustilanteeseen?

Kirjoita oma tarinasi toimittaja Minna Akimolle osoitteeseen minna.akimo@lannenmedia.fi

Vastauksista koostetaan juttu Lännen Median yhteistoimituksen lehtiin. Liitä vastaukseen oma nimesi ja yhteystietosi mahdollista jatkohaastattelua varten.

Vastaajan nimeä ei kerrota jutussa, ellei asiasta erikseen sovita. Voit halutessasi kirjoittaa myös nimimerkillä.

Ruuan kulutus lisääntyy, kun kotona ollaan enemmän. ­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?