Metsähallitus menetti luottamuksen pääjohtajaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Metsähallitus menetti luottamuksen pääjohtajaan – 200 000 euron erorahaa ei peruta

Hallituksen puheenjohtajan mielestä Metsähallitusta johdetaan kuin osakeyhtiötä. "Hallitus on erorahasta yksimielinen", hän sanoo.

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen (oik.) erosi tehtävästään kaksi vuotta ennen määräaikaa. Tässä kuvassa mukana myös luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.

25.9.2019 18:46

Metsähallituksen eronnut pääjohtaja Pentti Hyttinen olisi saanut potkut, ellei olisi itse eronnut.

Tällainen johtopäätös on vedettävissä Metsähallituksen oman hallituksen keskiviikkona tekemästä päätöksestä.

"Kokouksessa käsitellyn selvityksen perusteella entinen pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut hallituksen luottamusta. Arvioinnissa tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista.”

Näin kerrotaan hallituksen keskiviikkona iltapäivällä julkaisemassa tiedotteessa.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen pitää kuitenkin perusteltuna Hyttiselle maksettua noin 200 000 euron erorahaa, vaikka kyse oli Hyttisen omasta irtisanoutumisesta.

– Olemme toimineet sekä juridiikan että Metsähallituksen edun mukaisesti. Metsähallitus ei ole virasto vaan toimii johtamisen osalta osakeyhtiömäisesti, sanoo Laitinen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on pyytänyt selvitystä erokorvauksen perusteista.

Laitinen sanoo vasta saaneensa tiedon ministerin selvityspyynnöstä.

– Kunhan saamme pyynnön, me vastaamme. Niin kuin vastaamme myös oikeuskanslerille. En näe mitään juridista ongelmaa, sanoo Laitinen.

Päätöksissään erorahasta hallitus on Laitisen mukaan ollut yksimielinen.

– Olen ollut 3,5 vuotta hallituksen puheenjohtajana, eikä koskaan ole äänestetty, sanoo Laitinen.

Pääjohtajan johtamistapaa koskeva selvitys jupakan taustalla

Pentti Hyttinen erosi Metsähallituksen pääjohtajan tehtävästä 29.8.2019 henkilökohtaisiin syihin vedoten. Hänellä olisi ollut vielä kaksi vuotta määräaikaista työsopimusta jäljellä.

Hyttinen irtisanoutui ennen kuin Metsähallituksen hallituksen oli tarkoitus käsitellä hänen johtamistapaansa koskevaa selvitystä.

Selvitys käynnistyi, kun hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen oli saanut viestejä Hyttisen johtamistyylistä.

Johtamisselvitys tehtiin Metsähallituksen johtoryhmälle haastattelututkimuksena, ja sen sisältö koostuu yksittäisten nimellä esiintyvien henkilöiden vastauksista ja omista henkilökohtaisista kokemuksista. Sitä ei alun perin aiottu edes käsitellä hallituksessa.

Tiedotteessa Metsähallituksen hallitus toteaa, että se on uudelleenarvioinut tilannetta ja nähnyt tarpeellisena, että entisen pääjohtajan johtamisselvitys tulee käsitellä hallituksessa, vaikka Hyttinen on jo jättänyt organisaation.

Metsähallitus hakee parhaillaan uutta pääjohtajaa. Valinnan valmistelu on maa- ja metsätalousministeriön vastuulla.

– En usko, että tämä keskustelu viivyttää valintaprosessia. Mahdoton arvioida, vaikuttaako se potentiaalisten hakijoiden haluun hakea. Toivottavasti ei, sanoo hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut