Kansanedustaja Sheikki Laakso avautuu yli 200 000 euron ulosottoveloistaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Perussuomalaisten Sheikki Laakso avautuu yli 200 000 euron ulosottoveloistaan: ”Neljistä seuraavista vaaleista pitäisi päästä läpi, että saan maksettua”

Kansanedustaja Sheikki Laakso (ps) avautuu yli 200 000 euron ulosottoveloistaan. Laakso arvioi, että hänen pitäisi päästä läpi neljistä seuraavista vaaleista ja elää 70-vuotiaaksi, että saa velkansa maksettua.

Perussuomalaisten kansanedustajalla Sheikki Laaksolla on ulosotossa yli 200 000 euroa.

14.5.2019 17:14

Perussuomalaisten tuore kansanedustaja Sheikki Laakso kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan 219 000 euron ulosottoveloistaan.

Laakso sanoo kirjoittavansa asiasta, koska hän haluaa tuoda esiin oman tilanteensa järjettömyyden. Laakson mukaan häneltä menee velkojensa maksamiseen kansanedustajan tulotasollakin noin 20 vuotta.

– Eli vielä neljistä seuraavista vaaleista pitäisi päästä läpi ja elää 70-vuotiaaksi, että saan velkani maksettua. Muutoin en niitä elinaikanani pysty maksamaan, 50-vuotias Laakso kirjoittaa blogissaan.

Laakso arvioi, että jos hän pääsisi läpi neljissä seuraavissa vaaleissa ja saisi velkansa maksettua, olisi hän maksanut ulosottoon yhteensä noin 450 000 euroa, joista yli 200 000 euroa olisi korkokuluja.

– Tässä on se järjettömyys, miksi kenenkään ei tavallaan kannata tällaisessa tilanteessa edes yrittää velkojaan maksaa, jollei ole kansanedustaja tai nauti vastaavista palkoista.

– Taloudellisesti minun ei olisi kannattanut eduskuntaan edes pyrkiä, koska jos olisin jäänyt edelliseen työhön, olisin voinut siitä halutessani irtisanoutua hakeutuen velkasaneeraukseen. Tai tehdä esimerkiksi pimeitä töitä ja odottaa verojen vanhentumista.

"Olisin tuntenut olevani huijari”

Laakson mukaan ulosoton asiakkaana on myös paljon sellaisia ihmisiä, joille velan maksaminen on tärkeää.

– Ongelma on se, ettei velka juurikaan lyhene, vaan kaikki raha menee korkoihin. On ihmisten henkisen hyvinvoinninkin kannalta parempi, ettei velkoja leikata, vaan annetaan mahdollisuus ne maksaa.

Laakson mukaan hän ei olisi voinut kuvitellakaan hakevansa kansanedustajaksi, jos hän hän olisi hakeutunut velkasaneeraukseen.

– Olisin tuntenut olevani "huijari". Jos olisin vaikka tulevaisuudessa menestynyt, niin silti olisi aina takaraivossa kummitellut se, että olen saanut velat anteeksi.

– Toisille nämä tilanteet ja häpeä ovat niin suuria, että lopetetaan arvokas elämä oman käden kautta. Tuskin sitä itsemurhaa tehdään siksi, ettei pystytä elämään köyhänä, vaan siksi koska koetaan suurta häpeää.

Sheikki Laakso aloitti kansanedustajana huhtikuussa. Ensimmäisen kauden kansanedustajan palkkio on 6 614 euroa kuukaudessa.

Loppu koronkiskonnalle

Laakso sanoo, että hänen ulosottovelkojaan on käsitelty julkisuudessa asiallisesti.

– Vaikka media ehti ensin tuoda asian esille, oli itsellänikin tarkoitus tuoda asia julkisuuteen. Asia kun on yksittäisistä asioista suurimpia, jonka takia kansanedustajaksi pyrin.

Laakson mukaan hänen tavoitteenaan on muuttaa asetuksia siten, että velan mennessä ulosottoon siihen ei tulisi enää mitään korkoja.

– Velallisetkin ovat ihmisiä ja nykyiset viivästyskorot eivät ole tätä päivää, vaan ennemminkin koronkiskontaa. Tähän pitää tulla muutos.

Ulosotossa yli puoli miljoonaa suomalaista

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa. Ulosoton asiakkaana oli viime vuonna 519 000 suomalaista yksityishenkilöä. Ulosoton kautta saatiin perittyä yhteensä 1,1 miljardia euroa, josta 400 miljoonaa euroa tilitettiin valtiolle veroina ja muina julkisina maksuina.

Valtakunnanvouti Juhani Toukolan mukaan yksityisoikeudellisten saatavien osuus ulosottoasioista on kasvanut selkeästi.

– Tämä johtuu kulutusluottojen ja pikalainojen yleistymisestä, mikä näkyy myös käräjäoikeuksissa riidattomien velkomusasioiden määrän jyrkkänä kasvuna. Kotitalouksien velkaantuminen ja maksuhäiriöt ovat lisääntyneet, Toukola arvioi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: