Tanssia, vakoilua ja vaalirahoitusta - näin Venäjä vaikuttaa Euroopan laitaoikeistoon - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tanssia, vakoilua ja vaalirahoitusta - näin Venäjä vaikuttaa Euroopan laitaoikeistoon

EU-parlamentin kannanotossa todettiin jo vuonna 2015, että Venäjä rahoittaa radikaaleja ja äärimielisiä liikkeitä EU:n jäsenvaltioissa.

Venäjä presidentti Vladimir Putin vieraili viime vuonna Itävallan ulkoministeri

21.5.2019 20:45

Eurooppalaisen ajatushautomo ECFR listasi vuonna 2016 kaikkein Venäjä-mielisimmät puolueet Euroopassa. Ne ovat: Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Kreikan Kultainen aamunkoitto, Unkarin Jobbik, Ranskan Kansallinen liittouma, Italian Lega, Britannian Ukip sekä Belgian Vlaams Belang.

Venäjää ja eurooppalaista äärioikeistoa yhdistää ennen kaikkea EU-vastaisuus, niiden molempien mielestä nykyisen kaltainen EU on saatava heikommaksi, sillä Venäjä ei halua EU:n ja Naton vallan kasvavan, kun taas nationalistit korostavat kansojen valtaa yli unionin.

Vaikka Venäjä tuskin toivoo EU:n totaalista romahtamista ja sen myötä kaaosta Eurooppaan, silti eurooppalaiset oikeistopopulistiset puolueet näyttäytyvät EU:n heikentämisessä Venäjälle hyödyllisinä liittolaisina, sillä mitä epäyhtenäisempi ja riitaisampi EU on, sitä paremmat mahdollisuudet Venäjällä on hoitaa asioita yksittäisten maiden kanssa.

Vahva johtaja

Venäjää ja Euroopan oikeistopopulisteja yhdistää myös konservatiivinen ja ”kristillisiä arvoja” korostava yhteiskuntanäkemys. Monet oikeistopopulistit myös ihailevat vahvana johtajana pitämäänsä presidentti Vladimir Putinia.

Euroopan oikeistopopulistien tukemisella Venäjä toivoo voivansa vaikuttaa eurooppalaisiin mielipiteisiin myös laajemmin, esimerkiksi oikeuttamaan laittomat toimensa Krimillä ja Ukrainassa, ja mitä enemmän valtaa oikeistopopulistit omissa maissaan saavat, sitä paremmin Venäjän edut tulevat Euroopassa kuulluiksi. Esimerkiksi tällä hetkellä Venäjä-mieliset puolueet toimivat hallitusvastuussa sekä Itävallassa että Italiassa.

Itävalta

Itävallan hallituksessa toimivalla vapauspuolue FPÖ:lla on ollut jo vuosia läheiset suhteet Venäjään, tästä vakuutena on Vapauspuolueen ja Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen solmima yhteistyösopimus.

FPÖ:n korkeiden poliitikkojen tiiviistä suhteista Venäjälle kertoo myös se, että Putin vieraili henkilökohtaisesti viime vuonna ulkoministeri Karin Kneisslin (FPÖ) häissä ja tanssitti morsianta kameroiden edessä. Kneissl kehui Putinia parhaaksi tanssijaksi.

FPÖ on ollut mukana myös viime vuonna paljastuneessa Venäjään liittyvässä tiedustelupalveluskandaalissa, jossa puolueen sisäministeri, Herbert Kickl määräsi Itävallan kotimaan tiedustelupalvelun (BVT) toimistoon ratsian, jossa poliisi oli muun muassa anastanut dokumentteja ja puhelimia. Koska osa BVT:n tiedoista oli peräisin ulkomaisilta tiedustelupalveluilta, pelättiin salaisten tietojen vuotavan FPÖ:n kautta Venäjälle.

FPÖ:n tuorein Venäjä-yhteys paljastui viime perjantaina, kun Itävallan varakanslerina toiminut Heinz-Christian Strache jäi videotallenteella kiinni siitä, että hän oli valmis tarjoamaan vaalirahoituksen vastineeksi venäläisille erilaisia etuja, kuten rakennushankkeita. Lisäksi Strache suunnitteli suuren itävaltalaislehden antamista venäläisten käsiin ja sen muovaamista oikeistopopulisteille myönteiseksi. Kohun vuoksi Strache joutui lauantaina eroamaan sekä Itävallan hallituksesta että FPÖ:n johdosta.

Italia

Italian Venäjä-mielinen sisäministeri Matteo Salvini kerää eurooppalaista kansallismielisten puolueiden ryhmää EU-parlamenttiin.

Italian hallituspuolue Lega on tunnettu vuosia jatkuneesta Venäjä-mielisyydestään, ja myös Legan jäseniä oli seuraamassa Venäjän Krimillä järjestämiä vaaleja sen jälkeen, kun Venäjä oli laittomasti vallannut Ukrainalle kuuluvan niemimaan.

Legan johtaja, Italian varapääministerinä ja sisäministerinä toimiva Matteo Salvini on aiemmin poseerannut Moskovassa Putin-paidassa, lisäksi Lega on allekirjoittanut Itävallan Vapauspuolueen ohella yhteistyöjulistuksen Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Sopimuksen mukaan puolueet lupaavat muun muassa vaihtaa tietoja molemmille osapuolille tärkeistä asioista.

Salvini on myös näkyvästi vastustanut Venäjän-vastaisia pakotteita ja kehunut, että myös Italiassa pitäisi järjestää yhtä hyvät vaalit kuin Venäjällä.

Viime helmikuussa italialainen L’Espresso-lehti uutisoi Legan suunnittelevan opetaatiota, jolla puolue saisi Venäjältä kolmen miljoonan euron rahallisen tuen, joka oli tarkoitus kanavoida salaa dieselöljykaupan avulla. Lega on kiistänyt väitteet, eikä lehden väitteille ole löytynyt konkreettista näyttöä.

Ranska

Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen on saanut vaalirahaa lainaksi Venäjältä.

Ranskassa Venäjän suoran taloudellisen tuen saaja on ollut maahanmuuttovastainen oikeistopuolue Kansallinen liittouma, jonka johdossa toimii Marine Le Pen.

Kun Le Penin puolue tarvitsi vuonna 2014 rahaa, mutta ei saanut sitä Ranskasta, apuun riensi venäläispankki, joka lainasi yhdeksän miljoonaa euroa Le Penille, joka sanoi käyttävänsä rahat tulevien vuosien vaalikampanjoihinsa.

Rahallisen tuen lisäksi Le Pen on vieraillut Moskovassa tapaamassa presidentti Putinia, lisäksi hän on puolustanut Venäjän toimia, kuten esimerkiksi Krimin valtausta.

Saksa

Saksan maahanmuutto- ja EU-vastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on myös tunnettu läheisistä Venäjä-yhteyksistään.

Muiden Venäjä-mieleisten puolueiden ohella myös AfD:n parlamentaarikot matkustivat vaalitarkkailijoiksi Krimille ja julistivat Krimin kuuluvan Venäjälle, vaikka Saksan ja EU:n yhteinen linja on, että Krim kuuluu edelleen Ukrainalle. AfD on myös julkisesti vastustanut Venäjän vastaisia pakotteita.

Viime huhtikuussa Saksassa uutisoitiin AfD:n kansanedustaja Markus Frohnmeierin Venäjä-yhteyksistä, sillä media paljasti venäläisiä asiakirjoja, jotka todistivat suunnitelmista auttaa Frohnmeieriä vaalissa, jotta Venäjällä olisi silloin täysin sen kontrollissa oleva edustaja liittopäivillä. Frohnmeier on kiistänyt syytökset.

Saksassa on tutkittu myös sitä, vaikuttiko Venäjä vuoden 2017 vaalien tulokseen, kun AfD nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja pääsi ensimmäistä kertaa liittopäiville.

Iso-Britannia

Venäjällä on epäilty olevan sormensa pelissä myös Britannian EU-eroon päättyneessä brexit-kampanjan rahoituksessa. Venäläisen rahan on epäilty kulkeneen brittiläisen liikemies Arron Banksin kautta, joka puolestaan on toivonut saavansa uusia bisnesmahdollisuuksia Venäjältä.

Banks on Britannian EU-eroa ajavan Leave.EU-kampanjan perustaja sekä brexit-kampanjan suurin rahoittaja.

Brittilähteiden mukaan syksyllä 2015, eli vajaa vuosi ennen kesäkuun 2016 brexit-äänestystä Banksin on väitetty vierailleen lukuisia kertoja Venäjän suurlähetystössä Lontoossa.

Banks on kiistänyt syytökset siitä, että hänen brexit-kampanjaan antamansa rahat olisivat peräisin Venäjältä, sen hän on kuitenkin myöntänyt, että antoi rahallista tukea brexit-kampanjan kärkihahmolle, vielä tuolloin Ukip-puoluetta johtaneelle Nigel Faragelle.

Suomi

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja

Perussuomalaiset suunnittelee EU-vaalien jälkeen liittoutuvansa EU-parlamentissa 11 puolueen muodostamaan Europan kansalliseen ryhmään, johon kuuluvat myös kaikki yllä esitellyt Venäjä-mieliset puolueet, eli Italian Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ ja Ranskan Kansallinen liittouma. Uuteen ryhmään ovat tulossa myös Venäjä-mieliset Belgian VB sekä Slovakian Sme Rodina.

Toisaalta ryhmään ovat tulossa myös Venäjä-kriittinen Tanskan kansanpuolue sekä Venäjä-vihamielinen Viron konservatiivinen kansanpuolue (EKRE).

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari vakuutti lauantaina Milanossa, että Venäjä ei ole millään tavalla mukana Euroopan kansallisen ryhmän perustamisessa, aatteissa tai päämäärissä. Huhtasaari alleviivasi myös perussuomalaisten kantaa, jonka mukaan puolue ei hyväksy Krimin valtausta eikä Venäjän toimia Ukrainassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut