Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti – Elisan johtajan mukaan vakoilua voidaan torjua yksinkertaisella keinolla

Elisa ja DNA käyttävät 5G-verkoissaan laitetoimittajana muun muassa kiinalaista Huaweita, mutta operaattoreiden mukaan yhtiön laitteita ei ole turvallisuuskriittisimmässä osassa verkkoa. Yhdysvallat on väittänyt Huawein vakoilevan Kiinan valtion hyväksi. Huawei kiistää jyrkästi vakoilusyytökset. Sen mukaan yhtiön ympärillä pyörivä keskustelu on politisoitunutta.

Huawein teettämän selvityksen mukaan yhtiöllä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta avustaa Kiinan valtion viranomaisia esimerkiksi tiedustelutehtävissä.

18.1.2020 10:00

Teleoperaattori DNA on käynyt läpi 5G-verkkoihin liittyvässä kilpailutuksessa kiinalaisyhtiö Huaweihin liittyviä riskejä. DNA käyttää laitetoimittajana 5G-verkossa muun muassa Huaweita, mutta turvallisuuskriittisimpään osaan uutta verkkoa se valitsi laitetoimittajaksi amerikkalaisen Affirmed Networksin. Asiasta kertoo Lännen Medialle DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Yhdysvallat on väittänyt kiinalaisen Huawein vakoilevan Kiinan hyväksi. Huawei on kiistänyt syytökset. Suojelupoliisi Supo nosti esiin 5G-verkkoa koskevat riskit viime joulukuussa. Supo mainitsi 5G:n olevan kriittistä infrastruktuuria, jonka päätyminen kybervakoilua harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaisi turvallisuusuhan. Supo ei nimennyt riskiyhtiöitä.

5G on parhaillaan rakentuva uusi mobiiliverkko, joka nostaa tiedonsiirtonopeuksia jopa kymmenkertaiseksi verrattuna aiempaan. 5G:n odotetaan nostavan nettiin liitettyjen kodin laitteiden määrää. Kyse on esimerkiksi älytelevisioista, lukoista, jääkaapeista ja muista kodinkoneista.

"Viranomaisten huoliin täytyy suhtautua vakavasti"

DNA:n lisäksi myös Elisa käyttää 5G-verkossaan Huawein teknologiaa. Myös Nokia ja Ericsson ovat molempien operaattoreiden laitetoimittajina. Telian laitetoimittajana 5G:n osalta on Nokia. DNA:n turvallisuuskriittisimmässä 5G:n core- eli ydinverkossa käytetään Affirmed Networksin teknologiaa. Ehdolla coren laitetoimittajiksi olivat myös Huawei, Ericsson ja Nokia.

– Olemme pyrkineet valitsemaan jokaiseen komponenttiin ja verkon kohtaan parasta mahdollista teknologiaa. Osittain useiden laitetoimittajien käyttämisessä on kyse myös riskien hallinnasta, sanoo DNA:n Pekka Väisänen.

Supo on nostanut esiin 5G-verkkojen turvallisuusriskit. Ovatko viranomaisten esiin nostamat huolet aiheellisia?

– Kyllä niihin täytyy suhtautua vakavasti. Turvallisuuskriteerit ovat olennainen osa toimittajavalintavaatimuksia.

Julkinen keskustelu vaikuttanut kilpailutukseen

DNA:n Väisänen muistuttaa, että 5G:n myötä nettiin liitettävien laitteiden määrä tulee todennäköisesti moninkertaistumaan. 5G tukee erityisen hyvin suurta määrää IoT-laitteita (Internet of Things, esineiden internet.), jotka voivat olla vaikkapa kodinkoneita tai älykaiuttimia.

Julkinen keskustelu on vaikuttanut kilpailutukseen.

– Toimittajavalinnoissa evaluoimme ja testaamme kaikkia toimittajavaihtoehtoja. 5G-kilpailutuksessa erityisesti Huaweihin liittyvät riskit ovat olleet tarkastelussa. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että väitteitä (Huaweista) on esitetty, mutta ei mitään näyttöä (riskeistä), hän sanoo.

Myös Elisa pitää Supon esiin nostamia huolia olennaisina. Esimerkiksi etuoviriskissä on kyse siitä, että laitetoimittaja piilottaisi 5G-verkkoon toimittamaansa ohjelmistoon vakoiluohjelman. Elisa hallinnoi ja operoi itse verkkoaan Suomesta käsin.

– Tällaisia (etuovi-) riskejä voidaan vähentää esimerkiksi sillä, että fyysistä pääsyä laitetiloihin kontrolloidaan tarkasti kulunvalvonnalla. Tiloihin pääsee vain turvallisuusselvitettyjä henkilöitä ja heidän tekemiään toimenpiteitä valvotaan, sanoo Elisan johtaja Sami Rajamäki.

Elisan omat asiantuntijat testaavat ja asentavat laitetoimittajien ohjelmistopäivitykset. Elisan yksittäistä tukiasemaa turvallisuuskriittisemmässä mobiilikeskusverkossa käytetään Nokian ja Ericssonin teknologiaa.

Huawei: Ei todisteita vakoilusta

Huawein kyberturvajohtaja Mika Lauhde kiistää väitteet, joiden mukaan yhtiö vakoilisi jonkin valtion hyväksi.

– Yhdysvaltojen asettamia, Huaweita koskevia kiristyksiä ollaan perusteltu vakavilla väitteillä vakoilusta ilman minkäänlaisia todisteita, Lauhde kommentoi.

Huawein teettämän selvityksen mukaan yhtiöllä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta avustaa Kiinan valtion viranomaisia esimerkiksi tiedustelutehtävissä. Huawein mukaan asia todetaan kiinalaisen asianajotoimiston Zhong Lunin laatimassa muistiossa sekä brittiläisen asianajotoimisto Clifford Chancen arviossa, joka on laadittu muistiosta.

– Huawein ympärillä pyörivä keskustelu on vahvasti politisoitunut Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan myötä. Huaweihin kohdistuneet toimenpiteet ovat osa kyseisten maiden välistä suurvaltapoliittista taistelua, Lauhde arvioi.

Voivatko suomalaiset käyttää huoletta 5G-verkkoja, joissa Huawei on laitetoimittajana?

– Kyllä voivat. Huawei on sitoutunut huolehtimaan siitä, että sen toimittamat laitteet ovat turvallisia. Tästä emme tingi, Lauhde viestittää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut