Sastamalalainen Kari Rajainmäki löi Lontoossa vetoa summista, jotka hirvittävät yhä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sastamalalainen Kari Rajainmäki löi Lontoossa vetoa summista, jotka hirvittävät yhä: "En kehtaa sanoa ääneen" – Urheiluvedonlyönnin ammattilainen ei tiedä, kuka voittaa, mutta laskee hyvin

Rajainmäki lyö työkseen vetoa vain jalkapallosta, mutta huvikseen muistakin lajeista. Hän toivoo, että viikossa olisi 9 päivää, jotta ehtisi tehdä enemmän.

24.3.2019 20:43

Sastamala

Kuvittele jalkapallo-ottelu, jossa Veikkausliigan FC Ilves kohtaa tähtipelaajia vilisevän FC Barcelonan. Vedonlyöntikertoimet eivät hyvällä tahdollakaan ole tamperelaisten puolella. Silti Ilveksen voitosta kannattaa lyödä vetoa, jos kertoimet ja ennakkoon arvioitu voiton todennäköisyys ovat kohdallaan.

Urheiluvedonlyöntiä ammatikseen tekevä sastamalalainen Kari Rajainmäki toteaa, että varmaa peliä ei ole. Siksi Ilveksen voitto Barcelonan menestysjoukkueestakin olisi mahdollinen – joskus, jossain vaiheessa.

– Ilves häviäisi pelin melko varmasti, mutta aina ei kannattaisi pelata Barcaakaan. Yksi kaunis päivä joukkue voisikin hävitä, sanoo Rajainmäki.

Usko tai älä.

Vaimo potkaisi nilkkaan

Kari Rajainmäki tietää, mistä puhuu. Hän on lyönyt urheilusta vetoa ammatikseen noin 15 vuotta ja tätä ennen puolivakavasti ainakin viisi vuotta. Kun hän aloitteli töitään ja kertoi niistä sukujuhlissa, vaimo potkaisi nilkkaan pöydän alla. Urheiluvedonlyönnistä ei ollut sopivaa puhua.

Nyt tilanne on toinen. Rajainmäki sanoo, että urheiluvedonlyönnistä pitää puhua ja sitä ammatikseen tekevien etuja ajaa.

Viime viikolla hän oli perustamassa Suomen Urheiluvedonlyöjien yhdistystä ja toimii nyt yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana.

Vedonlyöjän pyhättö

Rajainmäen oma vedonlyönti alkoi harrastuksesta. Pikkuhiljaa se syveni elinkeinoksi – sellaiseksi, jollaiseksi mies kuvailee työtään nyt.

Hän istuu perheensä omakotitalon olohuoneessa Sastamalan Kiikoisissa. Vieressä on työhuone, johon on viritelty pari näyttöä ja nopein nettiyhteyksin varusteltu tietokone. Se on vedonlyöjän pyhättö. Siellä Rajainmäki seuraa päätoimisesti neljää eurooppalaista jalkapallosarjaa; Saksan Bundesliiga ykköstä ja kakkosta sekä Ranskan ja Italian pääsarjoja.

Suurin osa peleistä on viikonloppuisin. Maanantaina alkaa pelien jälkianalysointi, torstaihin mennessä työ on valmis ja perjantaina alkavat jälleen uudet pelikierrokset.

Millainen on normaali työpäiväsi?

– No, aamulla keitän ensimmäiseksi pannullisen kahvia ja sitten yhden aikaan toisen.

Tietääkseen, mitä veikkaa, miehen pitää seurata viikossa lähes 40 jalkapallo-ottelua alusta loppuun.

– Jonkun mielestä tämä on unelmatyö, mutta on tämä aika raskastakin, hän myöntää.

Etenkin, jos työn tekee sellaisella tarkkuudella kuin Rajainmäki.

Senioritason vedonlyöjänä Lontoossa

Alun perin hänestä ei pitänyt tulla vedonlyöjää. Energiatekniikan diplomi-insinöörin koulutus Hervannassa ei tähdännyt alalle, mutta antoi kuitenkin tarvittavia valmiuksia.

– Matematiikkaa ja tilastomatematiikkaa jäi sen verran hihaan, että pystyn laskemaan, Rajainmäki sanoo.

Hän kotiutui Kiikoisiin noin 10 vuotta sitten muutettuaan perheineen paikkakunnalle Kokemäeltä. Hän työskenteli tuolloin lontoolaiselle vedonlyöntisyndikaatille ja teki tälle analyyseja Suomen ja Skandinavian jalkapallojoukkueista.

Myöhemmin työ vei perheen kolmeksi vuodeksi Lontooseen. Rajainmäestä tuli syndikaatin senioritason vedonlyöjä. Summat, joilla vetoa lyötiin, olivat suuria – niin suuria, että miestä hirvitti.

– En kehtaa edes sanoa ääneen, Rajainmäki naurahtaa.

Hän muistuttaa, että vedonlyönnissä volyymi, määrä, ratkaisee. Juuri siksi Lontoon ajoille ajoittuvat myös hänen suurimmat onnistumisensa.

Toisin kuin mainokset antavat ymmärtää, urheiluvedonlyönti ei ole helpon rahan tekemistä, vaan vaatii tarkkaa paneutumista veikattaviin lajeihin, joukkueisiin ja niiden pelaajiin.

Laitonta ja hämärää?

Urheiluvedonlyöjien puolestapuhujana Rajainmäki oikoo mielellään alaan liittyviä harhaluuloja. Niitä nimittäin riittää.

Yksi harhakäsityksistä on, että ala on jotenkin hämärä tai laiton. Näin ei ole.

– Kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt eivät ole Suomessa laittomia, ainoastaan niiden markkinointi on, Rajainmäki muistuttaa.

Hän myöntää, että vedonlyöntiin liittyy valitettavana ilmiönä myös pelien ottelutuloksien manipulaatio. Tätä alan uusi yhdistys haluaa kitkeä.

– Jos huomaamme kerroinliikkeissä jotain hyvin epäilyttävää, olemme mukana auttamassa viranomaisia. Näemme ja tunnistamme näitä tilanteita.

Mielikuva helposta rahasta

Samaan aikaan, kun harhakäsitykset hämärtävät alaa, vedonlyönti kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän. Esimerkiksi, kun Rajainmäki kertoo työstään, monet kysyvät vinkkejä ja olettavat, että hän "tietää" pelien voittajat.

– Joskus käy niin, että häviän viikonlopun kaikki vedot ja joskus niin, että voitan. Täytyy olla valmis menettämään kaikki, mutta koko omaisuus ei saa mennä, Rajainmäki filosofoi.

Hän muistuttaa, että oikeasti pikavoittoja ei kerry niin helposti kuin vedonlyöntimainoksissa.

– Väärää mielikuvaa helposta rahasta levitetään. Ota kännykkä käteen, paina nappia ja voita, Rajainmäki tiivistää.

Totuus on erilainen. Vedonlyönti ei ole pelkkää sattumaa ja onnea, vaikka niitäkin tarvitaan. Suurimmaksi osaksi voitot perustuvat todennäköisyyslaskentaan ja tarkkaan ennakkoanalyysiin.

– Päätyöni on selvittää etukäteen, kuinka hyviä pelaavat joukkueet ovat. Lasken laukauksia. Arvioin, kuinka hyviä joukkueet ovat hyökkäämään ja puolustamaan. Mittaan maalipaikkojen määriä ja lasken, montako huippupaikkaa joukkueella oli pelissä. Pelien jälkeen analysoin, kuinka paljon paremmin tai huonommin joukkue pelasi kuin oletin. Arki menee siinä.

Rangaistuspotkusta maali

Todennäköisyydet ja tilastot kertovat vedonlyöjälle paljon – esimerkiksi sen, että pelaajan todennäköisyys tehdä rangaistuspotkusta maali on noin 75-80 prosenttia.

Tilastot kertovat myös, että sadasta Rajainmäen pelaamasta vedonlyöntikohteesta keskimäärin 53 päättyy voittoon ja 47 tappioon. Tämä suhde kantaa.

Pääasia on, että kokonaisuus pysyy hallinnassa – että voittoa pitkällä aikavälillä tulee aina vähän enemmän kuin tappiota.

Urheiluvedonlyöjien yhdistys edistää vedonlyönnin vastuullisuutta ja kitkee ottelumanipulaatiota

Suomessa on arviolta noin 100-200 vedonlyönnin täysammattilaista. Lisäksi useat suomalaiset harrastavat vedonlyöntiä tosissaan.

– Vakavasti harrastavien määrissä puhutaan ennemmin tuhansista kuin sadoista, arvioi Suomen Urheiluvedonlyöjät ry:n tuore puheenjohtaja Kari Rajainmäki.

Suomen Urheiluvedonlyöjien yhdistys perustettiin Tampereella perjantaina 15. maaliskuuta. Yhdistyksen ensisijaisia tehtäviä ovat jäsentensä edunvalvonta, vastuullisen ja analyyttisen vedonlyöntikulttuurin edistäminen sekä vedonlyöntiin liittyvien koulutusten ja seminaarien järjestäminen. Rajainmäki visioi, että voisi omassa roolissaan käydä kertomassa vedonlyönnin vastuullisuudesta ja siihen liittyvästä todennäköisyys- ja tilastomatematiikasta alueen lukioissakin.

Vastuullisen vedonlyönnin opettamisen lisäksi yhdistys haluaa auttaa viranomaistahoja ottelumanipulaatioiden ja vedonlyöntirikollisuuden ehkäisemisessä ja valvonnassa. Tavoite on myös lisätä ihmisten tietoisuutta rahapeliongelmista ja niihin saatavilla olevasta avusta.

Suomen Urheiluvedonlyöjien perustavassa kokouksessa oli viitisenkymmentä henkilöä. Hallitukseen valittiin 7 jäsentä; Kari Rajainmäki (puh.joht.), Joni Collan, Jari Kylmälä, Henri Mikkola, Aapo Mutanen, Daniel Rantanen ja Toni Sepperi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: