Suomalaiskeksintö on ratkaisemassa jalkapallokenttien kumirouheongelman – Espoossa pelataan sokeriruo’on päällä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomalaiskeksintö saattaa levitä ympäri maailman – EU:n kaavailema kielto tekisi sokeriruo’osta yllättävän hittikasvin: ”On meillä paljon muitakin kuin Nokia”

Täysin kompostoituva täyteaine saadaan sokerin valmistuksen sivutuotteena.

Tekonurmikentillä käytettävän kumirouheen tilalle on keksitty Suomessa täysin kompostoituva materiaali.

23.7.2019 21:48

Saksalaislehti Welt am Sonntag uutisoi viikonloppuna, että Euroopan unioni harkitsee kumirouhetta sisältävien tekonurmikenttien kieltämistä vuonna 2022. Jatkossa kentissä käytettävä kumi pitäisi korvata orgaanisilla materiaaleilla. Kumirouheen mahdolliset ympäristö- ja terveyshaitat ovat puhuttaneet.

Suomessa kumirouhetekonurmia on noin 400, Saksassa noin 5 000 ja Ruotsissa sekä Norjassa yli tuhat.

Espoonlahden jalkapallokentällä on otettu jo askel kohti tulevaa. Kentän tekonurmen täytteenä on suomalaisen Unisportin materiaali, joka on valmistettu sokeriruo’osta. Materiaali on toistaiseksi ainoa täysin kompostoituva täyteaine.

– Kun sokeriruo’osta tehdään sokeria, siitä jää jätettä. Jätteestä tehdään helmien kaltaista täyteainetta. Tätä ei ole geenimuunneltu, eikä tämä kuluta kenenkään ravintoa, Unisportin toimitusjohtaja Petteri Laaksomo kertoo.

– Täyteaine voidaan polttaa, kompostoida tai käsitellä uudelleen täyteaineeksi. Jos sitä joutuu Itämereen, siitä tulee multaa 18 kuukaudessa.

Sokeriruo’sta valmistettu täyteaine kestää tekonurmella yhtä pitkään kuin kumirouhe, noin kymmenen vuotta. Suomessa keksitty täyteaine ei myöskään ime itseensä vettä, kuten korkki ja puurouhe. Kastuminen on ongelma, sillä märkä rouhe jäätyy talvella kovaksi ja tekee kentästä käyttökelvottoman.

Orgaaninen materiaali on kuitenkin vielä kallis ratkaisu.

– Jos normaali kenttä maksaa 200 000, tämä on noin 300 000–350 000.

Täyteainetta on kehitelty Suomessa 5–6 vuotta ja se lanseerattiin viime vuonna. Vastaava testikenttä on Espoon lisäksi Hollannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Kentät ovat tulossa myös Nurmijärvelle ja Iisalmeen.

– Olen hemmetin ylpeä, että Suomessa on kehitetty ainoa maailmassa -juttu. Aina sanotaan, että on Nokia, mutta meillä on paljon muitakin juttuja, joissa olemme maailman parhaita, kumirouhekieltoa varmana pitävä Laaksomo hehkuttaa.

– Ruotsissa maajoukkuejalkapalloilijat olivat testaamassa kenttää ja totesivat, että tämä on niin lähellä normaalinurmea kuin mahdollista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos