UB;n johtajaksi epäilyt mies piti ryhmän ruodussa väkivallalla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Puolustus kiistää syytteen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

United Brotherhoodia ja sen johtajana pidettyä Tero Holopaista koskevassa juttukokonaisuudessa on nostettu useita syytteitä Holopaista vastaan. Kuvassa UB:n jengiliivi.­

4.8.2020 18:53

Vantaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käytiin tiistaina läpi syytettä, jonka mukaan 48-vuotias mies olisi liivijengi United Brotherhoodin johtaja.

UB:ta ja sen johtajana pidettyä Tero Holopaista koskevassa juttukokonaisuudessa on nostettu useita syytteitä Holopaista vastaan. Tiistaina käsittelyvuorossa oli syyte järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta, minkä Holopainen oikeusavustajansa Ilkka Ukkosen mukaan kiistää.

Syytteen mukaan Holopainen on yksi UB:n perustajajäsenistä. UB:n perustamisen jälkeen sitä johti kuusijäseninen neuvosto, joka on sittemmin lopettanut toimintansa, syytteessä sanotaan. Holopainen on syyttäjän mukaan johtanut viimeistään vuoden 2016 alusta UB-organisaatiota valtakunnallisesti.

Syyttäjän Anna-Riikka Ruuthin mukaan Holopainen on päättänyt muun muassa UB:n yleisestä organisoinnista ja toimintatapojen luomisesta.

–  Toimintamalli näiden rikosten tekemiseen on rakennettu niin, että Holopainen niin sanotusti säästyy rikossyytteiltä, Ruuth kertoi.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että Holopaisen johdolla on perustettu UB:n alaisuuteen Bad Union -ryhmä.

–  Se on rekrytointikanava, sinne otetaan jäseniä ja katsotaan kuinka kyvykkäitä he ovat. Sitten aikanaan pääsee etenemään UB:hen – tai sitten ei. Tämä on osa rikollisen toiminnan organisointia, kun puhutaan, että tarvitaan nuoria kyvykkäitä miehiä harjoittamaan toimintaa, Ruuth sanoi.

Ruuthin mukaan Holopainen piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa.

–  Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä.

Holopainen myöntää olleensa UB:n jäsen, muttei johtaja

Holopainen kiistää olleensa UB:n johtaja tai ryhmän perustaja, Ukkonen kertoi. Holopainen kuitenkin myöntää olleensa UB:n jäsen vuodesta 2011 loppuvuoteen 2018 ja sen neuvoston jäsen vuodesta 2011 loppuvuoteen 2015. Holopainen kiistää saaneensa minkäänlaista rikollista hyötyä ryhmältä.

Puolustus kiisti syyttäjän näkemyksiä kirjallisia todisteita läpikäytäessä tiistaina. Yksi esimerkki oli Holopaisen original-liivimerkki, joka syyttäjän mukaan ilmentää Holopaisen perustaja-asemaa.

–  Original-merkistä todetaan, että sen saa yli 40-vuotias, seitsemän vuotta kerhossa ollut jäsen, Ukkonen sanoi.

Syyttäjän mukaan Holopainen on jengipomona muun muassa määrännyt jäseniä ainakin kahdesti huumeiden käyttökieltoon, jota hän on valvonut virtsatestien avulla.

–  Täytyy olla henkilöitä, jotka pysyvät kuosissa ja pystyvät suorittamaan rikoksia mokaamatta, Ruth selitti.

Puolustuksen mukaan syyttäjän kirjallisista todisteista ei ole ilmennyt, että Holopainen olisi määrännyt huumetesteistä, vaan asiasta on päätetty UB:n kokouksessa.

–  Mielestäni on varsin tervehenkistä kerhotoimintaa todeta, että ei voi kaiken aikaa olla huumeissa, Ukkonen sanoi.

Syyttäjä vaati 13 vuoden vankeutta

Holopaista syytetään UB:ta ja sen johtajaa koskevassa juttukokonaisuudessa myös muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista ja törkeästä rahanpesusta. Syyttäjä vaatii hänelle 13 vuoden vankeutta.

Puolustus on aiemmin kommentoinut, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi UB:n ja sen alaisen Bad Unionin tammikuussa väliaikaiseen toimintakieltoon. Syyttäjä ja Poliisihallitus ovat hakeneet United Brotherhoodin lakkauttamista viime vuonna nostamallaan kanteella. Lakkauttamisasiaa käsitellään syksyllä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?