Asuntojen hintojen romahdus hirvittää lähinnä kaupunkilaisia perijöitä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Asuntojen hintojen romahdus hirvittää lähinnä kaupunkilaisia perijöitä - edullisista kodeista pitäisi osata myös iloita

Omakotitalojen hintojen romahdusta eivät murehdi niinkään taloissaan asuvat maaseudun ihmiset, vaan siitä ovat harmissaan ennen kaikkea heidän kaupunkilaiset perijänsä. Tätä vaan ei kukaan kehtaa sanoa ääneen, kirjoittaa Lauri Nurmi.

Kiinteistöjen arvon romahdus laajoissa osissa Suomea on ollut tiedossa koko 2010-luvun ajan.

18.9.2019 11:08

Asuntojen myyntihintojen lasku laajoissa osissa Suomea on ollut tiedossa koko 2010-luvun, eikä siihen pitäisi reagoida liikaa tunteella, mikä tietysti on asumisesta ja ihmisten kodeista puhuttaessa vaikeaa.

Hyväksyttäköön siis, että aihe on tunnepitoinen.

Harva pysähtyy silti miettimään, ketkä kenties eniten ovat suuttuneet omakotikiinteistöjen arvon romahduksesta. Asiaa eivät murehdi niinkään taloissaan asuvat maaseudun ihmiset, vaan siitä ovat harmissaan ennen kaikkea heidän kaupunkilaiset perijänsä. Tätä vain ei kukaan kehtaa sanoa ääneen, koska sehän vasta olisi julkeaa.

Suomi on väärällään 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla maaseudun taajamiin ja pikkukaupunkeihin rakennettuja omakoti- ja rivitaloja, joihin ei enää 2020- ja 2030-luvuilla löydy asukkaita.

Maaseudulla asuvat työikäiset, joilla on kotiseudullaan työpaikka, eivät ole tämän pelin häviäjiä, pikemminkin päinvastoin. Kun kelpo tiiliverhoillun ja harjakattoisen omakotitalon saa 100 000 eurolla - ja halvemmallakin - jää jo noin 2 500 euron palkasta mukavasti rahaa elämiseen: voi hankkia auton ja tehdä vuodessa yhden ulkomaanmatkan.

Talo vaatii toki ylläpitoa eli remontointia, mutta maaseudulla remonttimiesten ja -naisten taksat ovat huomattavasti edullisemmat kuin kaupungeissa.

Pääkaupunkiseudulla vastaavat perheasunnot maksavat usein 400 000-600 000 euroa.

Edulliset asumiskustannukset ovat maaseudulla sitä paljon hehkutettua ”elämisen laatua”, josta tosin puhutaan mieluummin järvimaisemina ja lenkkipolkuina kuin rahana.

On totta, että vuotuinen 200-500 euron kiinteistövero, vesimaksut ja lämmityskustannukset ovat pienituloisille eläkeläisille iso menoerä. Ne eivät kuitenkaan ole suurimmalle osalle eläkeläisistä ylivoimainen kustannus, kun oma asunto on velaton.

Remontteja olisi toki mukavaa tehdä, mutta suurin osa kodeista pysyy parikymmentäkin vuotta tyydyttävässä kunnossa, kunhan niissä vain asutaan ympärivuotisesti. Pienituloisimpien vanhusten asumista yhteiskunta voi tukea maksamalla asumistukea tai myöntämällä tarveharkintaista toimeentulotukea.

Valtio myöntää ARAn kautta yli 65-vuotiaille myös asuntojen korjausavustuksia. Tuen suuruus on enintään 50 prosenttia - poikkeustapauksissa 70 prosenttia - remonttikustannuksista.

Yhtälön häviäjäksi itsensä tuntee kaupunkilainen perijä - ja heitähän riittää kymmeniä tuhansia. Monella pääkaupunkiseudulla asuvalla ihmisellä on saattanut häivähtää Kehä I:n ruuhkissa ajatus, että jonain päivänä suvun maaseutuvarallisuus auttaisi lyhentämään kaupunkilaisen asuntolainaa ja mahdollistaisi kesämökin ostamisen - tai ihan vaan rahahuolista vapaan elämän.

Tätä kaikkea vain ei ole tapana sanoa ääneen, mikä on sinänsä hyvä asia.

Kaupunkilaiselle maaseudulla asuvien perheenjäsenten suurin arvo syntyy mahdollisuudesta vierailla näiden luona. Elävät siteet pienille paikkakunnille mahdollistavat luontosuhteen ylläpitämisen ja erilaisen elämäntavan ymmärtämisen.

Kun talo sitten jonain päivänä jää tyhjilleen, edessä on myyminen halvalla tai purkaminen. Kolmas vaihtoehto voi olla ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetun talon ottaminen maaseutuasunnoksi, niin sanotuksi kakkoskodiksi.

Aiempaa useammin järkevin ratkaisu saattaisi olla talon purkaminen, mutta se maksaa joitakin kymmeniä tuhansia euroja. Siksi perijät suosivat hälläväliä-mallia, jossa talot jätetään ränsistymään ja pihat metsittymään. Kunnat voivat asettaa omistajille uhkasakkoja kiinteistön ylläpidon laiminlyönnistä, mutta kovin herkästi ne eivät sille tielle lähde.

Valtio voisi helpottaa tilannetta myöntämällä purkuavustuksia - onhan valtio myöntänyt autojen romutuspalkkioitakin.

Henkisesti perintötalon purkaminen vain taitaa olla monille kova paikka. Välillä perijät jättävät hyväkuntoisetkin talot tyhjilleen - ja ränsistymään - kun toiveet ja todellisuus eli pyyntihinta ja myyntihinta eivät kohtaa toisiaan. Pahimmillaan he eivät pettymyksessään maksa naapurille edes ruohonleikkurin bensaa, vaikka tämä hyvää hyvyyttään tarjoutuisi parturoimaan viidakoksi muuttuneen perintöpihan.

Sekin sopii muistaa, että suomalaiset ovat 1800-luvulta lähtien tottuneet naulaamaan lautoja ikkunoiden eteen.

Monien pelastukseksi ja onneksi koitui siirtolaisuus: vuosina 1883–1909 siirtolaispassin otti yli 220 000 henkeä. Määrä vastasi noin kymmentä prosenttia koko väestöstä. Siirtolaisinstituutin mukaan Amerikkaan lähti ajanjaksolla 1870–1914 yli 300 000 suomalaista. Aikalaiset arvioivat, että 60 prosenttia siirtolaisista oli maaseudun tilatonta väestöä. (Edvard Gylling: Siirtolaisuus I. Yhteiskunnallinen käsikirja, 1910.)

Ruotsi ja ruotsalaiset pelastivat 1960- ja 1970-luvuilla satoja tuhansia suomalaisia köyhyydeltä. Sodan jälkeen Suomessa oli perustettu pientiloja, jotka eivät olleet enää elinkelpoisia.

Kaupungeissakaan ei ollut riittävästi töitä, joten elantoa etsittiin lännestä. Pelkästään kahtena vuonna (1969 ja 1970) Ruotsiin muutti 80 000 suomalaista. Aiemmin siirtolaisiksi lähteneitä palasi jonkin verran, mutta vuotuinen muuttotappio Ruotsiin ylitti siirtolaisuusaallon huippuvaiheessa 60 000 ihmisen rajan.

Suomen maaseudulta on aina lähdetty leveämmän leivän perään, mutta maaseutu tarjoaa edelleen monille leivän ja hyvän elämän.

2010-luvulla olemme eläneet Suomessa kolmannen massamuuton aaltoa. Aina on selvitty - ja niin selvitään nytkin. Suomi ja suomalaiset ovat vauraampia kuin koskaan. Aiemmissa muuttoaalloissa on ollut enemmän kyse selviytymisestä.

Nyt kyse on lähinnä siitä, että monia suomalaisia harmittaa rahan ja varallisuuden menettäminen. Kannattaa silti muistaa, että uutta arvoa ja varallisuutta syntyy samaan aikaan toisaalle.

Kannustinloukku on olemassa ehkäpä joidenkin tuhansien työikäisten suomalaisten kohdalla, joita kaupunkiasumisen kalleus pidättelee maaseudulla, vaikka siellä ei enää olisi heille töitä.

Verotuksen porkkanoilla voidaan tukea niitä muuttajia, joilta löytyy aitoa halua lähteä työn perään.

Silti aina on ollut ihmisiä, jotka ovat jääneet kotiseudulleen. Heille asumisen edullisuus on hyvä asia. Kaupunkilaisperijöiden mahdollista mielipahaa kenenkään ei kannata surra, koska jos ihmisellä on sydän paikallaan, hän ei haihattele näissä asioissa rahan perään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: