Valtakunnansyyttäjävirasto epäilee Supon ylietsivää rikoksista — Supon päällikkö: "Meillä on nollatoleranssi väärinkäytöksille" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Valtakunnansyyttäjävirasto epäilee Supon ylietsivää rikoksista — Supon päällikkö: "Meillä on nollatoleranssi väärinkäytöksille"

Rikosepäily liittyy virkamiehen esteellisyyteen yritysturvallisuusselvityksessä.

Kuvassa SUPO:n päällikkö Antti Pelttari.

26.3.2019 9:37

Helsinki

Suojelupoliisissa toimivaa henkilöä epäillään rikoksista, kertoo Valtakunnansyyttäjävirasto. Epäilty työskentelee turvallisuusselvitysyksikössä ylietsivänä, mutta hänet on pidätetty virastaan toistaiseksi.

Epäillyt rikosnimikkeet ovat virkavelvollisuuden rikkominen tai virka-aseman väärinkäyttö. Rikosnimikkeet täydentyvät esitutkinnan edetessä.

Juttu alkoi purkautua viime syksynä, kun Supon johto sai tietoonsa, että epäilty oli tehnyt turvallisuusselvityksiä erääseen yritykseen mahdollisesti esteellisenä. Supon johto vei asian valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi.

Poliisirikosten tutkinnasta vastaava Valtakunnansyyttäjävirasto käynnisti asiasta esitutkinnan.

– Suojelupoliisin toiminta perustuu luottamukseen, ja kaikenlaisille väärinkäytöksille on nollatoleranssi. Heti kun saimme tietoa asiasta, toimitimme tietomme Valtakunnansyyttäjänviraston selvitettäviksi, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo tiistaina lähetetyssä tiedotteessa.

Valtakunnansyyttäjävirasto tiedottaa, että rikoksista epäilty ylietsivä otettiin kiinni maanantaina. Ylietsivän työhuoneeseen tehtiin kotietsintä.

Myös yhtä Supon ulkopuolista henkilöä epäillään avunannosta rikoksiin.

Epäillyissä rikoksissa on kyse siitä, että Supon ylietsivän epäillään osallistuneen esteellisenä työhönsä kuuluviin yritysturvallisuustarkastuksiin. Tarkastukset kohdistuivat yhtiöön, josta Säteilyturvakeskus pyysi turvallisuusselvityksen.

Epäilyn mukaan ylietsivä oli turvallisuusselvityksen aikaan mukana turvallisuusalana yrityksessä, joka myi palveluita tarkastuksen kohteena olleelle yritykselle. Ylietsivä ei ollut hakenut tähän sivutoimilupaa.

– On täysin selvää, ettei virkamiehillämme voi olla yritystoimintaa, joka liittyy millään tavalla virkatoimiin, Supon päällikkö Pelttari sanoo.

Suojelupoliisi ei tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut