Erikoinen lumitilanne jakaa Suomen kahtia: Lumiennätykset voivat mennä rikki Lapissa ja etelässä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Erikoinen lumitilanne jakaa Suomen kahtia: Lumiennätykset voivat mennä rikki Lapissa ja etelässä

Kuluva talvi on monin paikoin erikoinen, eikä Suomen lumitilanne ole poikkeus.

22.1.2020 7:51

Tällä hetkellä maan etelä- ja keskiosissa ei ole lunta juuri lainkaan, mutta Keski-Lapissa lunta on tupruttanut liki kaksinkertainen määrä vuodenajan keskiarvoon nähden.

Mikäli sama meno jatkuu, ennätykset niin etelässä kuin pohjoisessa uhkaavat mennä rikki. Erikoisesta tilanteesta kirjoittaa meteorologi Joanna Rinne Forecan Sään takaa -blogissa.

Esimerkiksi Helsinki ja Jyväskylä olivat kirjoittamishetkellä täysin lumettomia. Jyväskylässä on kuitenkin ollut lumipeite tänä talvena pisimmillään 52 päivää.

Helsingin Kaisaniemessä sen sijaan oli mitattu lunta vain kahdessa eri jaksossa ja yhteensä vain kuutena päivänä. Lumipeite ei ollut noussut kahta senttimetriä paksummaksi.

Vuosien 1981–2010 perusteella Helsinki on saanut pysyvän lumipeitteen keskimäärin 31.12. Näillä näkymin pysyvä lumi viivästyy keskiarvosta ainakin kuukaudella, Rinne huomauttaa.

Myöhäisin pysyvän lumi Kaisaniemeen saapui talvikautena 2007–2008. Tuolloin pysyvä lumi satoi Helsinkiin vasta 2.3. ja jakso kesti vain yhdeksän päivää. Lunta oli tuolloin enimmilläänkin vain kuusi senttimetriä.

Mittaushistorian vähälumisin talvi on Rinteen mukaan on liki 60 vuoden takaa. Talvella 1963–1963 lumipeite oli paksuimmillaan vain 15 senttimetriä.

Mikäli kuluva talvi jatkuu etelässä yhtä vähälumisena kuin tähänkin asti, ennätys vähälumisuudesta paukkuisi kirkkaasti.

Lumiennätys rikki Lapissa?

Keski-Lapissa tilanne on etelään nähden päinvastainen. Siellä on tällä hetkellä liki kaksinkertainen määrä lunta vuodenaikaan nähden. Sodankylän Vuotsossa on lunta on metrin verran, kun lumipeitteen keskiarvo tähän aikaan vuodesta on 50–60 senttimetriä.

Sodankylän lumiennätys mitattiin 6. huhtikuuta 2000, jolloin lumensyvyydeksi mitattiin 119 cm. Forecan Rinteen mukaan ei ole mahdotonta, että Keski-Lapissa rikotaan vielä tänä vuonna tämä ennätys.

Syy piilee suursäätilassa

Erikoista, maan kahtia jakavaa ja täysin päinvastaista lumitilannetta selittää suursäätila.

– Etelä-Euroopan ylle on parkkeerannut pitkäksi aikaa korkeapaineen alue. Se muuttaa muotoaan ja elää ameebamaisesti, mutta saa silti aikaan sen, että Suomessa on jo useita viikkoja vallinnut vahva länsivirtaus. Meille puhaltaa jatkuvasti lauhaa, kosteaa ilmaa ja sateita suoraan Atlantilta, Rinne kirjoittaa.

Lappiin on puolestaan työntynyt lumisadealue toisensa perään.

Föhn-tuulitilanteita on syntynyt talvikauden aikana useita. Föhn-tuulet ovat hönkineet lämmintä ilmaa Suomen etelä- ja keskiosiin.

Viimeksi näin kävi tiistain vastaisena yönä, jolloin koettiin poikkeuksellinen lämpöpiikki. Paikoin lämpötilat nousivat föhn-tuulen ansiosta yli yhdeksään plusasteeseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut