Pääministeri Antti Rinne kertoi, että Jutta Urpilaiselle tavoitellaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi

Pääministeri Antti Rinne kertoi SDP:n 120-vuotissyntymäpäiväjuhlilla, että Jutta Urpilaiselle tavoitellaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. Ne toisivat Suomelle vaikutusvaltaa EU:ssa.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen on Suomen ehdokas EU-komissaariksi. Alma Median poliitikkopörssin viikko sitten julkaiseman kyselyn mukaan Urpilainen on Suomen kolmanneksi suosituin poliitikko Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston jälkeen.

17.8.2019 21:09 | Päivitetty 18.8.2019 10:04

Suomelta on mennyt kesän aikana sivu suun kansainvälisiä johtopaikkoja. Olli Rehn ei noussut kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajaksi, eikä liioin Erkki Liikanen EKP:n pääjohtajaksi. Pääministeri Antti Rinne näkee asiassa hyviäkin puolia. Lauantaina järjestetyillä SDP:n 120-vuotissyntymäpäiväjuhlilla Rinne kertoi Lännen Medialle, että ohi menneet paikat voivat auttaa Suomen EU-komissaariehdokasta Jutta Urpilaista.

– Uskon, että Jutan suhteen tämä vaikuttaa komission puheenjohtajaan tavalla, joka on positiivinen. Mutta ei se ole mikään ratkaiseva tekijä. Jutta tulee etenemään ihan omilla ansioillaan, Rinne kommentoi.

Jutta Urpilaiselle haetaan talouteen ja budjettiin liittyviä salkkuja. Se on Rinteen mukaan sekä Urpilaisen että Suomen hallituksen tahto. Näitä paikkoja tavoitellaan Rinteen mukaan siksi, että ne antaisivat Suomelle merkittävää vaikutusvaltaa Euroopan Unionissa.

– Tällä hetkellä neuvotellaan monivuotisesta rahoituskehyksestä. Komissaari, joka vastaa budjettitaloudesta EU:ssa, on tärkeä myöskin tässä.

Kokemusta talous- ja ulkosuhteista

Jutta Urpilainen kommentoi SDP:n syntymäpäiväjuhlilla Lännen Medialle, että kokemuksensa takia komissaaripaikoista häntä kiinnostavat eniten talous- ja ulkosuhteidensalkut.

– Edellä mainituista aiheista minulla on kokemusta entisenä valtiovarainministerinä ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä. Toki on monia muitakin mielenkiintoisia paikkoja.

Urpilainen kertoo, että vielä ei ole selvää, mitä komissaarinsalkkuja tulee tarjolle.

– Neuvottelut ovat kesken. Se, millaisia salkkuja tulee tarjolle, on komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin käsissä.

Neuvotteluja komission puheenjohtajan kanssa

Rinne kertoo, että komissaarin paikka aiotaan hankkia Urpilaiselle neuvottelemalla ja keskustelemalla komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

– Meillä on suunnitelmissa tapaaminen von der Leyeninin kanssa. Uskon, että Jutta Urpilainen nauttii sellaista arvostusta, että hän voi saavuttaa paikan.

Muiden maiden komissaariehdokkaita Rinne ei tiedä. Ehdokkaat ovat von der Leyeninin tiedossa.

– Hän käy tällä hetkellä kierrosta kandidaattien kanssa ja uskon, että lähiviikkoina selviää, ketkä hän asettaa ehdokkaaksi parlamentille esitettäväksi.

Juhlissa katsaus historiaan

SDP täytti lauantaina 120 vuotta. Turussa pidetyt syntymäpäiväjuhlat alkoivat pääministeri Rinteen avauspuheella.

Rinne keskittyi puhumaan SDP:n arvoista ja pitkästä taipaleesta, mutta otti kantaa myös muun muassa populismiin.

Avauspuheen jälkeen syntymäpäivät jatkuivat keskustelulla, jossa pohdiskeltiin, miten Suomen historia ja SDP olisivat erilaisia, jos asiat olisivat menneet toisin. Keskustelussa olivat mukana sosiaalidemokraattien kansanedustaja Erkki Tuomioja, yliopistonlehtori Jenni Karimäki sekä Turun eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Historiakatsauksen jälkeen siirryttiin paneeliin, jossa keskusteltiin viiden SDP:n kansanedustajan voimin vuoden 1899 kokouksen teemoista nykypäivänä. Esille nostettiin esimerkiksi pohjoismainen yhteiskunta ja sen arvostus.

SDP:n juhlaväki kuunteli myös Turun Työväenyhdistyksen Soittokunnan esittämää musiikkia. Tilaisuus päättyi iltapäivällä Työväen marssi -kappaleeseen.

Juttua oikaistu 18.8. kello 10.04: Tekstissä Urpilaisen kerrottiin olevan paitsi entinen valtiovarainministeri myös entinen ulkoministeri. Jälkimmäinen ei pidä paikkaansa. Tekstiin korjattu hänen olleen ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: