Reumalääkkeestä varoitus: Annoksen ylittäminen voi aiheuttaa kuoleman riskin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syötkö tätä reumalääkettä? Fimea varoittaa ylittämästä annosta

Fimean mukaan ohje perustuu käynnissä olevasta tutkimuksesta saatuihin alustaviin tuloksiin, joiden mukaan normaalin hoitoannoksen kaksinkertaistaminen aiheuttaa suurentuneen keuhkoveritulpan ja kuoleman riskin.

Fimea varoittaa reumalääkkeen annostuksesta. Kuvituskuva.

26.3.2019 10:44

Euroopan lääkevirasto (EMA) on antanut ohjeen terveydenhuollon ammattilaisille ja potilaille siitä, että nivelreuman hoidossa käytettävän lääkkeen Xeljanzin suositeltua annosta ei saa ylittää.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo asiasta tiedotteessaan.

Fimean mukaan ohje perustuu käynnissä olevasta tutkimuksesta saatuihin alustaviin tuloksiin, joiden mukaan normaalin hoitoannoksen, joka on 5 milligrammaa kahdesti päivässä, kaksinkertaistaminen aiheuttaa suurentuneen keuhkoveritulpan ja kuoleman riskin. Tutkimukseen osallistuvat ovat 50-vuotiaita tai tätä vanhempia, ja heillä on ainakin yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä.

Euroopan unionin alueella Xeljanzin suositusannos nivelreuman ja nivelpsoriaasin hoidossa on 5 milligrammaa kahdesti päivässä. Korkeampaa annosta, 10 milligrammaa kahdesti päivässä, käytetään haavaisen paksusuolitulehduksen hoidon alkuvaiheessa.

EMA arvioi saatuja alustavia tutkimustuloksia ja mahdollisia tarvittavia toimia. Tutkimuksessa Xeljanzia 10 milligrammaa kahdesti päivässä saavien nivelreumapotilaiden annostusta pienennetään suositeltuun annokseen tutkimuksen loppuajaksi.

EMA suosittelee, että varsinaisia tutkimustuloksia odotellessa terveydenhuollon ammattilaiset tarkkailisivat potilaitaan keuhkoveritulpan oireiden varalta. Valmisteyhteenvedon mukaista nivelreuman hoitoon hyväksyttyä annostusta tulee noudattaa. Terveydenhuollon ammattilaisia informoidaan kirjallisesti alustavista tutkimustuloksista ja nykyisistä hoitosuosituksista.

Fimean mukaan potilaiden ei tule lopettaa Xeljanz-hoitoa tai muuttaa lääkkeen annosta keskustelematta lääkärinsä kanssa. Heidän tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai apteekkiin, jos asia herättää huolta tai kysymyksiä. Jos potilailla ilmenee hengitysvaikeuksia, rinta- tai yläselkäkipua, veriyskää, voimakasta hikoilua tai ihon sinerrystä, heidän tulee hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

EMA:n Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea arvioi asian turvallisuussignaalina ja laatii suosituksen tarvittavista toimista. Riskiarviointikomitean suositusta käsittelee Lääkevalmistekomitea, joka antaa asiasta lopullisen päätöksen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut