Jujo Thermal Oy Kauttuan paperitehtaan yt-neuvottelut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jujo Thermal Oy Kauttuan tehtaan lomautus peruuntui toistaiseksi

Jujo Thermal Oy kaavaili enimmillään 90 vuorokauden tuotantoseisokkia ja lomautuksia Kauttuan tehtaalle. Markkinatilanteen kohentuminen sallii nyt tuotannon jatkamisen molemmilla koneilla.

1.7.2019 17:18

Eura

Jujo Thermal Oy:n Kauttuan tehtaat on pidättäytynyt henkilöstönsä lomauttamiselta. Koko henkilöstöä koskeneet, kesäkuun alussa aloitetut yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut päätyivät keskeytystilanteeseen maanantaina.

Neuvottelut koskivat Jujo Thermalin noin 200 työntekijää ja toimihenkilöä sekä tehtaan kunnossapidosta vastaavan Valmet Kauttua Oy:n 40 työntekijää.

Kauttuan tehdas valmistaa erikoispapereita etikettien, lippujen ja kuittien tulostukseen.

Tehtaanjohtaja Pertti Mäkelä Jujo Thermal Oy:stä sanoo markkinatilanteen kohentuneen ja tuotanto jatkuu suunnitellusti molemmilla paperikoneilla. Lomautuksia ei Mäkelän mukaan ole tiedossa ainakaan heinä- tai elokuulle.

Neuvottelumenettely jatkuu niin, että elokuussa on seuraava tarkistusvaihe, jossa arvioidaan tilauskannan ja markkinoiden näkymiä.

Kauttuan tehtaiden pääluottamusmies Jukka Virta kommentoi yt-neuvottelujen käännettä myönteiseksi. Hän toivoo, että markkinatilanne paranisi ja lomautukset voitaisiin välttää kokonaan.

Yt-neuvottelujen ja tuotannon rajoittamissuunnitelmien taustalla on lämpöherkkien paperien markkinoiden nopea markkinamuutos kuluvan vuoden alkupuolella.

Mäkelä kertoo tämän olleen seurausta siitä, että asiakkaat ostivat vuoden 2018 loppupuolella runsaita määriä papereita varastoon - myynti sujui erinomaisesti, mutta tuotevarastojen täyttyminen johti nopeaan käänteeseen.

Yhtenä markkinatekijänä on ollut lämpöherkän paperin valmistuksessa raaka-aineena käytetyn bisfenoli-A -kemikaalin kieltäminen Euroopan unionin alueella vuoden 2020 alusta. Varastoissa on nyt tätä paperilaatua runsaasti ja paperin käyttö lopputuotteisiin ei ole enää mahdollista vuoden vaihteen jälkeen.

Pertti Mäkelä korostaa, että paperituotannossa on vaihtoehtoisia raaka-aineita kielletyn kemikaalin tilalle. Merkittävin onkin paperimarkkinatilanne ja sitä siis arvioidaan Kauttualla seuraavan kerran elokuussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut