KHO: Ylellä oli oikeus salata Panama-aineisto Verohallinnolta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

KHO: Ylellä oli oikeus salata Panama-aineisto Verohallinnolta

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan vertailutietotarkastuksen pitää kohdistua kirjanpitoon tai muuhun aineistoon, joka on keskeisessä asemassa tavallisessa verotarkastuksessa.

Ylellä ei ollut Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan velvollisuutta luovuttaa Panama-aineistoaan Verohallinnolle. Kuvituskuva.

27.3.2019 12:04

Korkein hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa Yleisradion ja Verohallinnon välisessä kiistassa. Verohallinto vaati Yleä ja kahta sen toimittajaa esittämään tutkivien toimittajien kansainvälisen järjestön ICIJ:n aineiston veroparatiisiyhtiöistä sekä tunnistettujen suomalaistahojen nimet.

Hallinto-oikeus katsoi, että median mahdollisuudet saada tietoa voi vaarantua, jos se joutuu luovuttamaan ne viranomaisille vasten tahtoaan. Hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan perustuslain ja sananvapauslain säädöksillä, Euroopan ihmisoikeussopimuksella sekä EU:n perusoikeuskirjan määräyksillä sananvapaudesta ja lähdesuojasta.

Asia eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Verohallinto on perustellut tietopyyntöä muun muassa sivullisen erityistä tiedonantovelvollisuutta koskevalla säännöksellä. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen on annettava Verohallinnon kehotuksesta yksilöinnin perusteella tietoja, jotka saattavat olla tarpeen muun verovelvollisen verotusta tai muutoksenhakua koskevan asian käsittelyä varten.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Verohallinto ei ollut riittävästi yksilöinyt tietopyynnön yhteyttä konkreettiseen veroasiaan.

Verohallinto perusteli tietopyyntöään vertailutietotarkastuksella. Se tarkoittaa sitä, että tarkastajat keräävät pelkkiä vertailutietoja tarkastuskohteen liikekumppaneista tai muista toimijoista. Verohallinto hyödyntää tietoja arvioidessaan toisten verovelvollisten verotuksellista asemaa ja verotuksen oikeellisuutta.

Sekin peruste kaatui. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan vertailutietotarkastuksen pitää kohdistua kirjanpitoon tai johonkin muuhun aineistoon, jotka ovat keskeisessä asemassa tavanomaisessa verotarkastuksessa. Edellytys ei korkeimman hallinto-oikeuden mukaan täyttynyt.

Panaman papereilla tarkoitetaan julkisuuteen vuodettuja asiakirjoja, jotka sisältävät tietoja tuhansista ja tuhansista yrityksistä ja niiden veroparatiiseihin sijoittamista varoista. Tietoja alkoi tihkua julkisuuteen vuonna 2016.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut