Tanssi, kuorolaulu ja jääkiekko erottuvat koronatutkimuksissa, mutta ministeri Saarikon mukaan riskilajien listaa ei ole tulossa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tanssi, kuorolaulu ja jääkiekko erottuvat koronatutkimuksissa, mutta ministeri Saarikon mukaan riskilajien listaa ei ole tulossa

Hallituksen tuoreessa periaatepäätöksessä mainitaan yksittäisistä harrastuksista vain tanssi ja kuorolaulu sekä viitataan tutkimukseen jääkiekosta. Näissä tartuntoja on todettu maailmalla tulleen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi uskovansa, että alueilla pystytään tekemään arkijärkisiä ratkaisuja siitä, miten aikuisten sisätiloissa harrastettavaa ryhmäliikuntaa rajoitetaan.­

23.10. 17:31

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ei aio julkaista listaa sellaisista urheilulajeista tai harrastuksista, joissa koronavirustartunnan saamisen riski on korkea.

Asiasta kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) perjantaina Twitterissä.

– Kannustamme lajiliittoja, kulttuuri- ja nuorisojärjestöjä tekemään tarkennettuja ohjeistuksia kuntien päätöksenteon tueksi. Toivon, että alueet ja harrastustoimijat arvioivat suosituksia tautitilanteen mukaan, Saarikko twiittasi lisäksi.

Saarikko sanoi STT:lle uskovansa, että alueilla pystytään tekemään arkijärkisiä ratkaisuja asiasta.

– Lajit, joissa ollaan tiiviissä kontaktissa ja joissa ei pystytä pitämään turvavälejä ja joissa niin sanotusti hiki lentää ja ollaan joukkueen kanssa tekemisissä, ovat riskialttiimpia, hän sanoi.

Hallitus teki tänään erityisesti harrastuksia koskevan tarkentavan periaatepäätöksen alueellisista suosituksista koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Moni kunta ja kaupunki odotti listaa lajeista. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi torstaina, etteivät pääkaupunkiseudun kunnat halua määritellä riskilajeja itse.

– Valtiovallan on pystyttävä se tekemään, Vapaavuori sanoi.

Torstaina sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi mahdollisen listauksen olleen tekeillä.

Perjantaisessa periaatepäätöksessä kerrotaan, millaisia erilaisia suosituksia hallitus suosittelee alueille, jotka ovat epidemian eri vaiheissa.

Hallituksen mukaan esimerkiksi kiihtymisvaiheessa kunnat voivat suositella harrastustilojen käyttäjämäärän rajaamista puoleen. Aikuisten ryhmämuotoisen harrastamisen keskeyttämistä voidaan suositella kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla tulisi hallituksen mukaan leviämisvaiheessakin kuitenkin ”käyttää erityistä harkintaa”.

Kattavan lajilistan sijaan hallitus on listannut korkean tartuntariskin harrastustilanteita hyvin yleisellä tasolla.

”Perusperiaatteena on, että tartuntariski kasvaa, jos ei ole mahdollista säilyttää riittäviä turvaetäisyyksiä (vähintään 2 m henkilöiden välillä jatkuvasti), maskia ei voida käyttää ja harrastukseen liittyy hengästymistä tai voimakasta äänenkäyttöä”, päätöksessä todetaan.

Päätöksen mukaan koronavirustartuntoja on osoitettu maailmalla urheilutoiminnan seurauksena ainakin lajeissa, joissa fyysistä kontaktia ei ole mahdollista välttää. Lisäksi hallitus mainitsee tanssin ja kuorolaulun esimerkkeinä tällaisista harrastuksista.

Hallitus viittaa kohdassa kolmeen tutkimukseen, joissa on tartuntoja osoitettu tulleen jääkiekko-ottelussa, fitness-tanssitunnilla ja kuoroharjoituksissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?