Vuoden lämpöennätys tärähti tiskiin: 19,3 astetta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vuoden lämpöennätys tärähti tiskiin: 19,3 astetta – "Normaalisti kymmenessä asteessa”

Pääsiäistä nautitaan ainakin Länsi- ja Etelä-Suomessa varsin mukavissa noin 15–16 asteen lämmöissä.

Kohta on kesä. Arkistokuva.

18.4.2019 19:40

Se tunne, kun deodorantti alkaa pettää pelkästä kävelystä.

Sellainen tunne saatettiin kokea tänään vuoden ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomen Kemiönsaaressa, jossa elohopea kipusi peräti 19,3 asteeseen.

Satakunnassakin piisasi lämpöä, vaikka Kemiön lukemista jäätiin. Porin rautatieaseman mittauspisteellä lukema oli 14,4 astetta ja Kokemäellä 17,5 astetta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomo Bergman kertoo, että keskimääräiset päivän ylimmät lämpötilat tähän vuodenaikaan Lounais-Suomessa liikkuvat paljon alhaisimmissa lukemissa.

– Normaalisti kymmenessä asteessa, Bergman sanoo.

Eli tämä oli nyt tuplat siihen nähden, mitä päivän korkein lämpötila Lounais-Suomessa tavallisesti tähän aikaan vuodesta on?

– Kyllä, kyllä.

Mistään historiallisesta lämpöennätyksestä ei voida kuitenkaan puhua. Mittaushistorian ajalta 20 asteen lämpötila on aikaisimmillaan rikkoutunut jo 13. huhtikuuta. Viime vuonna 20 asteen raja ylittyi 20. huhtikuuta. Siihen tuskin tänä vuonna ylletään, sillä Lapista kaakkoon liikkuva vähäinen matalapaine tuo mukanaan pilvisyyttä laskee lämpötiloja ympäri Suomen. Eniten se vaikuttaa pohjoisessa ja idässä, mutta etelässä ja lounaassakin sen verran, ettei lämpöennätys oli pääsiäisen aikana uhattuna.

– Pari astetta viileämpää on luvassa kuin mitä tänään on ollut, Bergman sanoo viitaten perjantain lämpötiloihin.

– 16 on huomenna ja lauantaina todennäköisesti ne korkeimmat lämpötilat, joita mitataan.

Lauantaina pilvilautat liikkuvat Suomen yllä – ja se toki vaikuttaa siihen, että ihan korkeimmat lukemat jäävät haaveeksi. Aurinko pääsee ajoittain pilkistämään pilvien raoista, mutta lämpötila jää korkeimmillaan 15 asteeseen. Pohjoisessa ollaan pääasiassa alle kymmenessä asteessa.

Mahdolliset sateet osuvat ensi yönä Lappiin. Perjantaina ja lauantaina maan keskivaiheilla voi tulla jokunen tippa.

– On siinä ja siinä, voiko niitä edes sateeksi sanoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sunnuntaista lämpenee

Sunnuntaina matalapaineen vaikutus vähenee ja lämpötila nousee päivä päivältä.

– Ensi viikon torstaina ja perjantaina 20 astetta voisi mennä rikki sellaisilla alueilla, joissa lumet ovat laajalti hävinneet, Bergman kertoo ja tarkentaa tarkoittavansa maan länsi- ja eteläosaa.

Ensi viikon sää muistuttaa Bergmanin mukaan hyvin pitkälti kuluvan viikon säätä – eli auringonpaistetta ja vuodenaikaan nähden korkeita lämpötiloja.

Kaiken kaikkiaan pääsiäisen ja ensi viikon säihin on syytä olla tyytyväinen – jos tykkää poutasäästä ja lämmöstä.

– Onhan tämä pääsiäinen viitisen astetta normaalia lämpimämpi, Bergman kertoo.

Ja samalla lämpimämpi tai ainakin yhtä lämmin kuin moni juhannus. Esimerkiksi viime vuoden juhannuksena päivän ylin lämpötila jäi tätä päivää alhaisemmaksi: Ilomantsin Mekrijärvellä mitattiin juhannuksen korkein lämpötila, 18,9 astetta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: