kuuro viittomakielinen sairaanhoitaja Janita Nurminen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Janita Nurminen tekee työtä, johon hänestä ei vuosia sitten uskottu olevan – Vastavalmistunut sairaanhoitaja haluaa murtaa kuurojen kohtaamia ennakkoluuloja

Janita Nurminen on Suomen toinen täysin kuuro, viittomakielinen sairaanhoitaja. Vajaat viisi vuotta sitten hän joutui taistelemaan opiskeluoikeudestaan, mutta nyt vastavalmistunut sairaanhoitaja on unelmatyössään kuurojen palvelukeskuksessa. Moni kuuro on sairaaloissa täysin kieletön, sillä viittomakielistä henkilökuntaa ei juuri ole. Siihen Nurminen toivoo muutosta.

Janita Nurminen haluaa tarjota sairaanhoitoa viittomakielellä. Hän kirjoitti opinnäytetyönsäkin kuuron potilaan kohtaamisesta ja keräsi loppuun ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille. Esimerkiksi kanyyliä ei kannata laittaa dominoivaan käteen, sillä sitä kuuro käyttää viittomiseen.

17.8.2019 13:42

Kuurosta ei ole sairaanhoitajaksi.

Sitä moni toisteli Janita Nurmiselle, silloiselle Tiaiselle, kun hän parikymppisenä otti askeleen kohti unelmaansa ja haki sairaanhoitajaopintoihin loppuvuodesta 2014.

Kuuro ei selviytyisi opintoihin kuuluvista harjoitteluista, epäili Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk ja antoi Nurmiselle hylkäyspäätöksen, vaikka tämä oli saanut pääsykokeesta huippupisteet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: