keskusta puheenjohtajakilpailu: ehdokkaat Kaikkonen ja Kulmuni, erontekoa johtajalinjoihin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Hyvä lämmittelykierros" – apeatunnelmainen Keskusta sai puheenjohtajakisan avauksessa erontekoa ehdokkaiden johtajalinjoihin

Ensimmäinen puheenjohtajapaneeli ei sisältänyt nokittelua, mutta yksittäisiä innostumisia ja visiointeja nähtiin jo. Ilmastoasioissa pallo heitettiin yksilölle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni kohtasivat lauantaina ensimmäisen kerran keskustan puheenjohtajakilvassa Rovaniemellä. Puolueen paikallisaktiivien mukaan yleisössä oli uusia kasvoja.

10.8.2019 20:22

Ensin kadulle nousee turkoosi lippu, sitten keltaisia ja vaaleanpunaisia ilmapalloja.

Suomen arvoisia tekoja, sanoo puolueen slogan. Väreistä ei kuitenkaan arvaisi, että nyt kokoonnutaan puhumaan maalaisliitosta.

Keskustan puheenjohtajakilpailu alkoi lauantaina Rovaniemellä, kun täysi tupa kokoontui kuulemaan Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin kohtaamista.

Keskustan Lapin piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi avasi tilaisuuden kertomalla uusien toimintatapojen etsimisestä. Tuttua vihreää näkyy vasta hostellin aulakahvilan perällä, jonne oli nostettu kaksi puolueen apilatunnusta pienen lavan taakse.

Sen edessä ehdokkaista alkoi löytyä ensimmäisiä eroja muun muassa työllisyystoimien painopisteissä ja kaivosveron painokkuudessa.

Puheenjohtajakisan sivuuttaneenMikko Kärnän mukaan keskustaa on vaivannut ympäripyöreä poliittinen viesti ja pitkittynyt sekä laimealta tuntuva puheenjohtajakamppailu.

Posion kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi kuvaakin ennen väittelyä tunnelmia apeiksi.

– Minä odotan, että tähän tulisi musta hevonen kolmanneksi.

Puolueen pääprovokaattori Kärnä kaipaili Twitter-viestillään kipinöitä lentämään kisassa. Voimakasta nokittelua ei lauantaina päässyt syntymään, mutta kiihtyviä ja aplodeja kerääviä puheenvuoroja esitettiin jo.

Kulmuni analysoi, että edellisen hallituksen toimista ei enää välittynyt puolueen pääviesti.

– Oli asioita, joista ihmiset eivät kerta kaikkiaan tunnistaneet keskustaa. Silloin hämärtyi se, mikä tuo porukka onkaan.

Kaikkosen äänenpainot kohosivat ensimmäisen kerran, kun hän tämän jälkeen puolusti edellisen hallituksen talouslinjaa ja puhui leikkauksia edeltäneestä velkaantumistahdista.

– Tällä hetkellä talous kasvaa, työllisyys paranee ja holtiton velkaantuminen on loppunut. Vaikka virheitä tehtiin, niin hyvät ystävät ja ihmiset, jotain meni ihan oikeinkin.

Keskustan puheenjohtajakandidaattien tilanne on tasainen. Maaseudun Tulevaisuuden gallupissa Kaikkonen ja Kulmuni saivat kumpikin noin neljänkymmenen prosentin kannatuksen keskustan äänestäjiltä, ja heidän kannatuseronsa mahtuu virhemarginaalin sisään.

Kaikkien äänestäjien keskuudessa Kaikkonen sen sijaan oli kirinyt mittausvirheiden ulkopuolistakin keulaa, 27 prosenttia verrattuna Kulmunin 22 prosenttiin. Tulos vastaa puolue-elinten jäsenille esitettyjen kyselyjen vastauksia.

Lauantain debatissa erot syntyivät yhtä lailla hienovaraisesti painotuksissa. Työpaikkojen luomisessa Kaikkonen korosti yrittäjyyttä ja lisäkoulutusta, Kulmuni taas sosiaaliturvan mukautumista työntekoon. Kulmuni painotti kaivosveroa voimakkaammin kuin kenties-sanaa käyttänyt Kaikkonen.

Rovaniemen keskustaopiskelijoiden Anni-Sofia Sihvo arvioi, että hänen yleisökysymyksensä johtajuudesta näytti niin ikään linjaeroa: Kaikkosen vastaus keskittyi asiajohtamiseen, Kulmunilla ihmisiin.

Keskustan puheenjohtajakiertue on parinkymmenen tapahtuman sarja, joka kulkee spiraalina pohjoisesta etelään, lännestä itään ja lopulta Kainuun kautta Helsinkiin.

Kiertueesta toivotaan ratkaisua puolueen kannatuslukemiin. Kulmuni linjasi, että keskustan politiikka ei kuitenkaan voi vaihdella alueittain, vaikka etelässä kannatus onkin alhaisempi.

– Linja ei voi olla mikään vaaleanvihreä, pikkukokoomuslainen tai light-versio perussuomalaisista.

Kaikkosen retoriikassa Keskusta on maltilinen kansanliike, Kulmunilla taas kärjessä on toivo. Kysymyksessä metsähakkuista Kulmuni painotti metsien kasvua ja visioi biomassasta tehtyjä tuulitakkeja esimerkkinä fossiilisten polttoaineiden eroonpääsyssä

Kaikkonen kannatti myös metsien käytön lisäämistä ja väritti tätä anekdootilla Suomen metsäisyyden katselusta saapuessaan yöjunalla paikalle.

Ilmastokysymyksissä kumpikaan ei puolustanut lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä. Ilmastoteokseen Kulmuni mainitsi polkupyörän ja Kaikkonen energiavalinnat.

Rovaniemeläinen Lauri Ylipaavalniemi toivoi räväkkää keskustelua vastineeksi kampanjan pitkittyneelle aloitukselle.

– Hyvä lämmittelykierros.

Keskustalle uudet kasvot

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajansa ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa syyskuun 7. päivä.

Puolueen nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti tehtävänsä jättämisestä huhtikuussa. Hän arvioi puoluevaltuuston kokouksessa, että puolueen vaalitappio olisi johtunut ainakin osin edellisen hallituksen leikkauspolitiikasta.

Puheenjohtajakierroksella mukana ovat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen. Äitiyslomalle jäänyt ennakkosuosikki Annika Saarikko ei asettunut ehdolle.

Kaikkonen on saanut tuomion vuonna 2013 luottamusaseman väärinkäytöksestä, kun puolueen lähellä oleva Nuorisosäätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea keskustalle.

Kulmunin puoliso Jyrki Peisa taas on pitkäaikainen keskustan taustavaikuttaja, joka lobbasi aiemmin turvetta ja nykyään metsäteollisuutta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: