Maarit Feldt-Ranta viimeistä kertaa julkisuudessa Ylellä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

”Hän alkoi heti miettiä, mitä kaikkea me vielä ehtisimme keksiä ja tehdä ennen kuin minä kuolisin” – kuolemansairas Maarit Feldt-Ranta kertoi Ylellä lapsenlapsen kauniista reaktiosta suru-uutiseen

Ex-kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta puhuu Ylen Radio Suomen Kutsuvieras-ohjelmassa siitä, miltä elämä hänelle näyttää, kun sen tietää lähiaikoina päättyvän. Feldt-Rannan vatsasyöpä uusiutui viime talvena. Syöpä ei ole parannettavissa.

Maarit Feldt-Ranta kertoo, että hänen elämäänsä on kuulunut paljon rakkautta ja onnea.

3.7.2019 14:02

Entinen SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta sai tietää muutama kuukausi ennen kevään eduskuntavaaleja, että hänen vatsasyöpänsä on uusiutunut jo kolmannen kerran.

Feldt-Ranta sairastui ensimmäisen kerran vatsasyöpään vuonna 2009. Syöpä uusiutui vuonna 2013. Tällä kertaa syöpä on levinnyt niin laajalle, ettei hän voi enää tervehtyä. Feldt-Ranta arvioi toukokuussa HS:n Kuukausiliitteelle, että hänellä on elinaikaa enää muutamia kuukausia.

– Olen elänyt tämän sairauden kanssa jo pitkään ja minulla on ollut aikaa valmistautua tähän tilanteeseen, Feldt-Ranta sanoo Ylen Radio Suomen Kutsuvieras-ohjelmassa, joka on hänen viimeinen esiintymisensä julkisuudessa.

Feldt-Ranta kertoo, että ajatus lähestyvästä kuolemasta ei ahdista häntä. Hän kokee armeliaana sen, että on saanut ottaa pitkät jäähyväiset ja järjestää asiat kuntoon. Feldt-Ranta kertoo tuntevansa kiitollisuutta siitä, että hänen lapsensa ovat ehtineet näiden vuosien aikana kasvaa aikuisiksi, hänestä itsestään tuli isoäiti ja että hän sai vielä kokea suuren rakkauden.

– Minun elämässäni suuria ihmeitä kaikki, Feldt-Ranta sanoo.

Lapset huolettivat

Sairastuessaan vatsasyöpään ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten Feldt-Ranta oli huolissaan lastensa pärjäämisestä. Hänen kolme lastaan olivat tuolloin 18-, 16- ja 14-vuotiaita: miten he pärjäisivät, jos jäisivät äidittömiksi teini-iässä?

– Oli tuskallista tuottaa omille lapsilleni niin paljon turvattomuuden tunnetta, kuolemanpelkoa ja surua, Feldt-Ranta sanoo.

Hän kertoo olevansa kiitollinen myös siitä, ettei hänen ole tarvinnut olla sairauden kanssa yksin. Hän kertoo vuosien aikana huomanneensa, että sairaalassa tai Syöpätautien klinikalla on ihmisiä, jotka odottavat tutkimuksiin aina yksin.

– Yksinäisyys näkyy joka puolella ympärillämme. Se vihlaisee joka kerta sydämestä.

Lapsenlapsen reaktio

Maarit Feldt-Rannasta tuli isoäiti verrattain nuorena, jo 45-vuotiaana. Kuuden vuoden ikäinen lapsenlapsi on tuonut Feldt-Rannan elämään paljon iloa ja valoa. Feldt-Ranta uskoo, että hänestä jää lapsenlapselle muistoja.

– Se tuntuu kovin lohdulliselta.

Jotain lohdullista ja kaunista on myös siinä, miten lapsenlapsi suhtautui siihen, kun Feldt-Ranta ilmoitti tälle sairastuneensa vakavasti.

– Hän alkoi heti miettiä, mitä kaikkea me vielä ehtisimme keksiä ja tehdä ennen kuin minä kuolisin.

Onnelliset viimeiset vuodet

Feldt-Ranta kertoo, että viimeisimmät vuodet ovat olleet hänen elämänsä onnellisimmat vuodet. Siihen suuri syy on hänen mukaansa Vesa Kalliopäällä, jonka kanssa hän kihlautui viime jouluaattona.

Feldt-Ranta kertoo huomanneensa, että myös hänen lapsiaan on lohduttanut se, että hänen viimeisimmät vuotensa ovat sujuneet onnellisesti.

– He tietävät, että tämän vaikean sairauden kanssa ja vaikeassa tilanteessa olen kuitenkin voinut elää onnellista elämää hienon ja rakastavan elämänkumppanin vierellä.

Feldt-Ranta on jo aiemmin kertonut hänen mottonsa, joka sopii hyvin hänen tilanteeseensa. Motto kuuluu näin: jonain päivänä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä elän.

Maarit Feldt-Ranta oli vuodesta 2007 vuoteen 2019 SDP:n kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Vuosina 2005–2008 Feldt-Ranta toimi SDP:n puoluesihteerinä.

Lähde: Yle

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos