EK:n kysely yritysjohtajista - Kotimaa - Satakunnan Kansa

EK:n kysely: Suuri enemmistö yritysjohtajista arvioi, että paluu etätöistä työpaikoille on nyt turvallista

Kyselyyn vastanneista yritysjohtajista 84 prosenttia arvioi työskentelyolosuhteet nyt valtaosin turvallisiksi.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi tiedotteessa, että yritykset näkevät tunnelin päässä ainakin varovaista valon kajastusta. Luottamuksen ylläpitämiseksi hallitukselta kuitenkin Häkämiehen mukaan tarvittaisiin nyt konkreettisempaa exit-tiekarttaa ja uskottavuutta epidemian hallintatoimiin.­

14.5.2020 10:52 | Päivitetty 14.5.2020 11:02

Suomalaisissa yrityksissä ollaan jo valmistautumassa paluuseen etätöistä työpaikoille, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenyrityksilleen tekemä kysely.

Kyselyyn vastanneista yritysjohtajista 84 prosenttia arvioi työskentelysuhteet nyt valtaosin turvallisiksi. Olosuhteilla tarkoitettiin omia toimitiloja, desinfiointia, etäisyyksiä ja asiakaskontakteja.

Vain yhdeksän prosenttia vastanneista koki, että turvallisuuden toteutuminen edellyttää vielä toimenpiteitä.

EK:n neljänteen koronakyselyyn vastasi 1 639 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka kaikki ovat työnantajia. Vastausaika oli 11.–12. toukokuuta.

Vastanneista 14 prosenttia oli huolissaan suojavarusteiden riittävyydestä. EK piti osuutta suhteellisen suurena, sillä vain noin puolet yrityksistä tarvitsee suojavarusteita toiminnassaan.

Kyselyssä viidennes vastanneista piti julkisen liikenteen työmatkoja ”merkittävänä riskinä henkilöstön turvallisuudelle”.

Taloustilanne vaikea, varovaista valoa kajastaa

Työnantajayritysten taloudellinen tilanne on edelleen hyvin vaikea. Kolmannes arvioi, että liikevaihto on vähintään puolet alempi normaalista toukokuusta.

Yrityksistä seitsemän prosenttia on tähän mennessä päätynyt irtisanomisiin. Huhtikuussa osuus oli viisi prosenttia.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi tiedotteessa, että yritykset näkevät tunnelin päässä ainakin varovaista valon kajastusta.

– Hallituksen ensimmäiset päätökset rajoitusten purusta ovat olleet tärkeä signaali kentälle. Yritykset uskaltavat arvioida, että lomautusten pahin huippu olisi tältä erää ohitettu. Myös konkurssien riskin arvioidaan vähentyneen. Luottamuksen ylläpitämiseksi hallitukselta tarvittaisiin nyt konkreettisempaa exit-tiekarttaa ja uskottavuutta epidemian hallintatoimiin.

Runsas kuukausi sitten tehdyssä kyselyssä lähes viidennes yrityksistä pelkäsi koronakriisin johtavan konkurssiin, nyt osuus oli laskenut 11 prosenttiin.

Lomautustilanne oli säilynyt kuukauden takaisesta lähes samana: yrityksistä 45 prosenttia oli joutunut lomauttamaan, kun edellisessä kyselyssä luku oli 44.

Yrityksistä yhdeksän prosenttia kuitenkin vielä varautuu lähiviikkoina lomautuksiin.

Koronakriisistä huolimatta osalla yrityksistä menee paremmin kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vastanneista 26 prosenttia arvioi yrityksensä liikevaihdon olevan suurempi tai yhtä suuri kuin viime vuoden toukokuussa.

Vastaavasti 46 prosenttia vastanneista sanoi yrityksensä henkilömäärän olevan vähintään yhtä iso tai suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tyytymättömyys hallituksen toimiin on kuitenkin kasvanut viime kuukausina. Nyt viidennes vastanneista arvioi, että hallituksen toimet eivät auttaneet heidän yritystään lainkaan. Kuukausi sitten samalla kannalla oli neljännes vastaajista.

EK:n mukaan avopalautteissa tyytymättömyyttä herätti yritystukien kohdentuminen sekä selkeän exit-suunnitelman puuttuminen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?