Suomen suurin sellutehdashanke etenee Kemissä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomen suurin sellutehdashanke etenee Kemissä – "Investointipäätöstä voidaan lykätä, mutta jossain vaiheessa tehdas nousee"

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä lupailee Kemin miljardiluokan tehdasinvestointia ennemmin tai myöhemmin. Paikalla tehdään jo maatöitä.

Metsä Groupin Kemin biotehtaan projektijohtaja Jari-Pekka Johansson (vas.) ja Kemin-tehtaiden johtaja Tomi Seppä katselevat Sahansaaren purkutyömaata, jonne rakennetaan uusi tehdas. Kemissä sellua on keitetty sadan vuoden ajan. Nykyinen tehdas on merkittävä työllistäjä.

3.9.2019 20:54

Kemi

Kemin uuden biotuotetehdashankkeen suunnittelu etenee, eikä miljardihanketta pysäyttäne edes maailmantalouden epävakaudet.

– Jos maailmanmarkkinatilanne muuttuu, investointipäätöstä voidaan lykätä, mutta jossain vaiheessa tehdas nousee, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä sanoo.

Kemin nykyisen sellutehtaan tekniikka on pääosin 1980-luvulta. Vaikka nykyisellä tehtaalla ei ole viimeistä käyttöpäivää, sellutehtaan elinkaari alkaa olla loppusuoralla, eikä nykyisen tehtaan osittainen korjaaminen ole järkevää.

Metsä Group kertoi kuluvan vuoden huhtikuussa aikovansa rakentaa Kemiin biotuotetehtaan, jonka kustannusarvio oli 1,5 miljardia euroa. Samassa yhteydessä metsäyhtiö kertoi rakentavansa Raumalle uuden sahan, jonka kustannusarvio kaksi sataa miljoonaa euroa.

Nyt Kemin sellutehtaan alueella tehdään valmistelevia maatöitä ja hankkeeseen liittyvä ympäristövaikutusten arviointiprosessi on käynnissä.

– Ympäristövaikutusten arviointiselostus eli YVA-selotus jätetään syyskuussa 2019. Ympäristölupahakemus sekin jätetään tämän vuoden syyskuussa, Metsä Fibren projektijohtaja Jari-Pekka Johansson sanoo.

Lopullinen investointipäätös tehdään aikaisintaan vuoden 2020 kesällä. Kun päätös on tehty, uuden tehtaan rakentaminen alkaa heti.

Uuden biotuotetehtaan jälkeen selluntuotantomäärät Kemissä kasvavat nykyisestä 0,6 miljoonasta tonnista 1,5 miljoonaan tonniin.

Kemissä tuotetusta sellusta reilut puolet menee Metsä Boardin käyttöön ja markkinoille sellusta päätyy noin 45 prosenttia. Suurin asiakas on Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board, joka valmistaa sellusta muun muassa valkoista kraftlaineria eli korkealuokkaista kartonkia, jota käytetään esimerkiksi tuotepakkauksissa ja erilaisissa kartonkiastioissa.

– Muovin heikko imago ja muovista eroon -ajattelu luo meille uusia mahdollisuuksia kehittää uusia ratkaisuja, joilla muovia voidaan korvata. Me etsimme jatkuvasti uusia tapoja käyttää kartonkeja ympäristöystävällisemmin, Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio sanoo.

Metsä Board on keskittänyt uusien kartonkituotteisiin liittyvän tutkimus- ja kehitystoimintansa Äänekoskelle.

Maailmanmarkkinoille tuotettu sellu lähtee Euroopan ja Välimeren alueen markkinoille. Jatkossa asiakashankinta painottuu yhä enemmän Asiaan ja Pohjois-Amerikkaan.

– Pohjois-Amerikassa meidän asemaa parantaa se, että siellä paikallinen teollisuus menee alaspäin ja se avaa meille uusia mahdollisuuksia, Hämälä sanoo.

Nina Susi

Suomessa on tällä hetkellä useita sellutehdashankkeita, joista Kemin biotuotetehdas on kiistatta suurin.

Pisimmällä on Kemijärven sellutehdashanke, joka sai ympäristöluvan kesäkuussa. Hankkeelle myönnetystä ympäristöluvasta on tehty useita valituksia, joiden käsittely on vielä kesken.

Hämälä itse ei ota kantaa siihen, kuinka monta sellutehdashanketta Suomessa voisi toteutua, mutta muita hankkeita seurataan tarkasti.

– Muiden hankkeiden aikataulut vaikuttavat meidän aikatauluihimme ja päinvastoin. Raaka-ainevarastot eivät ole niin väljiä, etteivätkö ne vaikuta toisiinsa, pääjohtaja sanoo.

Sellutehtaiden ympärillä käytävän keskustelun ydin keskittyy puun riittävyyteen ja hakkuiden oikeaan määrään.

Metsä Groupin uusi biotuotetehdas käyttäisi puuta 7,6 miljoona kuutiota, kun nykyisen laitoksen puun tarve on 3,1 miljoonaa kuutioita vuodessa. Yhtiön mukaan suurin osa puusta hankitaan kotimaasta, mutta puuta voidaan tuoda myös esimerkiksi Ruotsista tai Venäjältä.

– Ydinkysymys on se, että Metsä Groupin tehtävä on luoda uutta kysyntää suomalaiselle puulle, Hämälä sanoo.

Vireillä useita biotuotehankkeita

Biotuotetehdashankkeita on vireillä eri puolella Suomea.

Boreal Bioferin biojalostamoa suunnitellaan Kemijärvelle Stora Enson entisiin tiloihin. Hankkeen kustannusarvio on 780 miljoonaa euroa.

Kainuun Paltamossa Kaicell Fibers Oy suunnittelee biojalostamoa, joka tuottaisi valkaistua sellua 50 000–60 000 tonnia vuodessa. Kainuulaishankkeen kustannusarvio on 700 miljoonaa euroa.

Pietarsaaressa suunnitellaan bioetanolitehdasta, jonka takana on North European Bio Tech Oy. Kustannusarvio on 140 miljoonaa euroa.

Kuopiossa Finnpulp valmistelee havusellutehdasta, jonka kustannusarvio on 1,4 miljardia euroa.

Metsä Groupin lisäksi Kemiin suunnitellaan toista biotuotetehdasta, jonka takana on Kaidi Finland. Investoinnin suuruus on noin 900 miljoonaa euroa.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä uskoo, että Kemin miljardihanke toteutuu, vaikka maailman markkinatilanteet heittelevät.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: