Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto napit vastakkain – jatkuvatko kiistellyt kiky-tunnit? - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto napit vastakkain – Jatkuvatko kiistellyt kiky-tunnit?

Teknologiateollisuus vaatii kiky-tuntien jatkamista. Vastapuoli haluaa "palkattoman talkootyön" loppuvan.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että kiky-tuntien poistaminen pienentäisi palkankorotusvaraa.

7.8.2019 21:33

Helsinki

Kiky-tuntien eli 24 tunnin työaikapidennysten tulevaisuudesta ei sovita keskitetysti, vakuuttaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

– Meidän kantamme on täysin yksiselitteinen: keskitetyt ratkaisut on kuopattu, Helle sanoi Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksessa keskiviikkona.

Helteen lausunto koski sekä kiky-tuntien kohtaloa että keskitettyjä palkkaratkaisuja.

Muutama tunti ennen Helteen kommentteja pääministeri Antti Rinne (sd.) ehti jo toivoa, että työmarkkinajärjestöt sopisivat työajanpidennysten jatkosta keskitetysti, ettei kiky-tuntien kohtalo "vaikuttaisi neuvottelukierrokseen negatiivisesti".

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei suoraan kommentoi keskitettyä päätöstä kiky-tunneista, mutta sanoo Teollisuusliiton tavoitteeksi sen, ettei työajanpidennystä löydy jatkossa löydy yhdestäkään liiton neuvottelemasta työehtosopimuksesta.

Helle: Työajan pidennyksellä ollut huomattava vaikutus

Työmarkkinaneuvotteluidensuurin kiista koskee työajan pidennyksiä huolimatta siitä, neuvotellaanko niiden jatkosta liittokierroksilla vai keskitetysti.

Siinä missä Teollisuusliiton Aalto nostaa kiky-tunneista luopumisen yhdeksi neuvottelujen kärkitavoitteista, Teknologiateollisuuden Helle sanoo samaa pidennysten jatkamisesta.

– Työajan pidennyksellä on ollut huomattava vaikutus Suomen kustannuskilpailukyvyn nousulle. Jotta kilpailukyky paranee yhä, on työajan pidennystä jatkettava, Helle sanoo.

Palkkakeskustelussa kustannuskilpailukyvyllä verrataan yleensä sitä, kuinka paljon tietyn työpanoksen teettäminen maksaa.

Teknologiateollisuuden toimialoilla kiky-tunneilla on Helteen mukaan saavutettu 1,4 prosentin säästö työvoimakustannuksista. Teknologiayritykset ovat saaneet pidennysten myötä käyttöönsä laskennallisesti noin 840 000 työpäivää vuodessa.

Pidennysten säilyttäminen on Helteen mukaan entistä tärkeämpää, jos muissa maissa ryhdytään toimiin kustannuskilpailukyvyn laskemiseksi.

– Se lisäisi tarvetta meilläkin. Suomi on kustannuskilpailukyvyssä entuudestaan noin viisi prosenttia perässä keskeisiä kilpailijamaita, Helle toteaa.

Aalto kummeksuu Helteen jyrkkää kantaa

TeollisuusliitonRiku Aalto hämmästelee 24 kiky-tunnin nostamista keskustelujen kärkeen.

– Meillä tehdään vuodessa 1 600–1 700 tuntia töitä. En ole vakuuttunut siitä, kuinka suuri merkitys 24 tunnilla on tässä kokonaisuudessa.

Aalto toteaa, että katse tulisi suunnata siihen, mitä koko vuosityöaikana työtuntien sisällä tapahtuu. Yritysten tuottavuuskehityksissä on huomattavia eroja siinä, kuinka paljon tuottavuuteen panostetaan, Aalto sanoo.

– Jos yrityksen menestys on oikeasti kiinni siitä, että tehdään palkatonta talkootyötä, voi miettiä yrityksen kokonaistilannetta.

Aalto kummeksuu myös Helteen jyrkän kielteistä kantaa keskitettyä palkkaratkaisua kohtaan.

Viime neuvottelukierroksella palkat olivat Aallon mukaan erittäin koordinoituja, kun suurimassa osassa teknologiatyöpaikkoja palkat nousivat 1,6 prosentin yleiskorotuksen verran.

– Tarkoittaa keskitetyn ratkaisun kieltäminen sitä, että jokainen ala voi ratkaista palkkansa ilman, että teknologiateollisuus ottaa kantaa? Jos vaikka kemianteollisuus sanoo, että korotus voisi olla suurempi, voivatko korotukset silloin olla erisuuruisia, Aalto kysyy.

"Meidän kantamme on täysin yksiselitteinen: keskitetyt ratkaisut on kuopattu."
Minna Helle
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja

Pysyvää vai…väliaikaista?

Työehtosopimuskierrokset käynnistyvät elo–syyskuun vaihteessa.

Teknologiateollisuuden palkkaratkaisu on yleensä ollut vahva suunnannäyttäjä muiden alojen neuvotteluille.

Kiistaa odotettavasti aiheuttavista kiky-tunneista eli työajan pidennyksestä sovittiin kolme vuotta sitten "kilpailukykysopimuksen" yhteydessä.

Väljästi ja epämääräisesti kirjatun sopimuksen jatkoa on tulkittu eri tavoin työnantaja- ja työntekijäleireissä.

Muun muassa Kuntatyönantajat KT katsoo, että työajanpidennys on pysyvä, monissa työntekijäjärjestöissä sitä tulkitaan määräaikaisena.

Kiky-tunteja säätelevien sopimusten yksityiskohdat vaihtelevat aloittain.

Esimerkiksi Teollisuusliiton aloilla kiky-tunneista sovittiin joko osana työehtosopimusta tai erillisellä pöytäkirjalla kestämään vuoden 2019 loppuun.

Teknologiateollisuuden sopimuspöytäkirjan Teollisuusliitto irtisanoi jo viime syksynä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: