Alkoholittomien oluiden suosio kasvussa - myös valikoima monipuolistunut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Alkoholittomien oluiden suosio kasvussa: ”Eivät ihmiset metsästä pelkästään sitä korkeampaa prosenttia”

Alkoholilain uudistus monipuolisti ruokakauppojen olutvalikoimaa.

20.10.2019 22:00

Viime vuoden alussa voimaan astuneen alkoholilain uudistuksen pelättiin vaikuttavan negatiivisesti kansalaisten terveyteen.

SOK:n tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan alkoholilain muutos, joka salli myös vahvempialkoholiset oluet ruokakauppoihin, on sopinut koko alkoholi- ja juomakulttuurin muutokseen.

– Ostaminen on muuttumassa siihen, että oluelta halutaan enemmän makua ja halutaan maistella erilaisia laatuja, eikä vain ostaa mahdollisimman isoa pakettia mahdollisimman halvalla, Oksa toteaa.

– Oluen ymmärtäjät tietävät sen, että se korkeampi alkoholiprosentti mahdollistaa enemmän makua olueen. Se 4,7 prosenttiahan on monelle valmistajalle ja pienpanimolle sellainen rajoitus, että he joutuvat ikään kuin tekemään kompromisseja maun suhteen ja lantraamaan tuotetta.

SOK:lla ei ole minkäänlaista havaintoa siitä, että kulutus olisi painottunut nimenomaan vahvempiin oluihin.

– Enemmänkin niin, että heille, jotka hakevat oluesta enemmän makua, on nyt myös enemmän korkealaatuisia vaihtoehtoja.

Alkoholittomuus ei tarkoita kompromisseja maun suhteen

Isoin ilmiö oluttuoteryhmän sisältä viimeisen parin vuoden aikana on ollut Oksan mukaan alkoholittomien oluiden myynnin kasvu.

– Tämähän ei sinänsä liity mitenkään tuohon lakimuutokseen, vaan kertoo siitä, etteivät ihmiset metsästä pelkästään sitä korkeampaa prosenttia, vaan ennemminkin ehkä sitä matalampaa alkoholiprosenttia.

Oksan mukaan alkoholittomien oluiden myynnin kasvua ajaa kaksi pääasiaa.

– Ensinnäkin kuluttajien tahto ja pyrkimys oman hyvinvoinnin kannalta parempiin ja terveellisempiin vaihtoehtoihin ja toisekseen alkoholittomien vaihtoehtojen maun, laadun ja valikoiman selkeä paraneminen viimeisen parin vuoden aikana.

Alkoholittomien oluidenkaan kanssa ei tarvitse siis tehdä enää kompromisseja maun suhteen, sillä valikoima on laajentunut muutamassa vuodessa valtavasti.

– Vielä kaksi vuotta sitten hyllystä saattoi löytää sen yhden alkoholittoman oluen. Nykyisin löytyy alkoholittomia vehnäoluita, tummia oluita ja erilaisia pintahiivaoluita.

Alkoholittomien oluiden myyntimäärä on kasvanut S-ryhmän kaupoissa tänä vuonna 20 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kahden vuoden aikajänteellä kasvu on n. 40 %. Alkoholittomien oluiden osuus myydyistä olutlitroista on n. 2 %.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: