Isä teki pihatöitä, varasi tyttären autolle huollon ja sitten tappoi itsensä - Minttu ei voi ymmärtää, miksi isä päätyi surulliseen ratkaisuunsa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Viimeinen puhelu

Minttu Väisäsen isä soitti tyttärelleen lokakuisena maanantai-aamuna yli kymmenen vuotta sitten ja kertoi soittavansa viimeistä kertaa. Puhelu kesti kaksi tuntia.

Minttu Väisänen jutteli isänsä kanssa pitkään juuri ennen tämän itsemurhaa. ­

14.10.2019 20:51

Keminmaalla asuva Minttu Väisänen, 37, muistaa vuoden 2005 lokakuisen maanantain tarkasti. Tuolloin Kemissä kahden pienen poikansa kanssa asunut nuori äiti heräili aamulla normaalisti uuteen viikkoon. Hänellä olisi vapaapäivä. Hän eli vielä ihanassa tavallisen arjen kuplassa eikä voinutkaan tietää, mitä päivä toisi tullessaan.

– Pojat menivät päivähoitoon. Isäni soitti puoliltapäivin. Hän totesi heti puhelun aluksi, että puhelu olisi viimeinen.

– Hänen sanansa olivat järkytys, Minttu sanoo.

Se puhelu jatkui lähes kaksi tuntia.

– Juttelimme kaikenlaisista elämän asioista.

Tytär yritti saada puhelun aikana isäänsä muuttamaan synkkiä ajatuksiaan.

– Kerroin, että minä ja pojat tarvitsimme häntä. Olin jonkin aikaa aikaisemmin eronnut lasteni isästä. Sanoin myös hakevani pojat aikaisemmin hoidosta, ja pyysin isää lähtemään kanssamme uimahalliin.

Minttu ei kuitenkaan saanut isältään kunnollista vastausta.

Väisäsen reilu viisikymppinen isä kertoi puhelimessa tehneensä kotosalla vaimonsa pyytämiä pihatöitä. Hän oli myös varannut tyttärensä autolle huoltoajan Mintun lapsuuden asuinpaikkaan Tervolaan. Näiden tietojen jälkeen keskustelu ajautui jälleen synkille uomille.

– Isä oli hermostunut, hän teki suullisen perinnönjaon puhelimessa. Sitten isä kertoi nuohoojankin käyneen pihamaalla, mutta nuohonneensa silti piiput itse. Oli todella hämmentävää, miten esiin nousi erilaisia asioita.

Keskustelu jätti silti tunteen isän mielen muuttumisesta.

– Kun lopetimme puhelun, kaikki tuntui todella kummallista ja hämmentävältä.

Minttu laittoi lenkkarit jalkaansa ja löhti kävellen hakemaan poikia hoidosta.

– Minulle tuli pian tunne, ettei kaikki voinut mennä näin helposti takaisin raiteilleen. Yritin välittömästi soittaa isän kännykkään ja kotipuhelimeen - ilman vastausta.

Minttu Väisänen haluaa tukea läheisensä menettäneitä hautaustoimistotyössään. Hän kokee olevansa kutsumusammatissa.­

Uskallatko avata oven?

Seuraavaksi Väisänen soitti äidilleen, joka oli aloittamassa työvuoroaan perheen omistamalla huoltoasemalla Tervolassa.

– Soitin äidille ja käskin lähteä heti kotiin. Äiti kysyi: "Mitä sie epäilet?" Minä käskin häntä vain lähtemään kotiin.

Minttu ja äiti olivat puhelimessa koko ajan, kun äiti ajoi muutaman kilometrin matkan töistä kotiin.

– Pyysin häntä aloittamaan etsinnät autotallista. Kävimme keskustelua siitä, uskaltaisiko hän avata autotallin oven. Muistan sanoneeni, että nyt on pakko, koska olen Kemissä.

Autotalli oli tyhjä. Karu totuus paljastui, kun äiti avasi kodin takaoven.

– Äiti huusi puhelimeen: "Täällä se makaa!” Muistan kuinka sanoin vain ok, laitoin puhelimen kiinni ja soitin hätäkeskukseen.

Kun Minttu pääsi pian puhelun jälkeen lapsuudenkotiinsa Tervolaan, olivat poliisit ja ruumisauto paikalla.

– Soitin poikien perhepäivähoitajalle, joka kertoi, että pojat voivat olla hänen luonaan yötä. Hain pojat kuitenkin vielä illalla kotiin, vaikka neljä- ja kaksivuotiaat eivät tietenkään voineet ymmärtää, mistä oli kysymys. Koin kuitenkin tärkeänä pitää heidän arkirytminsä ennallaan.

Ei mitään syytä

Isän teko järkytti syvästi Minttua, hänen veljeään ja äitiään. He toivoivat , että saisivat jotain vastauksia ruumiinavauksesta.

– Toivoimme sen paljastavan syyn isän ratkaisuun. Avauksessa ei kuitenkaan löytynyt mitään sairautta, eikä hänellä ollut veressään lääkkeitä tai alkoholia.

– Isän tekoa ei selittänyt myöskään talousasiat, sillä huoltoasemayrityksellä oli kaikki kunnossa. Näytti siltä, että hänen synkkään ratkaisuunsa ei ollut syytä. Ainakaan me emme sitä nähneet. Koen, että minun olisi ollut helpompi hyväksyä hänen tekonsa, jos siihen olisi ollut selvä syy.

Ajan vieriessä valtasivat itsesyytökset Mintun mielen. Kysymyspino kasvoi vuoreksi.

– Itsesyytökset olivat valtavat. Mietin esimerkiksi, että miksi en ajanut puhelun aikana 45 kilometriä Tervolaan, sillä olisin ehtinyt ajoissa sinne.

– Mietin myös, olisinko voinut estää itsemurhan. Jos taas olisin ehtinyt saada hänet hoitoon, olisiko hän silti tehnyt ratkaisunsa myöhemmin.

Isä käy mielessä päivittäin

Suru on ajan kuluessa helpottanut, vaikka monenlaiset ajatukset nousevat yhä Mintun mieleen.

– Syyllisyys on helpottanut, mikä on tärkeää. En ole myöskään tuntenut missään vaiheessa vihaa isää tai hänen tekoaankaan kohtaan. Olen sen sijaan miettinyt, että kuinka käsittämättömän paha olo hänellä on ollut, koska päätyi tällaiseen tekoon.

Minttu sanoo ikävän isää kohtaan olevan yhtä päivittäistä.

– Lapsen ikävä omaa vanhempaansa kohtaan ei lopu koskaan. Isä on päivittäin mielessäni.

Myös Väisäsen pojat ovat tienneet papan itsemurhasta jo useamman vuoden.

– Kyseessä ei ole salaisuus tai hyssyteltävä asia. He eivät muista pappaa, mutta papasta puhutaan, ja onneksi on valokuvia.

Minttua harmittaa samalla ihmisten ajattelemattomuus, vaikka taustalla ei useinkaan ole pahaa tarkoitusta.

– Jotkut ovat sanoneet, että tietävät, miltä minusta tuntuu. Olen silloin kysynyt vastavuoroisesti: Onko sinunkin isäsi tappanut itsensä?

– Keskustelu loppuu yleensä tuohon. Tiedän toki ihmisten tarkoittavan hyvää, mutta joskus tällainen ajattelemattomuus tuntuu hyvin pahalta.

Isän kuoleman jälkeen itsesyytökset ja lukuisat kysymykset valtasivat Minttu Väisäsen mielen.­

Huono perintö

Nykyään Väisänen toimii Surunauha ry:n vertaisryhmien ohjaajana. Hän muistuttaa, ettei suruun ja sen työstämiseen ole vain yhtä oikeaa tapaa.

– Jokaisen suru ja menetys ovat henkilökohtaisia, niitä ei saa verrata kenenkään muun menetykseen. Samalla olisi tärkeää, että jokainen löytäisi oma tavan purkaa surua, sillä sitä ei ole hyvä jättää käsittelemättä.

Minttu sai apua toipumiseen ammattilaisilta sekä vertaistuesta. Hän kokee kummankin kanavan hyvin merkitykselliseksi.

– Mielenterveystoimistossa minua kuunneltiin loukkaantumatta tai moralisoimatta. Sain myös merkittävää apua juuri Surunauhan vertaistukiryhmistä, joissa jokainen saa olla tunteineen oma itsensä.

Vertaistukiryhmän ohjaajana Minttu on huomannut, että jotkut väheksyvät itsemurhan kautta läheisensä menettäneitä.

– Itsemurhaa pidetään usein häpeällisenä ja vääränä. Tämä tarkoittaa, ettei sen tehnyttä tarvitse tai saa surra. Tällainen asenne satuttaa pahasti omaisia, sillä heille tärkeä ihminen on poissa.

– On myös surullista, että osa tuttavista alkaa vältellä kohtaamista itsemurhan jälkeen. Vaikka ei ole olemassa särkyneen sydämen korjaavia sanoja, voivat kosketus ja halaaminen auttaa surevaa jaksamaan hetken eteenpäin.

Minttu löysi isänsä itsemurhan kautta myös nykyisen ammattinsa. Hän perusti yhdeksän vuotta sitten äitinsä kanssa hautaustoimiston.

– Koen voivani kokemuspohjallani auttaa omaisia heidän surussaan. Koen tämän ammatin olevan kutsumukseni. Tuntuu hyvältä, jos voin auttaa toista ihmistä edes hieman.

– Mielestäni läsnäolo ja kiireettömyys ovat tärkeitä silloin, kun kohdataan sureva ihminen. Haluamme myös varmistaa vainajaa kotoa hakiessamme, että joku jää omaisen luokse.

Mintulla on selkeä kiteytys isänsä itsemurhasta.

– Se on huonoin perintö, mitä voi lapselleen jättää.

Koen, että minun olisi ollut helpompi hyväksyä isän teko, jos siihen olisi ollut selvä syy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?