Valmentaja käytti hyväkseen junioripelaajaa vaimonsa lähdettyä töihin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Valmentaja aloitti kuuden vuoden suhteen 14-vuotiaan juniorin kanssa – tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut noin 50-vuotiaan urheilumiehen kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tyttö osallistui syytetyn vetämän joukkueen harjoituksiin. Kuvituskuva.­

1.11.2019 22:00

Tyttö ja mies tapasivat syksyllä 2006 tytön ryhdyttyä harrastamaan tosissaan palloilulajia. Mies oli mukana seuratoiminnassa ja toimi myös valmentajana.

Vuonna 2008 suhde syveni. Miehestä kehkeytyi tuolloin 14-vuotiaalle tytölle luottohenkilö.

Läheinen suhde eteni fyysiseksi. Mies muun muassa suuteli tyttöä, nukkui yhdessä tytön kanssa, meni tytön kanssa suihkuun ja pesi hänet.

Mies myös kosketteli tyttöä, joka oli ollut tuolloin vielä lapsi, sukuelimestä eri tavoin. Hän sai tytön ottamaan oman sukupuolielimensä suuhun ja tyydyttämään itseään.

Teot tapahtuivat miehen kuljettaessa tyttöä tai tytön ollessa miehen kotona lapsenvahtina. Tyttö oli niin ikään vieraillut miehen asunnossa aamuisin tämän vaimon lähdettyä töihin.

Yhdynnät alkoivat

Edelleen seksuaalisia tekoja tapahtui treenien ohessa tai niiden jälkeen, yhden kerran tytön kotona sekä muutamia kertoja miehen työpaikalla.

Syyttäjä kuvailee, kuinka mies rakensi luottamussuhteen tyttöön. Omalla toiminnallaan ja käytöksellään hän sai menettelynsä tuntumaan tytöstä normaalilta.

14—15-vuotiaaseen uhriin kohdistuneet seksuaaliset teot oikeus katsoi törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Tämän ensimmäisen rikoksen painoarvo vankeusrangaistuksesta on yli kaksi vuotta.

Tytön täytettyä 16 vuotta rikosnimike lieveni seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Seksisuhde sitä vastoin tiivistyi.

Osapuolet olivat vuosina 2009—2013 lukuisia kertoja sukupuoliyhdynnässä.

Muutto ei katkaissut

Tytön muutettua toiselle paikkakunnalle suhde ei katkennut, sillä mies vieraili kyseisellä paikkakunnalla, yöpyi hotelleissa, joihin tyttö tuli. He tapasivat myös vuokramökissä sekä harjoittivat seksiä pakettiautossa.

Syytteessä kuvatut teot päättyivät vuoden 2013 lopussa.

Osapuolilla oli huomattava ikäero. Mies käytti törkeästi hyväkseen alle 18-vuotiaan nuoren kypsymättömyyttä.

Mies ei ollut missään vaiheessa ollut uhrinsa vastuuvalmentaja, koska valmensi eri joukkuetta. Asianomistaja oli kuitenkin osallistunut miehen joukkueen treeneihin. Mies kuljetti häntä harjoituksiin ja peleihin.

Käräjäoikeus kuvaili näillä perustein heidän suhdettaan ”valmennukselliseksi”.

Viestit vahvistivat

Itä-Suomessa asuva mies kiisti rikoksen. Hänen perustelunsa oli selkeä; hän ei ole syytteessä kuvattuja tekoja tehnyt.

Mies ei kuitenkaan esittänyt minkäänlaista vaihtoehtoista kertomusta kiistämisensä tueksi. Tämä heikensi hänen tilannettaan.

Käräjäoikeus piti nuoren naisen kertomusta sekä uskottavana että luotettavana. Syyttäjä esitti oikeudelle todisteeksi osapuolten viestejä, jotka olivat seksuaalisuuteen viittaavia.

Myös kaksi todistajaa kertoi tapahtuma-aikana tekemistään havainnoista ja tuolloin käymistään keskusteluista.

Ei vielä vankilaan

Käräjäoikeus katsoi näytön riittävän ja tuomitsi syytetyn törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan määrännyt tuomittua suoraan vankilaan. Hän sai valittaa vapaalta Itä-Suomen hovioikeuteen.

Hovioikeus järjesti asiassa uuden suljettujen ovien takana pidetyn istunnon.

Kuluneen viikon perjantaina hovioikeus antoi tuomionsa. Ratkaisussaan hovioikeus toteaa, että sillä ei ole syytä arvioida esitettyä näyttöä toisin kuin käräjäoikeus.

Kävi hyvin kalliiksi

Hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämän rangaistuksen ja korvaukset ennallaan.

Tuomittu joutuu vankilaan ellei saa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Valitusaika päättyy joulukuun lopussa.

Uhrilleen, joka on nykyään jo aikuinen nainen, tuomittu joutuu korvaamaan kärsimyksestä 15 000 euroa, tilapäisestä haitasta 4 000 euroa sekä sairaanhoidollisesta psykoterapiasta 2 748 euroa.

Miehen tulee korvata uhrinsa oikeudenkäyntikulut, jotka ovat käräjiltä 6 329 ja hovista 6 388 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan 75 prosenttia omistaja oikeudenkäyntikuluistaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?