Puhemies Vanhanen: Maahanmuutostakin voi puhua sen kaikilta kanteilta loukkaamatta tai leimaamatta muita - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Puhemies Vanhanen: Maahanmuutostakin voi puhua sen kaikilta kanteilta loukkaamatta tai leimaamatta muita

Matti Vanhanen varoittaa kansanedustajia toimimasta Mäenpää-tapauksen tuomareina ennen kuin viranomainen on tehnyt päätöksensä. Sairauslomalle puhemies jää ensi viikolla.s

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen jää pian sairauslomalle.

3.9.2019 13:48

Kansanedustajien tulee varoa synnyttämästä vääriä mielikuvia oikeusvaltion toiminnasta, muistuttaa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

– Jos kansalaiset jonkin oikeudenkäynnin alla kuulisivat, että tuomari jo etukäteen ilmoittaa kantansa, sitä ei pidettäisi hyväksyttävänä, Vanhanen totesi syysistuntokauden alun tiedotustilaisuudessa.

– Korkeimman lainsäätäjän pitäisi noudattaa samaa periaatetta.

Vanhanen viittaa tällä keskeneräiseen poliisin esitutkintaan, joka koskee perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään puheenvuoroa kevätistuntokaudella.

Epäiltynä rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

"On tärkeää pitää malttinsa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmoittanut, että mikäli syyte Mäenpäätä vastaan nostetaan, perussuomalaisten eduskuntaryhmä estää sen etenemisen niin sanotun syytesuojan kautta.

Vanhasen mukaan tämä antaa kansalaisille väärän kuvan. Vaarana on, että kansalaisille tulee mielikuva siitä, että henkilön yhteiskunnallinen asema vaikuttaa oikeuskohteluun.

Puhemies korostaa, että tapaukset on harkittava eduskunnassa tarkasti ja yksi kerrallaan.

– On tärkeää, että edustajat ja ryhmät pitävät malttinsa. Viranomaisten pitää ensin tutkia ja tehdä päätöksensä, eikä omaa kantaa pitäisi ilmoittaa ennen sitä, Vanhanen sanoo.

– Ei saa syntyä sellaista kuvaa, että Suomessa poliittinen johto jollain tapaa pyrkii vaikuttamaan viranomaisten tutkintaan ja heidän johtopäätöksiinsä.

Varapuhemiehet hoitavat sijaistamisen

Vanhanen painottaa, että kansanedustajan on toimittaja eduskunnassa arvokkaasti, vaikka maailmalla keskustelukulttuuri näyttääkin olevan muuttumassa rajummaksi.

– Edustajien pitää kyetä ilmaisemaan mielipiteensä ja perustelemaan se vakaasti ja arvokkaasti, loukkaamatta tai leimaamatta toisia, hän sanoo.

– En tiedä yhtään asiaa, jossa näin ei olisi mahdollista tehdä. Maahanmuutostakin voidaan puhua sen kaikista kulmista loukkaamatta tai leimaamatta.

Omaa terveydentilaansa ja tulevaa sydänleikkausta Vanhanen kommentoi niukasti.

Leikkaukseen hän on menossa reilun viikon kuluttua, mutta sairausloman pituudesta ei ole varmaa tietoa. Jonkin verran ohjelmaa puhemiehelle on suunniteltu lokakuun loppupuolelta lähtien.

Puhemiehen sijaistuksia syksyn aikana hoitavat varapuhemiehet, eikä muita järjestelyjä ole.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: