Tulli takavarikoi 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tulli takavarikoi 2,5 miljoonan euron arvosta dopingaineita – kauttakuljetuksella yritetty tuoda niin hormoneja kuin steroideja

Tullin takavarikoimia dopingaineiden pakkauksia.

8.7.2019 19:48

Tulli kertoo, että dopingaineiden laittomassa maahantuonnissa hyödynnetään järjestelmällisesti kauttakulkua ja virheellisiä tavarankuvauksia.

Kauttakuljetuksella tarkoitetaan tavarankuljetuksia, jotka saapuvat EU:n alueelle, mutta kuljetetaan joko suoraan tai toisen EU-maan tai tullivaraston kautta EU:n ulkopuolelle.

– Jos tavaroita kuljetetaan eri maiden välillä tai niiden varastointipaikkaa muutetaan useasti tullimenettelyitä hyväksikäyttämällä, tullin on vaikea seurata tavaroiden kulkua, ja kuljetus ei täytä kauttakuljetuksen säännöksiä, Tullin tiedotteessa selvitetään.

Tullin havaintojen mukaan kauttakuljetuksessa olevia dopingaineita- ja lääkeaineita siirretään eri maiden ja eri maissa sijaitsevien tullivarastojen välillä, kunnes ne häivytetään kauttakuljetuksesta ja jätetään todennäköisesti EU:n alueelle.

Tulli paljasti syksyllä 2018 tullivalvonnan yhteydessä 900 kilon laittoman doping- ja lääkeaineiden kauttakuljetuksen ja tullivarastoinnin.

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt dopingaineiden olleen lähtöisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina Suomeen neljässä erässä Saksan, Puolan ja Turkin kautta.

Tulli takavarikoi kolme erää marraskuussa 2018 Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta. Neljäs erä oli lähetetty varastosta edelleen Liettuaan, mutta pysäytettiin Virossa ja toimitettiin muiden erien tavoin Tullilaboratorion tutkimuksiin. Tapauksessa epäiltynä on varaston toiminnasta vastaava työntekijä.

Aiemmin vastaavia tapauksia

Tullin takavarikoimat doping- ja lääkeaineet sisälsivät anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopinginaineiksi luettavia lääkeaineita.

Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön.

Takavarikoitujen dopingaineiden arvo on määritelty noin 2 500 000 euron arvoiseksi.

Tulli on tutkinut tapausta yhteistyössä eri maiden viranomaisten ja Europolin kanssa törkeänä dopingrikoksena, lääkerikoksena ja luvattomana terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisena. Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Tulli tutki vuonna 2017 vastaava tapausta, jolloin Singaporen ja Hong Kongin kautta oli Suomeen kuljetettu lentorahtina dopingaine-eriä, joiden yhteispaino oli lähes 1 000 kiloa ja arvo huomattava.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: