Syyttäjä vaatii liivijengi Cannonballin ex-pomolle Janne "Nacci" Tranbergille ja liikemies Niko Ranta-aholle maksimirangaistusta jättimäisen huumeliigan pyörittämisestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syyttäjä vaatii liivijengi Cannonballin ex-pomolle Janne "Nacci" Tranbergille ja liikemies Niko Ranta-aholle maksimirangaistusta jättimäisen huumeliigan pyörittämisestä

Helsingin käräjäoikeus aloitti torstaiaamuna historian suurimmaksi luonnehditun "Katiska"-jutun käsittelyn. Syyttäjä uskoo liivijengin ex-pomon ja suomalaisen liikemiehen vyöryttäneen Suomeen parissa vuodessa kymmeniä kiloja huumeita Espanjasta käsin. Jutussa on kaikkiaan 54 epäiltyä. Media ja yleisö seuraavat turvasalissa järjestettävää oikeudenkäyntiä ja 150-sivuisen syytteen lukua videoyhteyden välityksellä.

Media päivysti Helsingin käräjäoikeudessa torstaiaamuna huumevyyhdistä syytettyjen saapumista oikeuskäsittelyyn.

30.1.2020 9:53 | Päivitetty 30.1.2020 10:42

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään Suomen oloissa poikkeuksellisen ison huumejutun käsittelyn. Muun muassa huume-, doping- ja lääkerikoksista on syytteessä peräti 54 henkilöä, joista 15 on vangittuna. Lähes kaikki epäillyt ovat suomen kansalaisia.

Jutun käsittely alkoi torstaina ensimmäisten syytteiden lukemisella. Syyttäjän mukaan rikollisjengi Cannonballin ex-pomo Janne "Nacci" Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho pyörittivät kymmenien kilojen huumeliigaa.

Syyttäjä hakee päätekijöille maksimirangaistusta eli 13 vuotta ehdotonta vankeutta. Syyttäjän mukaan teot on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Laajuutensa lisäksi huumejuttu on herättänyt laajaa mielenkiintoa, sillä syytettyjen joukossa on monia viihdemaailmasta tuttuja nimiä kuten Ranta-ahon puoliso fitnesmalli Sofia Belórf. Syytettyihin kuuluu myös jengikytköksistä tuttuja henkilöitä, liivijengien johtohenkiöitä.

Juttukokonaisuus on ajettu yhdeksään erilliseen osaan.

Syyttäjä lukee parhaillaan 150-sivuista syytettä. Jutun poikkeuksellisen laajuuden takia syytteiden lukemiseen on varattu kolme käsittelypäivää.

Tranberg pakoili poliisia pitkään, poliisi otti hänet kiinni syyskuussa Espanjan Aurinkorannikolta.

Tranberg ja Ranta-aho ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden esittely jatkuu ensi viikolla, minkä jälkeen on vuorossa syytteisiin vastaaminen. Jutulle on varattu istuntopäiviä toukokuuhun saakka.

Torstaina Helsingin käräjätalolla tungeksi median edustajia.

Juttu käsitellään käräjäoikeuden turvasalissa, minkä vuoksi sitä ei saa kuvata. Medialle ja yleisölle on järjestetty mahdollisuus seurata käsittelyä toisessa salissa videoyhteyden kautta. Käsittelyä ei saa tallentaa videokuvasta.

Cannonballin ex-johtaja Janne "Nacci" Tranberg on yksi jättimäisen huumejutun pääepäillyistä.

Poliisi alkoi tutkia juttua vuonna 2018 epäillessään laajaa huumeiden ja dopingaineiden salakuljetusta ja levittämistä. Alkuvuodesta 2019 poliisi aloitti myös toisen huumevyyhdin tutkinnan, joka linkittyi tutkinnan edetessä jo aiemmin aloitettuun tutkintaan.

Poliisi uskoo, että rikolliset toivat Suomeen yhteensä 15 kiloa kokaiinia, 100 000 ekstaasitablettia ja 30 kiloa jauhemaista ekstaasia, kaksi kiloa metamfetamiinia eli kristallia, 20 000 LSD-lappua, kaksi miljoonaa kappaletta muita huumepillereitä ja 60 kiloa hasista.

Poliisi tiedotti joulukuussa, että jutun päätekijöiksi epäillään kahta suomalaismiestä. Poliisin mukaan miehet johtivat organisaation toimintaa Espanjasta käsin ja tekivät läheistä yhteistyötä keskenään.

Apunaan miehillä oli 4–5 henkilön ydinryhmiä, joiden poliisi epäilee hoitaneen laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen Suomessa.

Osalla rikosvyyhdin epäillyistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta joukossa on myös henkilöitä, joilla ei ole rikostaustaa.

Poliisin esitutkinnan mukaan jutun päätekijäkaksikko aloitti maahantuonnin dopingaineilla vuonna 2016 ja laajensi toimintaa huumausaineisiin vuonna 2018.

Poliisin selvitysten mukaan huumeet salakuljetettiin Suomeen pääosin Alankomaista esimerkiksi rekkoihin piilotettuina.

Aineet levitettiin pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan, mutta myös salatussa verkoissa toimivien kauppapaikkojen, kuten Silkkitien kautta.

Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita.

Poliisin arvion mukaan huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut juttuun liittyen omaisuutta noin 700 000 euron arvosta.

Juttua ovat tutkineet Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä keskusrikospoliisi.

Suomen viranomaiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin ja Espanjan viranomaisten kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut