Pitkäaikaistyöttömien palveluissa testataan uusia taloudellisia kannusteita – Suomessa on yhä noin 65 000 yli vuoden työttömänä olleita - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pitkäaikaistyöttömien palveluissa testataan uusia taloudellisia kannusteita – Suomessa on yhä noin 65 000 yli vuoden työttömänä olleita

Pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt kovaa vauhtia, mutta yli vuoden työttömänä olleita on vielä noin 65 000. Tutkimuksen mukaan heidän joukossaan on paljon korkean koulutustason työnhakijoita.

Työttömyys uhkaa kasvaa rajusti koronavirusepidemian takia.

29.3.2019 9:32

Pitkäaikaistyöttömille tarjotaan uusia palveluja. Pian käynnistyvä hanke tarjoaa työllistymistä edistäviä palveluja pitkäaikaistyöttömille useiden TE-toimistojen alueella eri puolilla maata.

Uusi tulosperusteinen rahoitusmalli kannustaa palveluntuottajia palvelemaan työnhakijoita yksilöllisesti ja edistämään mahdollisimman pysyvien työsuhteiden syntymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja S-Pankki-konserniin kuuluva Epiqus Oy ovat solmineet sopimuksen tulosperusteisen työllistämishankkeen, Työllisyys-SIB:n toteuttamisesta. Viisivuotinen hanke alkaa kevään aikana.

Ministeriön työllisyyskatsauksen mukaan helmikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli Suomessa kaikkiaan 64 700, mikä on 21 800 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömistä oli miehiä 38 600 ja naisia 26 100. Miesten määrä väheni edellisestä vuodesta 11 400:lla ja naisten 10 400:lla. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömistä oli 32 300, mikä on 12 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

Hankkeen tavoitteena on tarjota ja kehittää työllistymistä edistäviä palveluja pitkään työttömänä olleille eri puolella maata. Samalla testataan taloudellisten kannusteiden merkitystä työllisyyspalveluissa, jotka tuotetaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä.

– Haluamme yli vuoden työttöminä olleille paremmin räätälöidyt palvelut, koska he ovat eniten palvelujen tarpeessa, sanoo TEM:n johtava asiantuntija Timo Lindholm tiedotteessa.

Ministeriö tiedotti helmikuussa, että pitkäaikaistyöttömien joukossa on paljon työvoimapotentiaalia. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan pitkäaikaistyöttömien joukossa on paljon korkean koulutustason työnhakijoita, jotka ovat työorientoituneita, motivoituneita ja suhtautuvat toiveikkaasti työllistymiseen

Valtion raha liikkuu, kun tulee tuloksia

TEM:n tavoitteena on saada 3 000 työnhakijaa hankkeen palveluiden piiriin viiden vuoden aikana. Asiakkaat valitaan ensin orientaatiojaksoon satunnaisotannalla TE-toimistoittain. Tälle joukolle tarjotaan vapaaehtoisuuteen perustuvaa mahdollisuutta osallistua hankkeen palveluihin.

Työllisyys-SIB-hankkeen vaikuttavuus saadaan selville vertaamalla palveluihin osallistuvien toteutuneita palkkatuloja taustatekijöiltään samankaltaisten työttömien joukolle ennustettuihin palkkatuloihin. TEM maksaa sijoittajille tulospalkkioita vain, jos palveluihin osallistuvien työttömien työllistymisen myötä kertyvä palkkasumma on suurempi kuin verrokkiryhmän ennuste. Tiedot palkkasummista saadaan vuosittain verohallinnolta.

– SIB-mallin hienous on, että valtio hankkii suoritteiden sijaan vaikuttavuutta. Valtion raha liikkuu vasta, kun tulokset on todennettu, työministeri Jari Lindström kommentoi tiedotteessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: