Vaimo menehtyi mökillä miehen kaataman puun alle - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vaimo menehtyi miehen kaataman puun alle Etelä-Savossa – Poliisitutkinta lopetettiin inhimillisistä syistä

Poliisitutkinta lopetettiin inhimillisistä syistä. Pariskunta oli ollut naimissa 52 vuotta.

Miehen mielestä vaimo tiesi, mihin suuntaan hän aikoo kaataa puun. Kuvituskuva.

14.5.2019 12:22

Eteläsavolaisen pariskunnan mökkireissu päättyi huhtikuussa traagisesti, kun vaimo kuoli jäätyään miehensä kaataman puun alle.

Kuolemantuottamuksena selvitellyn tapauksen esitutkinta on lopetettu inhimillisistä syistä. Päätöstä perustellaan pariskunnan läheisillä väleillä ja 52 vuotta kestäneellä avioliitolla.

Sekä ratkaisun tehneen kihlakunnansyyttäjän että poliisin tutkinnanjohtajan mielestä oikeudenkäynti ja mahdollinen rangaistus olisivat kohtuuttomia ja tarkoituksettomia.

Eteläsavolainen pariskunta oli lähtenyt aamulla 6. huhtikuuta mökille, joka sijaitsee parin kotikunnassa.

77-vuotiaan miehen mukaan vaimo meni viemään eväitä mökkiin ja hän itse lähti heti puuhommiin. Miehen tarkoituksena oli kaataa mökin läheisyydessä ollut puu, jonka latvus oli poikki. Hän arvioi puun korkeudeksi 6–7 metriä.

Miehen mielestä vaimo tiesi, mihin suuntaan hän aikoo kaataa puun. Mies näki vaimon pari minuuttia ennen puunkaatoa.

Vaimoa ei näkynyt

Mies kaatoi puun tekemällä siihen kiilan, jonka tarkoituksena oli varmistaa puun kaatuminen oikeaan suuntaan. Puu rysähti nurin, mutta miehen ihmetykseksi vaimoa ei näkynyt missään.

Hän löysi sitten kauhukseen vaimon makaamasta puun alta. Mies siirsi puun pois, soitti hätäkeskukseen ja yritti elvyttää vaimoa hätäkeskuksen ohjeiden mukaan.

Vaimo hengitti mutta ei tullut tajuihinsa missään vaiheessa. Mies jatkoi elvytysyrityksiä pelastuslaitoksen yksikön saapumiseen saakka. Vaimon hyväksi ei pystytty tekemään enää mitään.

Poliisi ryhtyi tutkimaan tapausta kuolemantuottamuksena. 77-vuotias mies ei osannut sanoa, miksi onnettomuus pääsi tapahtumaan. Hän arveli, ettei vaimo osannut arvioida oikein puun pituutta.

Rankaiseminen kohtuutonta

Tutkinnanjohtaja Sami Asikainen esitti kihlakunnansyyttäjälle esitutkinnan lopettamista.

– On pidettävä lähtökohtaisesti selvänä, että puun kaatajalla on kyseisessä tilanteessa velvollisuus toimia niin huolellisesti, ettei kaatosuunnassa varmuudella ole ketään. Näin ollen tapahtumienkulku ei ole voinut olla jälkikäteen arvoituna täysin ennalta arvaamaton, Asikainen kirjoitti.

Tutkinnanjohtaja ilmoitti miehen tienneen, että hänen vaimonsa on lähistöllä.

– Mikäli hän olisi riittävällä varmuudella varmistunut ennen puun kaatoa siitä, että kaato voi tapahtua ilman vaaraa sivullisille, oltaisiin onnettomuus vältetty, Asikainen pohti.

Asikainen muistutti pariskunnan avioliiton jatkuneen 52 vuoden ajan.

– He ovat tutkinnassa ilmi tullein tavoin olleet hyvin läheiset toisilleen.

Sami Asikainen perusteli esitystään myös sillä, ettei kukaan pariskunnan lapsista vaatinut isälleen rangaistusta.

Asikaisen mukaan onnettomuus mökillä on ollut vahinko, jonka seurauksena mies on menettänyt pitkäaikaisen elämäkumppaninsa.

Kihlakunnansyyttäjä Antero Uimonen on hyväksynyt tutkinnanjohtajan esityksen ja määrännyt esitutkinnan lopetettavaksi.

– Vaikka esitutkintaa jatkettaisiin ja syytteen nostamiseen riittävät todennäköiset syyt saataisiin selvitetyksi, katson, että tutkinnanjohtajan esityksessään mainitsemien seikkojen perusteella tulisin tekemään asiassa syyttämättäjättämispäätöksen sillä perustella, että oikeudenkäyntiä ja mahdollista rangaistusta olisi pidettävä kohtuuttomana ja tarkoituksettomana, Uimonen linjaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: