Valepoliisi etsi puhelinluettelosta Rauha-nimisiä vanhuksia ja huijasi rahat tileiltä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Valepoliisi etsi puhelinluettelosta Rauha-nimisiä vanhuksia ja huijasi rahat tileiltä - tuomittu pesi rahaa jopa äitinsä tilin kautta

Päätekijä tuomittiin rikoksista yli vuoden vankeusrangaistukseen.

Päätekijä ja kaksi apuria tuomittiin huijauksista. Lisäksi yhden tekijän äiti sai sakkoja, koska tietämättään auttoi poikaansa rahanpesussa. Kuvituskuva Päijät-Hämeen käräjäoikeudesta.

23.6.2019 18:07

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on antanut tuomiot petoksista, avunannosta petoksiin ja rahanpesusta. Tapauksen päätekijä ja apuri saivat ehdotonta vankeutta. Lisäksi kaksi syytettyä sai ehdollista vankeutta ja sakkorangaistukset.

Tapauksia oli eri puolilla maata kaikkiaan parikymmentä. Rikokset alkoivat keväällä 2016 ja jatkuivat vuoden verran ennen kuin poliisin onnistui saada tekijät kiinni.

Rikostutkijana esiintyneen huijarin onnistui sumuttaa useita uhreja. Vuonna 1991 syntynyt mies halusi "auttaa" uhria, jonka pankkitiliä oli urkittu ja rikolliset viemässä rahoja.

Mies kertoi, että hänelle tulisi kertoa tilin tunnusluvut ja pin-koodit. Näin saataisiin estettyä rahojen rikollinen siirto. Tosiasiassa mies vei uhrien rahat.

Kohteena iäkkäät

Huijarin tekoset alkoivat Helsingissä. Hän soitti täysin tuntemattomalle miehelle, että tämän tulisi päästää poliisi tutkimaan mahdollista väärennettyä rahaa.

Soiton saanut mies ei luovuttanut käteisvarojaan vaan teko jäi yritykseksi.

Pari päivää myöhemmin valepoliisi soitti helsinkiläiselle naiselle, että hänen tulisi antaa pankkikorttinsa ja tunnistetietonsa rikostutkinnan takia.

Naisen tililtä lähti yhteensä 2 000 euroa, jotka jäivät kateisiin.

Tekijä oli hyvin suunnitelmallinen ja tarina upposi useisiin uhreihin. Osa teoista jäi yritykseksi.

Miehen kohteena olivat iäkkäät ihmiset, jotka uskoivat huijarin sepityksiin. Puhelut saattoivat olla pitkiä, ja niiden aikana uhri astui huijarin virittämään ansaan.

Syyttäjä mukaan nostoautomaattien videotallenteet auttoivat poliisitutkinnassa.

Valepoliisi "saalisti" Rauha-nimisiä

Syyttäjän mukaan tutkinnassa huomattiin, että uhreina oli kaikkiaan neljä Rauha-nimistä henkilöä. Uhreja oli ilmeisesti haettu ainakin osin puhelinluettelosta etunimien perusteella, syyttäjä muotoilee.

Huomattavin huijareiden aiheuttama vahinko oli 55 000 euroa. Tekijät pääsivät Kymenlaaksossa käsiksi pariskunnan tilille ja erään metsätalousyhtymän rahoihin.

Kymmeniä tuhansia euroja siirrettiin pikasiirtoina Hämeenlinnan seudulla olevan miehen tilille. Kolmikymppinen mies otti tililleen rahat ja siirsi osan äitinsä tilille.

Kuulusteluissa äiti kertoi luulleensa työttömän, vähävaraisen ja toimeentulolla eläneen päihdeongelmaisen pojan saaneen isältään autorahaa 30 500 euroa.

Poika oli kierrättänyt rahoja äitinsä tilin kautta. Äiti oli antanut rahat tililtään takaisin pojalleen.

Pankissa äiti oli joutunut antamaan selvityksen suuren summan käteisnostosta kirjallisesti.

Osa rahoista nostettiin automaatista sekä pankkitiskiltä.

Lukuisia petoksia

Valepoliisin apurina toiminut toinen mies vastaanotti tililleen 28 500 euroa, jotka luovutti päätekijälle palkkiota vastaan.

Valepoliisin petkutuskierros kesti vuoden verran ennen kiinni jäämistä. Tekijä myönsi teot ja oli halukas selvittämään rikoksiaan.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi päätekijänä toimineen vuonna 1991 syntyneen miehen 12 petoksesta, petoksen yrityksestä ja törkeästä petoksesta vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Miehellä on ennestään rikostaustaa.

Kaksi muuta miestä saivat tuomiot avunannosta petoksiin, joista yksi oli törkeä petos, ja teot johtivat noin puolen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Toisen vastaajan tuomio on ehdoton aikaisemman rikollisuuden takia. Miehet tuomittiin myös yhteisvastuullisesti korvaamaan pankille 55 400 euroa.

Pankit korvasivat asianomistajien vahinkoja, koska tilit oli tyhjennetty rikollisella teolla.

Rahojen vastaanottamisessa mukana ollut toisen tuomitun äiti sai tuottamuksellisesta rahanpesusta 880 euron sakon.

Torstaina annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut