Matalapaine on tuomassa Suomeen rankkasateita ja myrskypuuskia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Matalapaine on tuomassa Suomeen rankkasateita ja myrskypuuskia – puita saattaa kaatua

Taajamatulvat todennäköisiä, vettä sataa paikoin jopa 70 millimetriä.

Pahimmat sateet väistävät tiistaina Satakunnan. Suomeen on ennustettu tälle päivälle rankkasateita ja myrskypuuskia.­

30.6.2020 11:05

Vettä kaipaava kuiva maasto kiittää, kun Suomeen saapunut matalapaine huuhtoi mukanaan viimeiset helteet. Etelästä saapunut sade leviää maahan niin, että se peittää puoleenpäivään mennessä maan etelä- ja itäosat, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta aamukymmeneltä.

Vettä voi ennusteen mukaan sataa paikoin vuorokaudessa jopa 70 millimetriä tai ainakin 50 millimetriä.

–  Lisäksi tuuli puhaltaa sekä maalla että merellä vaarallisen voimakkaasti illalla ja ensi yönä. Silloin voi kaatua puita. Taajamatulvat ovat nekin tänään hyvin todennäköisiä, sanoi päivystävä meteorologi Minna Haikonen.

Kovimmat sateet osunevat tänään hänen mukaansa Päijät-Hämeeseen, Keski-Suomeen sekä Etelä- ja Pohjois-Savoon. Sateiden mukana tulee paikoin ukkoskuuroja.

Satakunta välttyy tiistaina Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pahimmilta sateilta. Esimerkiksi Poriin ja Kankaanpäähän ennustetaan sadetta vasta illalla. Rannikolla, kuten Raumalla, voidaan välttyä sateilta kokonaan.

Maa-alueilla on Haikosen mukaan tiistaina odotettavissa yli 20 sekuntimetrin tuulenpuuskia. Kun lehdet ovat puissa, jo 15 sekuntimetrin tuuli saattaa kaataa puita.

Satakunnassa tuuli pysyy kuitenkin ennusteen mukaan maltillisena. Esimerkiksi Porissa Ilmatieteen laitos ennustaa tuulen puhaltavan korkeimmillaan puuskissa 8 metriä sekunnissa.

Aamukymmeneen mennessä ei ollut Haikosen mukaan tullut vielä tietoon sateen tai tuulen aiheuttamia tuhoja Suomessa.

–  Sade kuitenkin voimistuu nyt koko ajan.

Epävakainen loppuviikko

Hellettä mitattiin vielä maanantaina Kokkola–Oulu-seudulla Pohjanmaalla, mutta Lounais-Suomeen eilen iltapäivällä saapuneet sateet levisivät maahan ja päättivät lämpimät poutakelit.

–  Tämän päivän kovien sateiden jälkeen viikko jatkuu epävakaisena. Sade- ja ukkoskuuroja saadaan näillä näkymin eri puolilla maata viikon mittaan, joskin ennuste on vielä epävarma. Torstai saattaa olla hieman aurinkoisempi, Haikonen täydensi.

Hänen mukaansa lämpötilat ovat loppuviikolla 20 asteen tuntumassa, paikoin hieman sen alapuolella.

–  Voisi sanoa, että tämän päivän jälkeen loppuviikko mennään tyypillisessä Suomen kesäsäässä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?