Alma-kysely paljastaa sen, minkä Ylen kysely jätti hoitajien palkkaväännöstä piiloon - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Alma-kysely paljastaa sen, minkä Ylen kysely jätti hoitajien palkkaväännöstä piiloon

Alma-kysely tuo lahjomattomasti esille sen, että monet jo ennestään korkeita veroja maksavat palkansaajat ja yrittäjät eivät ole valmiita maksamaan euroakaan lisää hoitajien palkkatoiveiden toteuttamiseksi.

14.2.2020 16:59

Kun Yleisradio kysyi suomalaisilta, suommeko hoitajille muita suuremmat palkankorotukset, vastasimme lähes 80-prosenttisesti ”kyllä”.

Suomalaisilta löytyy viljalti hyvää tahtoa.

Kansantaloudessa vaaditaan myös realismia, mistä Alma-median kyselyn tulokset ovat tärkeä muistutus.

Julkisen sektorin työpaikat rahoitetaan suurelta osin veroilla, joita kerätään yrityksiltä ja niiden työntekijöiltä.

Karkeasti voidaan sanoa, että yhden julkisen sektorin työpaikan syntyminen edellyttää vähintään kahta tuottavaa yksityisen sektorin työpaikkaa.

Tuottava tarkoittaa sitä, että yksityisen sektorin työpaikat kasvattavat yhteistä kakkua. Vientiteollisuus on kansantalouden hiiva. Jos sen hintakilpailukyky on kansainvälisillä markkinoilla hyvä, myös kotimarkkinoilla kakku paisuu.

Silloin valtiolle ja kunnille riittää iloisia veronmaksajia.

Ainoa kestävä tapa rahoittaa hoitajien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden palkankorotuksia on luoda Suomeen uusia ja tuottavia työpaikkoja.

Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin on tärkeä tavoite. Lisäksi tutkimuksen ja tuotekehityksen on oltava iskussa niin yrityksissä kuin yliopistoissa.

Kun veropohja laajenee, julkinen talous vahvistuu. Silloin hoitajien ja opettajien alakohtaiset palkkaohjelmat ovat kestävästi toteutettavissa.

Alma-kysely tuo lahjomattomasti esille sen, että monet jo ennestään korkeita veroja maksavat palkansaajat ja yrittäjät eivät ole valmiita maksamaan euroakaan lisää hoitajien palkkatoiveiden toteuttamiseksi.

Näin sen lähtökohtaisesti kuuluukin olla.

Noin 3 500 euron kuukausipalkasta ylöspäin marginaaliverotus on Suomessa niin kireää, että lisäeurosta jää ihmiselle verojen jälkeen käteen alle puolet.

Vallitseva todellisuus ei aina motivoi ihmisiä pyrkimään paremmin palkattuihin työtehtäviin, mikä ei ole taloudellisen toimeliaisuuden kannalta kenenkään etu.

Lahjakkuuspotentiaalia jää Suomessa käyttämättä.

Hoitajien palkkojen korottamiseksi suomalaisilta löytyy hyvää tahtoa. Samalla isolta osalta suomalaisia löytyy arvokasta realismia. Onneksi.

Näin sen kuuluukin olla. Jos Suomi elää yli varojensa ja halvaannuttaa taloutensa veronkorotuksilla, julkisen sektorin palveluita on pakko leikata.

Jos tarmo ja tahto sen sijaan käytetään kakun kasvattamiseen, hyväsydämiset ajatukset on mahdollista toteuttaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: