Halpa-Halli kasvoi kaupan kapinallisena – ”Kilpailijat levittivät höpöpuheita, että wc-paperissa on vähemmän metrejä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Halpa-Halli kasvoi kaupan kapinallisena – ”Kilpailijat levittivät höpöpuheita, että wc-paperissa on vähemmän metrejä”

50-vuotiaan Halpa-Hallin tarina on kertomus yrittäjyydestä, sinnikkyydestä ja väkevästä uskosta. Uskon johdattamana Esko Ylinen on valinnut lähimmät työtoverinsa, kauppapaikkoja ja jopa uuden rahoittajapankin 1990-luvun pankkikriisin vuosina.

Vahvoja miehiä. Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Janne Koivunen (vas.), toimitusjohtaja Esko Ylinen ja markkinointipäällikkö Harri Isohanni ketjun alkuvuosina.

20.10.2019 15:00

Ylisen perheen kauppaketju Halpa-Halli täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Esko Ylisen perustaman kauppayhtiön historiikki on värikäs ja perusteellinen tarina yrityksestä, joka teki asiat toisin kuin muut kaupan yritykset.

Alahärmässä syntyneet Pentti ja Heikki Ylinen avasivat ensimmäisen halpakauppansa Pietarsaareen 1967. Kaupassa myytiin Heikki Ylisen neulomon vaatteita.

Kolmas veli, Esko Ylinen, avasi oman halpamyymälänsä Ylihärmään.

Halpa-Hallin kasvu alkoi toden teolla Kokkolasta, jonne Esko Ylinen avasi myymälän 1969.

Kaupan ala oli tuolloin vahvasti säädeltyä. Tuottajat, tukut ja kauppiaat toimivat tiivisti yhteistyössä, joten kaikissa kaupoissa oli likimain samat kuluttajahinnat.

Ylisen veljekset neuvottelivat hinnoista suoraan teollisuuden kanssa, ohittivat tukkuportaan ja myivät tavaraa kilpailijoita halvemmalla.

Suoraviivaisen toimintatavan takia kilpailijat suhtautuivat Ylisen veljeksiin nuivasti, ja heidän sanottiin rikkovan rehdin kilpailun sääntöjä. Asiakkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä, ja myynti kasvoi.

Arkistokuvassa Porin Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Pauli Haanpää.

”Kilpailijat yrittivät puhua meitä kumoon levittämällä höpöpuheita. Wc-paperissa oli vähemmän metrejä tai keskihylsy isompi, tuubissa vähemmän hammastahnaa - mitä kaikkea he keksivätkin. Kun kerran olimme päättäneet kilpailla hinnalla, kilpailijat väittivät tavaraamme huonolaatuisemmaksi”, Esko Ylinen kertoo kirjassa.

Yliset ostivat käyttötavaraa isoissa erissä ja mahdollisimman halvalla, jotta pystyivät myös myymään niitä halvemmalla kuin kilpailijat.

1970-luvun energiakriisistäkin Halpa-Halli selvisi kilpailijoitaan paremmin ostamalla kriisivuosina kaatuneiden kauppojen ylijäämävarastoja.

Halpa-Halli Raahessa.

Uskoon tulo muutti kaiken

Veljekset sopivat ketjujen kasvattamisesta niin, että Pentti etenee Pohjanmaan rannikkoa etelään ja Esko tähyää Kokkolasta pohjoiseen ja sisämaahan.

Myymälöitä avattiin lisää, veljekset olivat paljon tien päällä kauppaa tekemässä, vauhti kasvoi ja ruokajuomia riitti.

Kirjassa Esko Ylinen toteaa itse, että viina virtasi ja laulu raikui. Teollisuuden ja tukkujen kanssa kauppoja ei tehty ennen kuin oli istuttu iltaa yhdessä.

Esko Ylisen ensimmäinen avioliitto kariutui, ja seuraava puoliso, Anna-Liisa oli kokenut hengellisen heräämisen.

Kokkolan Halpa-Halli vunna 2005

Niin kävi myös Esko Yliselle, joka vahvan kokemuksen jälkeen tuli uskoon vuonna 1977.

Ylisen vakaumus muutti sekä hänen oman elämänsä että Halpa-Hallin johtamisen. Kauppias valitsi työtovereikseen samalla tavoin herätyksen kokeneita miehiä, jotka osoittautuivat hyviksi valinnoiksi Halpa-Hallin liiketoiminnalle.

Ylinen on usein pyytänyt rekrytointipulmiinsa apua suoraan Jumalalta, ja joskus saanut vastauksena jopa nimen tai muutoin tarkemman vinkin.

1990-luvun pankkikriisin aikaan johdatus osoitti Halpa-Hallille uuden pankin, josta hakea rahoitusta, kun ketjun rahoittajana ollut Säästöpankki oli mennyt nurin.

”Soitin saman tien pankkiviranomaiselle Helsinkiin. Hän rauhoitteli, että kyllä teillä Kokkolasta apua löytyy, onhan siellä pankkeja. Silloin it-päällikkömme Harry Vuolteenaho, uskovainen mies, sai Herralta kehotuksen kääntyä SYP:n puoleen”, Ylinen kertoo.

Ja niin kävi, että muutaman päivän mietinnän jälkeen SYP suostui Kokkolan Halpa-Hallin pääpankiksi.

Uskoon tulo raitisti Ylisen, eikä hän edelleenkään salli alkoholia, tupakkaa eikä aikuisviihdettä kauppaketjunsa valikoimissa.

Pohjanmaan raamattuvyöhykkeellä vaikuttava ketju saa monilta asiakkailtaan ymmärrystä päätöksestä. Jos joku haluaa alkoholia ostaa, sen voi hakea kilpailijan myymälästä.

Viini- ja konjakkilasejakaan ei kauppias myymälöissään salli, koska ”hän muistaa tuollaisista laseista monet syntiset illat”.

Maallista hyvää Ylinen on itselleen silti sallinut ja kokenut saaneensa siihen myös luvan. Israelin matkalla kauppaneuvos ihastui komeaan Mercedes Benziin.

”Pyhässä Maassa käydessäni ihastelin seitsenpaikkaista pitkää Mersua ja kysyin Taivaan Isältä, olisiko minun suotavaa ajella sellaisella. Lupa heltisi, ja auto hankittiin.”

Sukupolven vaihdos

Esko Ylinen osti veljensä Pentin myymäläketjun, ja nyt myymälöitä on 36.

Ylisen lapset ovat kasvaneet Halpa-Hallin rinnalla ja löytäneet uransa perheyhtiöstä, jonka liikevaihto ylsi viime vuonna jo 291 miljoonaan euroon.

Eskon poika Janne Ylinen otti toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen vuonna 2000. Isä on edelleen hallituksen puheenjohtaja, ja ilman hänen siunaustaan päätöksiä ei synny.

Vahvatahtoinen isä ja uudistusten tarpeen ymmärtävä poika ovat käyneet kovasanaisia keskusteluja halpaketjun tulevaisuudesta. Toistaiseksi kovin paikka Esko Yliselle on ollut taipuminen siihen, että Raamatussa pyhäpäiväksi nimetty sunnuntai on myös Halpa-Hallissa kauppapäivä, koska asiakkaat niin haluavat.

Janne Ylinen on kasvattanut Halpa-Hallin verkkokauppaa ja uudistanut yhtiön strategian.

Alkoholin myyntiä ei Janne Ylinenkään koe tarpeelliseksi.

Halpa-Hallin historiateos Talo, jonka Esko rakensi ilmestyi Aleksis Kiven päivänä, 10. lokakuuta.

Kirjoittajan, tietokirjailija Hippo Taatilan teksti on kuin Kiven Seitsemästä veljeksestä, kun hän kuvaa Esko Ylisen synnyinseutua Alahärmää: ”Björkholman kylään saapuessaan saattoi satunnainen matkalainen hämmästellä ympärillään avautuvaa laakeaa aukeaa, korkeita kullanruskeiksi paahtuneita viljavainioita, pirttejä ja navettoja kuin luomia iholla ja viljelysalojen kupeeseen aitauksiin eristettyjä lehmiä, vuohia ja kanoja.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: