Posti-kriisi: Ratkaisun hetket tänään – Iltalehti seuraa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Posti-kriisi on nyt ohi – Lakot loppuvat välittömästi ja valtaosa joululähetyksistä ehtii perille

Postin lakko päättyy.

27.11.2019 7:33 | Päivitetty 27.11.2019 13:02

Sotkuiseksi käynyt Posti-soppa on viimein ohi. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi asiasta keskiviikkoaamuna.

– Lakot loppuvat välittömästi, Piekkala sanoi.

Piekkalan mukaan ratkaisun syntymiseen vaikutti aika eli vaikutuksiltaan merkittävät lakot ja tukilakot sekä uhka niiden laajentumisesta.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi medialle, että sopimus on sellainen, jota he lähtivätkin pakettilajittelijoiden osalta hakemaan.

PAU ja sen tueksi asettuneet liitot vastustivat äänekkäästi ”työehtoshoppailua”. Nieminen sanoo, ettei hän koe saaneensa ”periaatteellista voittoa”.

– Halusin näiden ihmisten osalta, että heidän palkkansa ja työsuhteen ehdot säilyvät. Vaikka ne säilyvät, he ovat yhä matalapalkkaisia ihmisiä, siellä ei ole mitään sellaista, mistä voisi lähteä leikkaamaan 30 prosenttia.

Posti Palvelut taipui

Paltan mukaan sovun esteeksi nousseen 700 pakettilajittelijan tilanne lähti ratkeamaan maanantaina uuden avauksen myötä, kun Posti Palvelut Oy oli sovun löytämiseksi valmis pohtimaan järjestäytymistään osin uudestaan.

Ratkaisu on, että Posti Palvelut liittyi Paltan jäseneksi 700 pakettilajittelijan ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijän osalta.

– Ja näin ollen Palta saattoi tulla tähän kokonaisuuteen mukaan, siten, että meidän ja PAUn välillä tehtiin uusi työehtosopimus koskien näitä 700 henkeä, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi.

Postin aiemmin syksyllä tekemää liikkeenluovutusta ei peruta.

700 pakettilajittelijaa koskeva sopimus on Aarron mukaan hyvin pitkälti Postin perinteisen työehtosopimuksen kaltainen.

Erona on työehtosopimuksen kesto: pakettilajittelijoiden TES on voimassa tammikuuhun 2022 saakka, kun taas PAUn ja Paltan varsinainen työehtosopimus koskien noin 10 000 postilaista päättyy lokakuun lopussa 2021.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi, että Palta mietti vastaustaan sovintoesitykseen viime hetkille.

Sunnuntaina tyssäys

Aiemmin Palta korosti sitä, ettei se voi neuvotella 700 pakettilajittelijan työehdoista, koska Posti Palvelut on järjestäytynyt toiseen työnantajaliittoon eli Medialiittoon.

Sunnuntaina sopua yritettiin saada pakettilajittelijoiden osalta niin, että myös Teollisuusliitto ja Medialiitto olivat mukana. Medialiitto ei halunnut olla asiassa osapuolena, ja suhtautui kielteisesti neljän selvityshenkilön esittämään ratkaisuehdotukseen 700 pakettilajittelijan osalta.

Nyt Medialiitolta ja Teollisuusliitolta ei tarvitse enää asiaa kysyä, kun Posti Palvelut järjestäytyi 700 pakettilajittelijan osalta Paltaan. Niemisen mukaan nyt sovittu ratkaisu on hyvin samankaltainen kuin sunnuntaina esitetty malli.

Kun pakettilajittelijoiden osalta sopu syntyi, PAU ja Palta pystyivät sopimaan myös 10 000 postilaisen työehdoista.

Heti töihin

Nieminen kertoi, että työntekijät palaavat töihin heti. Postin työntekijöitä on ollut lakossa 11. marraskuuta alkaen.

– Lakot päättyvät ja työntekijät palaavat seuraavaan mahdolliseen vuoroon, Nieminen sanoi.

Tämä tarkoittaa, että kaikki Postin palvelut ovat käytössä ja lakon aikana syntynyttä sumaa päästään heti purkamaan, Posti tiedottaa.

Postin tämänhetkisen arvion mukaan lakon takia viivästyneet lähetykset saadaan valtaosin perille vastaanottajille viimeistään jouluun mennessä.

Postin mukaan pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti. Arvio täsmentyy, kun työ postinjakelussa alkaa.

PAU:n Heidi Nieminen kertoi, että työntekijät palaavat työpaikoilleen välittömästi.

Kiky-tunnit jäävät

Aarron mukaan uudessa noin 10 000 postilaista koskevassa sopimuksessa työvuorosuunnittelua on joustavoitettu, ja neljää työehtosopimuksessa tarkoitettua lisää ei makseta sopimuskaudella.

Lisäksi kiky-tunnit jäävät sopimukseen. Palkankorotustaso on sidottu viennin yleiseen linjaan.

– Ei ollut ehkä realistista, että me tässä vaiheessa lähdemme päänavaajaksi kikyn osalta, meillä oli tässä sen verran monta muuta asiaa, mitä piti pystyä ratkaisemaan, Nieminen totesi.

Palta on sopimukseen ihan tyytyväinen näissä olosuhteissa, vaikka Aarron mukaan enemmänkin olisi voitu tehdä. Osana kokonaisuutta sovittiin alan kehitystä pohtivan työryhmän perustamisesta.

Kirjeissä pidempi viive

Lakon aikana Postin tiloissa säilytyksessä olleisiin kirjeisiin, aikakauslehtiin ja mainoksiin voi tulla useiden päivien tai jopa viikkojen viiveitä. Näitä lähetyksiä jaetaan vastaanottajille yhdessä lakon jälkeen postitettujen lähetysten mukana.

Postin mukaan pakettien kulku sujui lakosta huolimatta hyvin, ja valtaosa paketeista saatiin jaettua asiakkaille normaalissa aikataulussa, erityisesti suuremmissa kaupungeissa.

– Joillakin paikkakunnilla voi olla pienessä osassa paketteja viikon viive, Posti tiedottaa.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoo tiedotteessa toivovansa, että Postissa löydetään yhtenäisyys ja kyky toimia yhdessä ”tämän vaikean jakson jälkeen”.

Viime hetkille

Paltan Aarto kertoi matkalla valtakunnansovittelijalle, että Palta mietti vastausta aivan viime hetkille.

Aarto piti ”valitettavana”, että Postin täysin laillinen liiketoimintapäätös ja 700 pakettilajittelijan työehdot muodostivat esteen postialan varsinaisen työehtosopimuksen hyväksymiselle. Palta halusi kuitenkin saada jännittyneen tilanteen laukeamaan.

Aarto kuvaili ratkaisua suureksi helpotukseksi. Hänestä asia sai jo kohtuuttomat mittasuhteet.

Valtakunnansovittelija Piekkala antoi sovintoesityksensä eilen illalla. Vastausten takaraja oli tänään kello 10.

Tukilakot perutaan

Keskiviikossa oli paljon pelissä, sillä mikäli sopua ei olisi syntynyt, uusi aalto tukilakkoja olisi vyörynyt päälle voimalla. Esimerkiksi AKT ilmoitti, että torstaina olisi alkanut ahtaajien tukilakko. Se olisi iskenyt pahoin Suomen ulkomaankauppaan.

Muitakin tukilakkoja oli suunnitteilla. Esimerkiksi kaukoliikenteen henkilöjunat olisivat pysähtyneet.

Nyt siis tukilakot perutaan ja lakot loppuvat välittömästi.

Postin lakko alkoi maanantaina 11. marraskuuta. Alun perin ilmoitettiin, että lakko päättyy 8. joulukuuta, mutta sitä on pidennettiin aina 22. joulukuuta asti. Lakon piirissä oli noin 10 000 Postin työntekijää.

Sopua haettiin kaikin keinoin. Posti- ja logistiikka-alan Unioni ja Palvelualojen työnantajat neuvottelivat eilen tiistaina peräti 11 tuntia putkeen ellei taukoja lasketa.

Ja edistystähän tuli: iltakuuteen mennessä osapuolet olivat löytäneet sovun Postin 700 pakettilajittelijan tes-tilanteesta, joka on ollut suuri kiistakapula koko kriisin ajan. Ja illalla pöydällä oli jo tosiaan jo valtakunnansovittelijan sovintoesitys, johon koko Suomi odotti vastausta henkeään pidätellen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut