Kolme suomalais­yritystä ryhtyy valmistamaan ”kansalaismaskeja” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kolme suomalais­yritystä ryhtyy valmistamaan ”kansalaismaskeja” – Ensimmäinen erä kaupoissa kesäkuussa

Yhteistyöhankkeessa Ahlstrom-Munksjö toimittaa kuitukangasmateriaalin ja Filterpak valmistaa maskit. K-ryhmä on tilaaja ja vastaa jakelusta.

Suomessa on toistaiseksi kaduilla käytetty vain harvoin suojamaskeja.­

16.5.2020 6:00

Ahlstrom-Munksjö ja Filterpak kertovat ryhtyvänsä valmistamaan kasvomaskeja. Ensimmäinen erä on kaupoissa kesäkuun alussa.

Kyseessä ovat arkikäyttöön sopivat niin sanotut kansalaismaskit.

Yhteistyöhankkeessa Ahlstrom-Munksjö vastaa maskien kuitukangasmateriaalin toimittamista ja Filterpak maskien valmistuksesta Hangossa. K-ryhmä on tuotteiden tilaaja ja vastaa logistiikasta ja jakelusta.

Nakkilalainen Suominen Oy valmistaa materiaaleja muun muassa kasvomaskeihin, mutta ei ole ollut mukana tekemässä kasvomaskeja.

Maskien ensimmäisen, 600 000 kappaleen erän odotetaan valmistuvan toukokuun lopulla. Jatkossa tuotantoa on mahdollista laajentaa noin 1 500 000 kappaleeseen kuukaudessa.

Mikäli kysyntä kasvaa, K-ryhmä selvittää myös muita mahdollisuuksia vastata kasvomaskien tarpeeseen.

Tiedotteen mukaan maskien suodatustehokkuus oli VTT:n mittauksessa 88 prosenttia. Puuvillaisten kangasmaskien suodatusteho on noin 20–40 prosenttia.

Maskien tehokkuus ylittää myös Ranskassa siviilikäyttöön tarkoitettujen maskien kansallisen standardin.

Maskeissa käytettävän kuitukankaan suodatus perustuu mekaaniseen suodatukseen, mikä lisää niiden kestävyyttä ja samalla mahdollistaa pidempiaikaisempaa käyttöä.

Torstaina teknologian tutkimuskeskus VTT kertoi toukokuun alussa käynnistämistään kokeista. VTT etsi tutkittua tietoa kangasmaskien käyttökelpoisuudesta koronaviruksen torjunnassa.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin arvioi, että kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina. Niiden käyttö kuitenkin lyhentää pisaroiden lentomatkaa yskäisyn jälkeen, jolloin pisarat eivät saavuta helposti muita läsnäolijoita.

VTT suositteli kangasmaskien käyttöä julkisissa kulkuneuvoissa.

Huhtikuussa Helsingin Sanomat kertoi, että suomalaisyritys Lifa Air aikoo valmistaa vuodessa noin sata miljoonaa suojainta. Tuotannosta 80 miljoonaa on kevyempiä kirurgisia suu-nenäsuojia ja 20 miljoonaa vaativampia hengityssuojaimia.

Toukokuussa Lifa Air arvioi pystyvänsä Suomen-tehtaallaan 650 000 kirurgisen maskin päivätuotantoon ja FF2-tason hengityssuojaimissa 220 000 kappaleen päivätuotantoon.

Kotimaista suojaintuotantoa on käynnistämässä Lifa Airin lisäksi ainakin Eagle Filters, Screentec ja SJT-Investment Group.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?