Yliopistot ja kansanopistot jäivät pikalomautusten ulkopuolelle – "Erityisesti OAJ ja sen hallinto estivät väliaikaisen muutoksen tekemisen" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yliopistot ja kansanopistot jäivät pikalomautusten ulkopuolelle – "Erityisesti OAJ ja sen hallinto estivät väliaikaisen muutoksen tekemisen"

Työnantaja vetoaa siihen, että lomautusajan muutokset tehtiin helpottamaan kaikkia aloja. Työntekijäpuoli korostaa koronan kurittavan eri lailla safariyrittäjiä kuin oppilaitoksia.

Muun muassa yliopistoissa lomautuksesta ilmoittamisen aika pysyy 14 päivässä, kun sitä on monilla aloilla lyhennetty viiteen päivään. Kuvituskuva.

16.4.2020 6:00

Toisin kuin monilla muilla yksityisen sektorin aloilla, yksityisellä opetusalalla eli esimerkiksi ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa ja yliopistoissa lomautusilmoitusaika pysyy koronan jyllätessäkin 14 päivässä.

Eduskunta päätti maaliskuussa lopussa työaikalainsäädännön muutoksista. Yksi merkittävimmistä muutoksista oli lomautusilmoitusajan lyhentäminen viiteen päivään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lomautuksesta on huhtikuun alusta lähtien pitänyt ilmoittaa työntekijälle viimeistään viisi päivää ennen lomautuksen alkamista, kun aika normaalioloissa on kaksi viikkoa.

Työmarkkinakeskusjärjestöt kehottivat suosituksellaan liittoja viemään muutokset työehtosopimuksiin 3. huhtikuuta mennessä. Lainmuutokset ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka.

– Lainsäädäntöjen voimaantulo edellytti meillä lomautusilmoitusajan osalta tes-muutoksia. Näin ei tapahtunut. Erityisesti opetusalan ammattijärjestö OAJ ja sen hallinto estivät tämän väliaikaisen muutoksen tekemisen, sanoo työnantajia edustavan Sivistan työmarkkinajohtaja Anne Somer.

– Tässä on siis ensisijassa kyse siitä, että kaikkien alojen toimintaa helpottamaan tuodut lainsäädäntömuutokset eivät tulleetkaan voimaan lomautusilmoitusajan osalta meidän alalla, hän jatkaa.

Lainmuutoksia vastaavien työehtosopimusten piirissä oli huhtikuun alussa jo noin 90 prosenttia Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten työntekijöistä.

Bisnes suli muutamassa päivässä

Vastapuolella sekä neuvottelujärjestö Jukon että OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen viittaa siihen, että hän on itsekin ollut taustalla mukana Akavan kautta, kun lomautusilmoitusaika-asiasta neuvoteltiin keskusjärjestöjen puheenjohtajatasolla.

– Silloin oli erittäin nopeasti etenevä tilanne, jossa monilla aloilla bisnes suli alta ihan muutamassa päivässä. Ja siihen tilanteeseen se oli aivan oikein ajateltu. Opetuspuolella näin ei tapahdu eli meillä ei ole ollut sellaista niin nopeasti etenevää tilannetta, johon tämä lomautusilmoitusajan muutos on tarkoitettu, Luukkainen toteaa.

Hän jatkaa, että lomautukset ovat mahdollisia myös yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, yli 40 lukiossa ja muissa samaan sopimukseen kuuluvissa oppilaitoksissa.

– Mutta me emme nähneet eroa viiden ja 14 päivän lomautusilmoitusajan välillä oppilaitosmaailmassa, jossa rahoitus tulee yhteiskunnalta isossa osin. Tämä olisi ehkä vain provosoinut nopeisiin lomautuksiin.

"Ei pysähtynyt kuin seinään"

Sivistan Somer korostaa, että esimerkiksi aikuiskoulutuskeskuksissa muun kuin perus- ja valtionosuuksien sekä avustusten osuus rahoituksesta on noin puolet ja kansanopistoissakin noin 40 prosenttia.

– Opetusalan toimijoilla, joihin koronan vaikutukset iskevät, julkinen rahoitus ei kata koko toimintaa. Myös yliopistoissa paljon rahoitusta tulee esimerkiksi hankkeiden, tutkimuksen ja yritysten kautta, hän toteaa.

Luukkainen myöntää, että korona tuntuu opetusalallakin etenkin aikuiskoulutuksessa, kansanopistoissa ja kansalaisopistoissa.

– Mutta nekään eivät ole kuin esimerkiksi safaripalvelut, joissa kysyntä ja samalla tulovirta pysähtyivät kuin seinään.

Lännen Media uutisoi lomautusilmoituskiistasta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten (2.4.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: