Jörn Donner kuoli – Oman tiensä kulkija ja kulttuurin moniottelija jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen yhteiskuntaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jörn Donner kuoli – Oman tiensä kulkija ja kulttuurin moniottelija jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen yhteiskuntaan

86-vuotiaana kuollut Jörn Donner oli Suomen tunnetuimpia kulttuuripersoonia. Hän ei pelännyt arvostelua eikä kumartanut kuvia, vaan ravisteli käsityksiä sovinnaisuudesta ja porvarillisuudesta.

Jörn Donner kuvattuna Linnan juhlissa joulukuussa 2016. Vierellä puoliso Bitte Westerlund.

30.1.2020 17:51 | Päivitetty 30.1.2020 19:37

Kulttuurin legendaarinen moniottelija ja poliitikko Jörn Donner on kuollut. Asiasta kertoi STT:lle Donnerin vaimo. 86-vuotias Donner kuoli helsinkiläisessä sairaalassa.

Elämänsä aikana Donner ehti kirjoittaa kymmeniä kirjoja, ohjata ja käsikirjoittaa lukuisia elokuvia, toimia poliitikkona sekä konsulina ja vaikuttaa useissa kulttuurijärjestöissä.

Donner muistetaan myös 1960-luvulta yhtenä aikansa ensimmäisistä kohujulkkiksista, joka ei säästellyt sanojaan haastatteluissa. Julkisuudessa Donner lausui toisinaan huippuelitistisiä kommentteja ja toisina hetkinä hän ilkkui porvarillisuudelle ja säädyllisyydelle. Suorasukaisuuteen yhdistyi hänen kohdallaan kuitenkin aina laaja sivistys ja itsensä laittaminen likoon.

Jörn Donner syntyi varakkaaseen Donnerien teollisuus- ja kulttuurisukuun vuonna 1933. Hänen molemmat veljensä toimivat professoreina ja myös isä oli tutkija.

"Lukeminen kannattaa aina"

Arvostettu kulttuurivaikuttaja aloitti kirjailijana vain 18 vuoden iässä, jolloin julkaistiin Donnerin esikoiskirja, novellikokoelma Välsignade liv.

Suomenruotsalaista yläluokkaa kuvannutta 11-osaista Andersin suku -kirjasarjaa pidetään yhtenä Donnerin taiteellisesti korkeatasoisimpana kirjallisena saavutuksena.

Sarjan kuudennesta osasta Donnerille myönnettiin Finlandia-palkinto vuonna 1986. Kirjallisuuden valtionpalkinnon hän sai vuosina 1971 sekä 1985.

Viimeisinä vuosinaan Donner kirjoitti kaunistelemattomia, omaelämänkerrallisia kuvauksia, jossa hän kertoi usein raadollisesti omasta sairastelustaan. Myös vanhuuden kirjoituksista oli tunnistettavissa energinen ja kuvia kumartamaton ajattelija.

Kulttuurin ja lukemisen puolesta puhunut Donner lanseerasi tv-mainoksessa klassikoksi muodostuneen sloganin: "Lukeminen kannattaa aina".

Ainoa suomalainen Oscar-palkinnon vastaanottanut

Ensimmäisen lyhytelokuvansa tehdessään Donner oli 21-vuotias.

Sittemmin Donner käsikirjoitti ja ohjasi useita fiktio- ja dokumenttielokuvia.

Donnerin 1960–70-luvuilla tekemiä elokuvia on pidetty hänen parhaimpinaan. Tuolla kaudella Donnerin elokuvissa oli usein eroottisia teemoja, mikä närkästytti osaa yhteiskunnasta. Kenties tunnetuin Donnerin elokuva on vuoden 1968 Mustaa valkoisella.

Monista suomalaisuuden ytimeen pureutuneista teoksista elämään jäävät muiden muassa vuoden 1967 Uusi Maammekirja sekä dokumenttielokuva Perkele! Kuvia suomesta.

Vuonna 1983 Donner vastaanotti historian ainoana suomalaisena Oscar-palkinnon ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin elokuvasta Fanny ja Alexander. Donner tuotti elokuvan ja vastaanotti Oscar-palkinnon pitkäaikaisen ystävänsä Bergmanin puolesta.

Donner oli myös yksi Suomen elokuva-arkiston perustajista. Hän toimi 70-luvulla Ruotsin elokuvainstituutin johtajana.

Poliittinen ura päättyi 2019

Poliittisella urallaan Donner toimi kansanedustajana ja europarlamentaarikkona useiden puolueiden riveissä.

Eduskuntaan hän nousi ensimmäistä kertaa rkp:n jäsenenä vuonna 1987. EU-parlamentissa Donner oli sdp:n edustajan 1996–99.

Kansanedustajakokemuksiaan Donner tilitti kirjassa nimeltä Terveenä laitoksessa vuonna 1995.

Poliittisen uransa hän aloitti Helsingin kaupunginvaltuustossa vuonna 1968. Tuolloin puolueena oli skdl. Tammisaaressa Donner oli kaupunginvaltuustossa sitoutumattomana.

Donner oli Suomen vanhin kaupunginvaltuutettu, kun hän erosi Helsingin kaupunginvaltuustosta vuonna 2019. Kausi alkoi 2017.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos