Hurrikaani Dorian ja Gabrielle: Jämät tulevat Suomeen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Meteorologi: Kaksi ex-hurrikaania tulee Suomeen – Dorianin ja Gabriellen jäänteet tuovat sateita

Hurrikaani Dorian aiheutti tuhoa Little Abacon saarella. Nyt hurrikaanin jäänteet tuntuvat varsin maltillisina Suomessa.

11.9.2019 11:05

Suomea lähestyvät peräti kahden hurrikaanin jämät.

– Atlantilla on ollut liikkeellä hurrikaani nimeltään Gabrielle. Sen hurrikaanin jämät tulevat meille sadealueina keskiviikkona. Se vaikuttaa erityisesti lounaisen ja eteläisen Suomen säähän, Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoo.

Keskiviikon sateiden jälkeen lisää saadaan heti torstaina. Silloin iskee Rinteen sanojen mukaan uusi, ”ponteva” sadealue.

– Tämä torstain sadealue liittyy hurrikaani Dorianiin, joka aiheutti tuhoa Bahamalla. Tämän hurrikaanin huomattavasti heikentyneet jämät ovat tulleet Islannin ja Norjan välille. Sieltä lähtee sadealue, joka ulottuu meille torstaina, Rinne kertoo.

Hurrikaanin jämiä iskee siis Suomeen peräti kaksin kappalein.

– Eli sekä keskiviikkona että torstaina meillä on tällainen ex-hurrikaani tai ex-hurrikaanin liittyvä sääilmiö liikkumassa yli.

Ex-hurrikaani kuulostaa aika hurjalta?

– Se kuulostaa pahemmalta kuin mitä käytännössä on. Meille se on normaali matalapaineen keskus. Molemmat päivät ja erityisesti torstai tuntuvat tuuliselta ja vähän puuskaiselta, mutta se ei ole mitenkään normaalista poikkeavaa.

Tiistaista muodostui toiseksi myöhäisin hellepäivä Suomen mittaushistoriassa.

Hikisen tiistain ja hurrikaanijämien jälkeen Suomen sää viilenee rajusti.

– Meille on tulossa selvästi viileämpää ilmaa ja kylmempi ilmamassa. Ensi viikon tienoilla on sellaisia päiviä, että etelässäkin lämpötila nousee juuri ja juuri yli 10 asteen, Rinne kertoi tiistaina iltapäivällä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos