Hallituskumppanit: Kulmunin mahdolliset jääviysongelmat pohdittava tapauskohtaisesti - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallituskumppanit: Kulmunin mahdolliset jääviysongelmat pohdittava tapauskohtaisesti

Sellutehtaiden puolesta puhuneen elinkeinoministeri Katri Kulmunin puolison työtehtävät metsäteollisuuden palveluksessa voivat aiheuttaa jääviysongelmia. Vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat korostavat tapauskohtaista ja ennakoivaa harkintaa.

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivän Katri Kulmunin puolison työ metsäteollisuuden palveluksessa voi tuoda eteen jääviysongelmia. Hallituskumppaneiden mukaan tällaiset tilanneet on arvioitava tapauskohtaisesti.

6.7.2019 13:30

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) on itse huolehdittava siitä, ettei hänelle tuli jääviysongelmia puolisonsa Jyrki Peisan ammatin vuoksi.

Lännen Media kertoi perjantaina, että Kulmunin puoliso työskentelee metsäteollisuusalan edunvalvontajärjestössä Metsäteollisuus ry:ssä.

Kulmuni on puolustanut muun muassa sellutehdashankkeita, joita hallituskumppani vihreät ovat kritisoineet.

– Sanoisin, että jääviysongelmaa pitää harkita tapauskohtaisesti. Elinkeinoministerin tehtävässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa esteellisyyttä voi olla. Siksi on oltava tarkka, ettei tällaista tilannetta pääse syntymään, vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen toteaa, että juridisesti ministereiden jääviyteen liittyvien asioiden arviointi kuuluu oikeuskanslerin työtehtäviin.

– Yleisesti ottaen kaikilla ministereillä on puolisot ja perheenjäseniä, jotka työskentelevät jossakin. Ja nythän Kulmunin puolison työtehtävää on jo muutettu. Ei voi vaatia sellaista, ettei ministerin puoliso tai lähipiiriin kuuluvat ihmiset työskentelisi missään, hän sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen perää sitä, että Kulmunin on itse harkittava ja arvioitava mahdolliset jääviysongelmat.

Päällekkäisyydet otettiin huomioon

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mukaan päällekkäisyydet puolisoiden toimialoissa otettiin huomioon Kulmunin ministerinimityksen aikaan.

Peisan vastuulla oli aiemmin muun muassa energiapolitiikka, joka kuuluu myös elinkeinoministerin toimenkuvaan.

– Totesin hyvin nopeasti tuon päivän aikana, että asia voitaisiin nähdä poliittisesti ongelmallisena, vaikka tässä ei juridista ongelmaa olekaan. Elinkeinoministerille kuuluvat asiat siirrettiin pois Peisan alaisuudesta samana päivänä, kun Kulmuni nimitettiin tehtävään.

Metsäteollisuus ry on metsäteollisuutta Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 75 jäsenyritystä, mukaan lukien Kemiin sellutehdasta suunnitteleva Metsä Group.

Tilanteet arvioitava jo etukäteen

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on Sarkkisen kanssa samoilla linjoilla. Hän korostaa, että mahdolliset esteellisyyteen liittyvät asiat olisi hyvä tehdä selväksi jo etukäteen, jolloin epäselviä tilanteita ei synny.

– Kulmunin pitää itse vakavasti harkita millaisissa tilanteissa hänen olisi hyvä jäävätä itsensä.

Alanko-Kahiludon mukaan valtioneuvostossa tulisi jo etukäteen miettiä sitä, voidaanko jotain työtehtäviä järjestellä siten, ettei elinkeinoministeriin kohdistu jääviysepäilyjä.

– Tällaiset tilanteet on syytä pohtia rauhassa jo etukäteen, ennen kuin näitä tilanteita edes syntyy, hän sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että mahdollisten esteellisyyteen liittyvien tilanteiden arviointi pitäisi tehdä jo etukäteen, ettei sellaisia tilanteita pääse edes syntymään.

Ohisalon puolisostakin puheenaihe

Ministerien puolisot nousivat puheenaiheeksi jo aiemmin kesäkuussa, kun Iltalehti uutisoi sisäministeri Maria Ohisalon puoliso Miika Johanssonin työskentelevän öljy-yhtiöllä.

Lehden haastattelemat lainoppineet totesivat, että sisäministerinä Ohisalon jääviysongelmat ovat epätodennäköisiä puolison työn vuoksi.

– Jos puhutaan sisäministeriöstä, niin sen toimialaan ei polttoainekauppa ymmärtääkseni kuulu. Näillä tiedoilla hänen ei tarvitse päivittää tietojaan. Ympäristöministerinä tilanne olisi voinut olla toisenlainen, hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoi lehden haastattelussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: