Viime kesän helleaallosta aiheutui lähes 400 ennenaikaista kuolemaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä mitattiin jopa 42 asteen lämpötila – viime kesän helleaallosta aiheutui lähes 400 ennenaikaista kuolemaa

Helteiden terveyshaitat kohdistuvat erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin. Superin mukaan viime kesän helteillä hoitaja mittasi yhden vanhuksen asunnossa 42 astetta. Osa työnantajista oli varautunut pitkään hellejaksoon heikosti.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sai viime kesän kovimpien helteiden aikaan päivittäin kymmeniä huolestuneita yhteydenottoja helteen vaikutuksista.

27.3.2019 10:03 | Päivitetty 27.3.2019 17:57

Alustavien rekisteritietojen perusteella viime kesän pitkittyneestä helleaallosta aiheutui noin 380 ennenaikaista kuolemaa. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksestä.

Kuolleisuutta tarkasteltiin 24 vuorokautta kestäneen ajanjakson aikana heinä–elokuussa, jolloin helteitä esiintyi koko Suomessa. Vaikutukset kohdistuivat yli 65-vuotiaiden ikäryhmään, jossa päivittäinen kuolleisuus suureni hellejakson aikana keskimäärin 14 prosenttia tavanomaiseen verrattuna.

– Helteiden terveyshaitat kohdistuvat erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet, mielenterveyden- ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

THL arvioi, että helteet ja niiden aiheuttamat terveyshaitat tulevat todennäköisesti lisääntymään ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen seurauksena.

– Helteiden aikana kuolleisuus lisääntyy sekä terveyden- ja sosiaalihuollon hoitolaitoksiin sijoittuvien että kotona asuvien ikääntyneiden keskuudessa. Helteisiin varautumista olisi hyvä parantaa erityisesti hoitolaitoksissa, joihin sijoittuu kuumuuden haittavaikutuksille herkkää väestöä, Kollanus sanoo.

THL varoitti helteiden terveysriskistä heinäkuun puolivälissä.

Keskeistä on parantaa hoitolaitosten sisälämpötilojen hallintaa

THL tähdentää, että keskeistä on parantaa hoitolaitosten sisälämpötilojen hallintaa. Viilentäviä ilmastointilaitteita tai ilmalämpöpumppuja voi asentaa, jos passiiviset viilennyskeinot eivät riitä hillitsemään sisälämpötilojen nousua.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sai viime kesän kovimpien helteiden aikaan päivittäin kymmeniä huolestuneita yhteydenottoja helteen vaikutuksista.

– Kaikkein korkein lämpötila, mitä hoitaja mittasi yhden vanhuksen asunnossa tehostetun palveluasumisen yksikössä, oli 42 astetta, Superin lakimies Merja Hyvärinen kertoi Lännen Medialle 6. elokuuta.

Tiedot kävivät ilmi Superin päivystävään puhelimeen heinäkuussa tulleista viesteistä. Eräässä palvelutalossa yksityisellä puolella Hämeessä työnantaja oli tehnyt evakuoinnin, koska sisälämpötila oli niin korkea.

Suurin osa viesteistä koski vanhusten palveluasumista ja hoitolaitoksia. Jonkin verran helteestä oli tullut viestejä kotihoidon puolelta. Yleisin mitattu sisälämpötila oli 30–33 astetta.

Osa työnantajista oli varautunut heikosti pitkään hellejaksoon, katsoi työnantajien velvollisuuksia valvova Aluehallintovirasto.

Työsuojeluviranomaisen puhelinpalveluun oli tullut runsaasti yhteydenottoja korkeista lämpötiloista. Yhteydenottoja on tullut kaikilta toimialoilta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut